Damir Krajač/CROPIX
POBJEDNIK IDE U EUROPU

INOVACIJA IZ RUSANOVE HNS se ugledao na Engleze, u Hrvatskoj kreće Liga-kup

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 11. veljača 2012. 11:09

Ideja nije u povojima čim se razrađuje, štoviše, u proljeće druge godine trebala bi biti realizirana. Riječ je o Liga-kupu, natjecanju hrvatskih prvoligaša i drugoligaša!

Sudeći po razvoju situacije i sve više zainteresiranih, čini se da glede Liga-kupa doista neće biti zapreka. Zasad je nepotrebno bilo tajnovitosti, no veseli što smo ipak sve prvi doznali...

Lajtmotiv je u podataku da će, primjerice, od 4. prosinca 2011., kad je u 17. kolu 1. HNL ugostio Zadar, pa do 21. srpnja 2012. kada počinje nova ligaška sezona (odnosno do 28. srpnja ukoliko tako odluči ždrijeb), Hajduk u Poljudu odigrati samo šest službenih utakmica s domaćim partnerima, s Istrom 1961, Splitom, Cibalijom, Karlovcem, Lučkom i Lokomotivom.

Bez uvrede, baš se ne radi o elitnim takmacima. Drugih nema jer iz Kupa je ispao.

Zaključeno je kako nema smisla gotovo osam mjeseci biti na tako malo nastupa, to prije što se svakog proljeća može pronaći pet-šest praznih termina. Bitno je privući sponzora čije bi ime to natjecanje nosilo, a on bi podmirio troškove.

Svoje DA već su ispisali ljudi iz Digitela i Sportske dimenzije te HT-a, eksperti za marketing odnosno nositelji prava na izravne tv-prijenose ligaških susreta, uvjereni u korisnost i dohodovnost svih aktera.

Bi li se sudionicima smiješio i kakav sportski cilj, naprimjer plasman u međunarodni kup?

- Isprva ne, pretpostavljamo da bi dva, možda i tri, izdanja Liga-kupa služila za uhodavanje i etabliranje. Onda su unutar hrvatske kvote moguće preinake - kaže povjerenik nacionalne lige Josip Brezni.

Hrvatska, tj. HNS, trenutačno ima pravo na četiri predstavnika u međunarodnim kupovima; prvak ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, a drugi i treći iz prvenstva te pobjednik Kupa u kvalifikacije za Europsku ligu.

- Nitko nam ne brani da internim dogovorom odredimo kako prema Europi neće treći iz prvenstva, nego osvajač Liga-kupa, čime bismo tom natjecanju dali dodatni dignitet! - konstatira Brezni.

Razmotrit će se mogućnost da, primjerice, četvorica najuspješnijih iz jesenskog dijela 1. HNL ne moraju u 1. kolo Liga kupa. Ždrijeb bi bio otvoren.

Prema tome, Hrvatska ide tragom Engleske koja osim prvenstva u Premier ligi te FA-Cupa ima i League Cup. Sličnih primjera ne manjka na raznim stranama svijeta, igraju se i Kup kralja, i Kup prijestolonasljednika, itd.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 17:33