Joško Ponoš/CROPIX
ZIMSKI MERCATO

Hrvatski trojac ostaje u Londonu, Vida je igrač Dynama! Mandžu želi Rubin

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. prosinac 2011. 16:28

Nema nogometa osim u Premier ligi, ali neovisno o engleskom atipičnom kalendaru, kraj prosinca i siječanj mjeseci su razbuktavanja mašte milijunima loptačkih fanova širom Europe. U neka daljnja vremena zimski je Mercato bio manje glamurozan način da se u hodu klubovi igrački redizajniraju, poglavito oni koji su zapeli u borbi za ostanak i dakako oni koji streme utrci za vrhove.

Otkako je režim transfera liberaliziran, što znači od vremena kad je količina novca postala prijelomni faktor i najnevjerojatnijeg transfera (posljednje desetljeće), zimski je Mercato doista postao umanjena verzija ljetnog prijelaznog roka. Dakako da su veliki europski klubovi najzanimljiviji po tom pitanju, ali dojam je da će ovaj siječanj (2012) ipak biti s manje vatrometa u odnosu na prošli (Džeko, Torres...). Za sada su u optjecaju dva velika imena, Carlitos Tevez i Alexandre Pato. Argentinac bi trebao stići u Milan na posudbu iz Cityja (uz pravo otkupa naljeto za 25 milijuna eura), a brazilski napadač, nakon javno iskazanog neslaganja s trenerom Allegrijem, pregovara s bivšim trenerima i mentorima, Leonardom i Ancelottijem, koji vode novu igračku katarskih milijardera, PSG. Ukoliko šeici iz Katara ponude između 40-50 milijuna eura, Milan će, kako kaže dopredsjednik Galliani, pustiti igrača kojemu je, kažu upućeniji u zbivanja Rossonera, glavni uteg postala sentimentalna veza s kćeri vlasnika kluba, Barbarom Berlusconi.

No, dobro, inozemnih će špekulacija biti još napretek pa ostavimo im vrijeme sazrijevanja. A što zimski Mercato donosi hrvatskom nogomet(aš)u? Iz prvog ešalona kvalitete, kako sada stvari stoje, promjena klupskih boja neće biti. Od onih s čijim se imenom najviše špekulira, Luka Modrić, Niko Kranjčar, a najvjerojatnije i Vedran Ćorluka, ostaju na White Hart Laneu i svaku (izvjesnu) promjenu klupskog dresa ostavit će za poslije Eura 2012. Nešto slično vrijedi i za Marija Mandžukića, za kojeg postoji konkretan interes iz Rusije (Rubin Kazan?), Bundeslige i Premier lige, ali kojem je Felix Magath dao naslutiti da bi mu produžio i podebljao aktualni ugovor s Wolfsburgom. Kad govorimo o igraču za kojega bi se sa 99% moglo kazati da će promijeniti klub, onda je Domagoj Vida taj. Sve upućuje na dogovor dva Dinama, zagrebačkog i kijevskog, koji će se materijalizirati u siječnju. Drugi igrač koji čini sve što može da promijeni klub je Tomislav Dujmović, za kojega se u suprotnom predviđa loš proljetni scenarij s obzirom da ga trener u aktualnom klubu ne kani voditi niti na pripreme s prvom momčadi.

Naravno, niti jedan scenarij zimskog Mercata ne valja odbaciti dok isti traje (do 31. siječnja), ali prema svemu sudeći hrvatska će priča u tom kontekstu biti nezanimljiva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 11:22