Nikola Vilić/CROPIX
HAJDUK - ISTRA 1961 0-1

Istra pokvarila feštu: 20.000 navijača došlo spasiti Hajduk, a Bijeli im zahvalili - porazom!

Istra 1961 napravila je veliko iznenađenje svladvaši Hajduk na Poljudu s 1-0. Vratar Prskalo branio je fantastično, a puni plijen gostima donio je Roce u 80. minuti.
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 21. listopad 2012. 10:52

U utakmici u kojoj se slavio Hajdukov bijeg od stečaja imali smo sve elemente prave melodrame. Imali smo sjajan dekor i atmosferu. Puno gledalište nosilo je srčane hajdukovce koji su željeli pobijediti, ali im to nije polazilo za nogom. Gosti iz Pule nisu pristali odigrati sporednu ulogu nego su pokvarili feštu koja se spremala za 20.000 gledatelja koji su došli na Poljud da bi iskazali svoju podršku Hajduku onda kad je najteže.

Hajdukovci su pošteno ispromašivali, a kad im je Roce zabio gol pred kraj utakmice najprije se dogodio muk, onda skandiranje: “I kad gube i kad tuku uvijek vjerni svom Hajduku. Hajduk, šampion...” To je gorki hit Hajdukovih navijača koji ne prolazi: “Ako ne postaneš novi prvak ti...”

Ali priča o besmrtnosti Hajduka dobila je još jedno poglavlje ove večeri na Poljudu. Tu ljubav i strast koju izaziva Hajduk nisu ni dosad znali do kraja objasniti sociolozi i tumači društvenih fenomena, a novi izazov ponudili su im navijači “bijelih”.

Oni su napunili tribine Poljuda i napravili su senzacionalnu atmosferu. Izgledalo je kao da se igra neka velika, važna europska utakmica. Bilo je puno simbolike, igrači Hajduka istrčali su s transparentom "Vi ste Hajduk" upućen navijačima, a oni su pod sjevernom tribinom istaknuli golemi napis: "Besmrtan". Festival navijanja nije prestajao, a imao je i svoje naličje kad su sredinom drugog poluvremena zapaljene bengalke i dimne bombe pa je došlo do prekida utakmice koji je potrajao četiri minute.

Dugo se čekao gol iako je po šansama već nakon prvog poluvremena moglo biti 5-2 za Hajduk. U dvije izvrsne situacije našao se Andrijašević, Radošević je dvaput tukao iz daljine, a Milić je pokušao iz blizine udarcem glavom. Ali gola nije bilo. Hajduk je napadao, ali je bio jalov u realizaciji.

Najbolju šansu gosti su imali nakon pola sata preko Roce. On se našao sam pred Blaževićem, bio je to klasični zicer, kojeg je Hajdukov vratar skinuo sjajnim refleksom. Još je jednom prijetio Bačelić-Grgić.

Poslije prekida zbog dima i baklji, Hajduk je izgubio ritam, a odlična Pamićeva momčad brzo je izlazila iz obrambene formacije u kontranapad. Sijevalo je pred Blaževićem, zicer je imao Križman, ali je tukao za malo pored stative. Prije nego što će Hajduk primiti gol, Hajduk je mogao do vodstva ali je mrtvu šansu Maglice iz blizine pobranio Prskalo. Roce je srušio Hajduka i “ubio u pojam” ovih 20.000 optimista na tribinama...

HAJDUK - ISTRA 1961 0-1 (Roce 80)

Utakmica je završena!

91. minuta - Zaiskrilo je na Poljudu. Igrači Istre počeli su se izležavati na travnjaku, hajdukovi nisu htjeli izaciti loptu, a Pamić je naprosto poludio. U jednom trenutku je jako zaiskrilo između njega i Krstičevića, a na kraju je sudac sve okončao tako da je isključio trenera Istre.

90. minute - Zbog bakljade igrat će se sedam minuta nadoknade, ali Hajduk ne izgleda kao momčad koja može nešto preokrenuti.

80. minuta - Šok na Poljudu, Istra vodi! Križman je jako pucao iz slobodnog udarca s 25 metara, Blažević je jedva odbio loptu, ali samo do Rocea koji je iz blizine pogodio za veliko vodstvo gostiju.

78. minuta - Dva igrača Istre su se sudarila, Maglica je uzeo loptu, iskosa pokušao nadmudriti Prskala, ali čini se da večeras vratara Istre nitko ne može nadmudriti.

74. minuta - Meč-lopta za Istru! Križman je izvrtio obranu Bijelih i s desetak metara promašio okvir gola.

62. minuta - U igru je ušao još jedan povratnik u momčad Hajduka - Ruben Lima. Inače, utakmica je prekinuta zbog bakljade Torcide, na Poljudu se ništa ne vidi od dima.

54. minuta - Nakon duže stanke na travnjak se vratio Maglica.

48. minuta - Caktaš je 'izvozao' svog čuvara, tukao je s lijeve strane, ali Prskalo je danas izvrstan.

Počelo je u nastavku.

Završeno je prvo poluvrijeme!

40. minuta - Puno sreće je imala Istra. Opet je opalio Radošević, Prskalo je jedva odbio loptu u korner.

37. minuta - Ponovno velika gužva ispred domaćeg gola, Blažević je nekako uspio ući u šut Bačeliću-Grgiću.

35. minuta- Vuković je s desne strane pronašao Milića, koji potpuno usamljen sa šest metara glavom puca kraj gola...

34. minuta - Blažević spašava Hajduk. Roce izašao sam ispred vratara Bijelih koji je maestralno ušao u udarac napadaču Istre.

28. minuta - Caktaš je pogriješio, uslijedila je kontra i udarac Ottochiana s desne strane iskosa, ali Blažević je bio na mjestu. Istra se malo oslobodila pritiska Bijelih.

21. minuta - Bomba Radoševića, sjajni Prskalo i to skida!

19. minuta - Andrijašević treći put u tri minute. Vršajević ga je proigrao, a Franko je pokušao prebaciti Prskala, ali Istrin vratar sjajno brani.

18. minuta - Odmah nakon kornera još veća šansa. Milić je na prvoj vratnici prebacio loptu, a Andrijašević je zakasnio djelić sekunde. Inače, ispred njega je bila nebranjena mreža...

17. minuta - Najveća prilika utakmice. Caktaš je krasno proigrao Andrijaševića, koji se sam sjurio prema golu, ali u posljednji trenutak spasio je Blagojević.

13. minuta - Caktaš je pokušao udarcem iz velike daljine, lopta je otišla preko gola.

7. minuta - Obrana Istre je pogriješila, lopta je došla do Andrijaševića, ali je njegov snažan udarac išao ravno u Prskala.

5. minuta - Sandi Križman je pokušao pucati s 15-ak metara, ali je u posljednji trenutak blokiran.

Utakmica je počela.

Prije utakmice igrači su se zahvalili navijačima s transparentom 'Vi ste Hajduk'.

Na stadionu je oko 17.000 navijača, ali gledatelji još ulaze...

HAJDUK: Blažević - Vršajević, Milović, Maloča, Stojanović (od 62. Lima) - Radošević, Milić - Oremuš (od 54. Maglica), Andrijašević, Caktaš - Vuković;

ISTRA 1961: Prskalo - Sušić, Čagalj, Budicin, H. Milić - Anđelković (od 89. Zgrablić), Blagojević - Ottochian, Bačelić-Grgić (od 60. Pamić), Križman - Roce (od 90. Prgomet).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 03:31