VICENTE DEL BOSQUE

'Hrvati nemaju strah od velikih, Tursku ste razbili, bila je to demonstracija sile!'

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 24. svibanj 2012. 00:15

Kada s njim pričate, teško ćete se sjetiti da pred vama stoji trener aktualnih svjetskih i europskih nogometnih prvaka. Čovjek je posve skroman, vrlo obziran i nekako tih, odmjeren, kao da je pomoćnik u nekakvom B ligašu.

Iznenađuje nas apsolutna šutnja s kojom španjolski mediji tretiraju hrvatsku reprezentaciju. Ipak dijelimo istu skupinu. Nitko i ne spominje da Hrvatska objektivno može biti ta koja će izboriti prolaz u sljedeći krug, da mi možemo izbaciti Talijane, pa možda i vas?

- Ne mislim da je to znak podcjenjivanja prema hrvatskoj reprezentaciji ni da je se vrednuje. Mi je u stožeru i svlačionici svakako ne tretiramo na taj način. Ne, ne, nikako! Ne znam imaju li mediji drugačije viđenje, ali dobro znam put koji je prošla Hrvatska. Znamo da imate igrače vrhunske kvalitete. Imamo mi jako dobre skaute koji su vas pažljivo snimali.

Nakon što ste gledali i upoznali hrvatsku reprezentaciju što ocjenjujete njenom najvećom vrlinom?

- Hrvatska ima momčad koja vlada zanatom, u sastavu ima iskusne igrače, oni koji drže obranu, igrače koji blistaju na sredini terena a ima i gol igrače, jake napadače. Nemoguće je naći slabu točku. Vidjeli smo to u utakmici doigravanja protiv Turske, kako su ih pregazili, bila je to demonstracija snage i kvalitete.

Gdje ipak vidite slabe točke?

- Nije pametno tražiti mane. Ponekad se uhvatimo za neki detalj a na terenu je situacija drugačija, pa se ne zadržavam na tome. Bolje je da gledamo pozitivne strane. To je reprezentacija koja je svjesna odgovornosti, koja ima patriotski duh. Vidi se da su patrioti, da igraju za svoju zemlju. Hrvatska reprezentacija nema kompleks ni pred kime, ni pred jednom drugom reprezentacijom. Njima je svejedno igraju li protiv Njemačke, Engleske ili Španjolske, ne skrivaju se ni pred kime, jednostavno imaju igrače bez kompleksa, što je prava rijetkost.

Mislite li da je za Hrvatsku povoljno to što je ne smatraju kandidatom za medalje, u istoj mjeri kao što Španjolskoj može štetiti da je se smatra glavnim favoritom?

- Da, da, svakako. Nama se to dogodilo na EP-u 2008., nisu nas uzimali tako ozbiljno, kao i Hrvatsku pa ste mogli biti i prvi u skupini. Bilo je to važno, kao što je bilo važno pobijediti Rusiju i Švedsku. Za onoga koji ne osjeća pritisak da je favoriti, i da ga drugi tako ne vide, svakako je to prednost.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 21:27