Goran Mehkek/CROPIX
TEŠKA ZLOUPOTREBA

Igračima Dinama daju opasan lijek za rak. Krstanović ga uzeo, a Tomečak odbio!

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 15. rujan 2012. 00:22

Ozljedu pubične kosti Dinamova napadača Ivana Krstanovića liječnici su sanirali lijekom koji se daje osbama teško oboljelima od raka (ponajprije kostiju), a istu takvu terapiju odbio je primiti njegov kolega Ivan Tomečak!

Intravenozno primanje lijeka Zometa koji ima kemoterapijske karakteristike dignulo je Krstanovića iz mrtvih u nerealnom roku jer su u srpnju i Dinamovi liječnici govorili kako je riječ o ozbiljnoj ozljedi za koju se ne može prognozirati skori oporavak.

Upala pubične kosti koja je smještena u zdjelici, blizu prepona, svojedobno je izbacila Igora Bišćana i Mathiasa Chagu s terena na nekoliko mjeseci, a baš toliko sada liječnici prognoziraju i Tomečaku. Međutim, Krstanović je trenirao nedugo nakon crne prognoze...

- Tomečak je mlad i ne želi se s tim kljukati. S druge strane, Krstanović silno želi igrati u Ligi prvaka i očito nije previše razmišljao kada su mu ponudili takvu vrstu liječenja - kaže nam izvor blizak Maksimiru.

Svjesni rizik

Bivši trener Kruno Jurčić, naime, Krstanoviću nije dao niti jednu sekundu u Ligi prvaka, a ista bi ga sudbina opet zadesila zbog ozljede. On si očito to nije htio priuštiti pa je pristao na vrlo upitnu i opasnu terapiju lijekom koji se može primiti samo preko infuzije i koji primaju isključivo teško oboljeli pacijenti.

Kako doznajemo, igrače se ne prisiljava na takav tretman nego im se nudi kao opcija, ali ostaje veliko pitanje o liječničkoj i moralnoj ispravnosti takve metode.

Radi što bržeg povratka na travnjak, zasigurno mnogi ne odbijaju opciju koja im se pruža. A Krstanović je, podsjetimo, zbog ozljede preskočio i Ludogorec, ranije je još u svibnju napustio utakmicu u Gradskom vrtu te sve skupa nije mirisalo na neku minutažu. Očito je napadač odlučio prihvatiti bilo što da se vrati na teren, što dokazuje i to da je uzrok ozljede pubične kosti - previše treninga. Pa je tako prihvatio uzeti bifosfonat Zometa...

Teška osteoporoza

- Taj lijek u Hrvatskoj je registriran samo za liječenje metastaza raka kostiju i za sniženje količine kalcija u krvi u slučaju kad se njegova razina poveća zbog tumora - kaže farmakolog iz KBC-a Rijeka prof. dr. Dinko Vitezić. Naglašava da se taj lijek, prema njegovim saznanjima, ne primjenjuje kod upalnih procesa ili lomova kostiju inače zdravih osoba.

Zometa se može primjenjivati, odnosno davati pacijentima, isključivo u zdravstvenim ustanovama jer se daje preko infuzije. Drugim riječima, Zometa nije lijek koji se preporučuje za liječenje inače zdravih osoba i toga, primjerice, u odobrenju hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode - nema. Po tome bi oni koji bi prepisali ili davali takav lijek pacijentima za druge zdravstvene probleme, osim zloćudne bolesti, radili protiv propisa.

Inače, u svijetu su provođena neka ispitivanja djelovanja tog lijeka kod djece s teškom genetskom bolesti “krhkih kostiju”(osteogenesis imperfekta), ali nije bilo dokaza o učinkovitosti. Zometa je korištena i za liječenje teških oblika osteoporoze kod žena u postmenopauzi.

Zabranjeni pokusi

O tome da se lijekovi u nekoj državi koriste samo za one bolesti i stanja za koje postoje dokazi učinkovitosti brinu se državna regulatorna tijela, jer bi u suprotnom višegodišnja klinička ispitivanja bila nepotrebni trošak farmaceutske industrije. Odobrenja nadležnih tijela putokaz su liječnicima kako ne bi zalutali ili bolje rečeno eksperimentirali na pacijentima jer “možda liječi upalu grla jednako učinkovito kao i upalu jetre”.

Za svaku novu indikaciju lijek mora proći propisanu proceduru prije nego što se njime mogu liječiti neke bolesti koje u prvom krugu nisu bile ispitane.

Liječnici zbog toga jako paze da se ne izlože riziku pa čak i oni teško bolesni, umirući, pacijenti moraju potpisati pristanak na liječenje koje nije u skladu s prihvaćenim protokolom za neku terapiju.

Naime, nuspojave mogu biti pogubne, a za inače zdrave čak i smrtonosne. Primjerice, Zometa vrlo često može izazvati glavobolju, slabost, mamurluk, želučane probleme, upalu oka, ali i opasnu promjenu funkcije bubrega, što uključuje trajna teška oštećenja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 08:38