'POPULARAN U HRVATSKOJ'

Inoha za japanske medije: 'Hajduk je moj klub i s njim želim biti prvak!

U Japanu je nogomet primarno opredijeljen na defenzivu, a u Hrvatskoj se igra napadački. Hajduk je momčad koja je sklona napadu, ispričao je Inoha japanskom novinaru
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. listopad 2011. 15:54

Masahiko Inoha prvi je Japanac koji se u HNL-u upisao u strijelce. Kazuyoshi Miura je nosio dres Dinama i premda je bio razvikaniji igrač, zvučnije ime nego Inoha, nije se napadač Modrih s kraja 90-ih ubilježio među autore pogotka u Hrvatskoj. Inoha ima primat, ali ne želi stati na jednom zgoditku.

- Želim pet pogodaka u Hrvatskoj ligi. Još četiri do kraja sezone - otkrio je reporteru Yomiuri Shimbuna, Taisuke Gotu.

Inoha još nije naučio hrvatski, a kako engleski ne govori i više nema prevoditelja, razgovor sa 26-ogodišnjim Japancem na Poljudu ne može se raditi bez sudjelovanja “pravog Japanca”. Taisuke je uživo gledao dvije utakmice Hajduka. U Hrvatsku je doputovao isključivo s jednim ciljem, napraviti reportažu o japanskom reprezentativcu u Hajduku.

- Inoha je popularan u Japanu, ali moram priznati nisam očekivao da je toliko popularan i u Hrvatskoj. Vjerojatno je to zbog činjenice što se u Hrvatskoj više cijene individualne sposobnosti igrača nego timski rad.

Inoha je u Hajduk stigao krajem lipnja ove godine iz Kashime Antlers. Reprezentativac je Japana, ali u selekciji Zemlje Izlazećeg Sunca, kod izbornika Alberta Zaccheronija, igra samo u obrani. Kod Balakova je često bio i zadnji vezni, a upravo je to pozicija koju je rijetko, ali vrlo rado igrao u karijeri. U japanskoj reprezentaciji Inoha igra sve tri pozicije zadnje linije, jer Zaccheroni uigrava selekciju u formaciji 3-4-3. Inoha igra i lijevog i desnog stopera, a po potrebi može biti i središnji igrač obrane...

- Meni je ljepše igrati u veznoj liniji, ali u Hajduku sam zbog potrebe momčadi dobio ulogu stopera. Jasno je da ću odigrati sve što trener kaže.

Razliku između japanskog i hrvatskog klupskog nogometa sažeo je Inoha u jednoj rečenici.

- U Japanu je nogomet primarno opredijeljen na defenzivu, a u Hrvatskoj se igra napadački. Hajduk je momčad koja je sklona napadu i ja svoje suigrače podučavam kako odigrati kolektivnu obranu i smanjiti rizik u zadnjoj liniji, jer svi protiv nas igraju na kontranapade. Svi osim Dinama protiv kojeg mi je bilo lijepo igrati - rekao je Inoha.

S druge strane Inoha je Japancima prenio svoje impresije o svojim druženjima s igračima i ukupnoj atmofseri koja vlada u Splitu.

- Grad je miran i siguran, idealan za obiteljski život. Suigrači? Svi su me primili kao da sam već godinama u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 03:22