AFP
ŠVEĐANIN SPREMA OSVETU

Ibra: 'Ako ti u Italiji trener kaže da skačeš ti pitaš zašto, u Barci svi odmah skaču!'

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 31. ožujak 2013. 17:08

Na oduševljenje nogometnih zaljubljenika Zlatan Ibrahimović moći će igrati četvrtfinale Lige prvaka protiv Barcelone. Bit će to prilika da najbolji strijelac Parižana pokaže na terenu kakvo mu je trenutno raspoloženje prema Barceloni, klubu koji je značio ispunjenje njegovih snova, da bi se pretvorio u najneugodnije neugodnih iskustvo u karijeri.

Zlatan je stigao u Barcelonu široka osmijeha u ljeto 2009. Oslonjen o klupski grb sretno je pozirao roju fotografa i televizijskih kamera, ponavljajući da je došao kako bi “postao dio povijesti Barcelone”.

Dok je potpisivao ugovor na pet godina, vani, na tribinama Campa Noua, očekivalo ga je 75.000 gledatelja koji su željeli zasjeniti doček Realovih pojačanja toga ludog ljeta, Ronalde, Kake i Benzeme.

Ibrahimović je bio jedno od četiri pojačanja koja je tražio Pep Guardiola, toga ljeta 2009., nakon što je Barcelona osvojila trostruku krunu. Pored Čigrinskog i Keirisona, Zlatan je bio neosporni dragulj u kruni. Došao je s obolom zvijezde, vrsnog i kvalitetnog napadača, koji će Barci donijeti nove opcije u igri.

Za Guardiolu je u proljeće prestao biti dio prve momčadi. Preselio ga je na tvrdu klupu bez obzira na cijenu koja je za njega plaćena i što je došao baš na inzistiranje trenera. Oduševljenje navijača s vremenom je splasnulo, a sportski tisak uvelike je raspravljao o tome je li njegov dolazak bio promašaj stoljeća. Nije trebalo dugo da se ta mišljenja upotpune glasinama o odlasku već na ljeto.

U početku Guardiola mu je pokušao olakšati tih sedamdesetak milijuna koji su mu visjeli na leđima i zarili svaki put kad bi promašio gol. Uzroci su bili dublji od psiholoških, mjerili su centimetrima, 26 manje, a bili su poznati pod imenom Lionel Messi.

Te je sezone Messi postao apsolutno najbolji igrač svijeta i jednako tako apsolutistički vladar momčadi. U Barceloni se sve vrtjelo oko njega, svi su bili podređeni njegovoj ulozi. Kad je Messi poželio da ga se s krila premjesti u sredinu napada, Guardiola je to sproveo u djelo. A gdje je onda trebao igrati Ibra? Dobro pitanje, no i do danas na njega nemamo odgovor.

- Radije je njemu udovoljio, mene je ignorirao - žalio se kasnije Ibrahimović.

Korijen svih nesuglasica u Barci za Ibrahimovića je Pep Guardiola s kojim je u tih desetak mjeseci nizao sukob za sukobom.

U svojoj je autobiografiji objavio kako se s Henryjem šalio na račun Pepova držanja:

“Henry me je pitao: - Je li te danas pogledao? - Ne, ali vidio sam ga s leđa! - Čestitam, napreduješ - šalio se Henry.”

Nakon trofeja Gamper, već na odlasku iz kluba, Ibrahimović se povjerio medijima:

- U godinu dana samo je dva puta razgovarao sa mnom.

Bilo je jasno da njegov karakter neće lako ući u kalup koji je Barcelona izradila za svoje igrače. Guardiola ga je dočekao riječima:

- Ovdje imamo noge na zemlji. Na treninge ne dolazimo Porscheom ili Ferrarijem.

Za Zlatana je to bio pravi šok kao i činjenica da su igrači bespogovorno slušali svoga “gurua”. - Ako ti u Italiji trener kaže da skačeš po stepenicama ti ga pitaš zašto. U Barceloni svi odmah skaču. Djeluju kao sekta. Xavi, Iniesta i Messi poslušni su kao mala djeca - otkrio je u sjećanjima na razdoblje u Barci.

A ne može se reći da nije pokušao dolaziti u skromnijem automobilu i prestati prolaziti na crveno svjetlo. Kad se je Messi uz blagoslov trenera ugurao na njegovo mjesto, Ibrahimović je pokušao s Guardiolom naći rješenje, ali bez uspjeha. Neprijateljstvo koje je počelo na SP-u za klubove s vremenom je preraslo u otvoreni rat.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:39