Anamaria Govorčinović i Vanesa Tot

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKI REZULTATI U NAJAVI

Hrvatske olimpijke izborile tri polufinala na Svjetskom kupu, sjajan početak natjecanja s posebnim statusom

Polufinala su na rasporedu u petak, a Hrvatice bi mogle ostvariti sjajne uspjehe
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. svibanj 2023. 21:10

Prvog dana prvog Svjetskog kupa u kajaku i kanuu na mirnim vodama ove sezone Anamaria Govorčinović je sigurno izborila polufinala u utrkama na 200 i 500 metara u kajaku jednosjedu, a Vanesa Tot jednako sigurno na 200 metara u kanuu jednokleku. Dobar je to početak naših sportašica na natjecanju u Szegedu, koje ima poseban status u ovom sportu i koje je okupilo sve najbolje na svijetu.

Zagrijavanje za 500 m

Vanesa Tot je prva izašla na vodu u kvalifikacijama utrke na 200 metara. Prolaz u polufinale osiguravalo je po šest najbržih u svakoj od četiri skupine plus tri najbrže sedme. Naša kanuistica je polufinale izborila trećim vremenom u svojoj skupini u kojoj je najbrža bila Kubanka Yarisleides Duboys s 50.25. Vanesino vrijeme bilo je 52.05.

Polufinala su na rasporedu u petak, tri su skupine, Vanesa je u drugoj koja kreće u 13.45. Po tri najbrže u svakoj skupini izborit će A finale, koje je na rasporedu isti dan u 16.28, kanuistice plasirane od 4. do 6. mjesta idu u B finale (18.10), a za ostale je natjecanje završeno.

Vanesa Tot će u Szegedu nastupiti i na 500 metara, a kvalifikacije u toj disciplini ima u subotu.

Anamaria Govorčinović je u četvrtak imala kvalifikacije u obje svoje discipline, na 200 i na 500 metara. Prvo u svojoj disciplini “za zagrijavanje”, na kraćoj dionici, a onda i u glavnoj, olimpijskoj na 500 metara.

Na 200 metara je bila druga u drugoj od četiri skupine. Brža od nje bila je Poljakinja Dominika Putto s vremenom 44:09, dok je naša kajakašica utrku završila s vremenom 44.26, što je bilo ukupno treće vrijeme kvalifikacija.

Polufinale i finale ove discipline je također na rasporedu u petak, Govorčinović je u polufinalnoj skupini 1 koja starta u 14.22, a kao i kod kanuistica prve tri u svakoj od tri polufinalne skupine izborit će A finale, a plasirane od 4. do 6. mjesta B finale. A finale je u 16.49, a B finale u 18.15.

Polufinala u petak

Kvalifikacije na 500 metara u ženskom kajaku jednosjedu održane su u šest skupina. Prve četiri u svakoj skupini, plus tri najbrže pete, prolazile su u polufinala A, a ostale u polufinala B.

Anamaria Govorčinović je bila druga u skupini 6 iza Novozelanđanke Aimee Fischer, inače svjetske prvakinje u ovoj disciplini 2021. Fischer je imala vrijeme 1:58.74, a naša kajakašica 2:05.91.

Polufinala su na rasporedu u petak, a Govorčinović je u skupini 1 koja kreće u 9.12. Zanimljivo, u istoj skupini su osvajačice medalja s prošlogodišnjeg SP-a u Darmouthu u ovoj disciplini, odnosno zlatna Novozelanđanka Lisa Carrington, srebrna Anamaria Govorčinović i brončana Njemica Jule Hake. Prolaz u A finale, koje je na rasporedu u subotu, donose prva tri mjesta u skupini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 23:36