Marijan Kustić

 TOM DUBRAVEC Cropix
Robert Matteoni
STVARI NE ŠTIMAJU

HNS šalje ironične poruke. Ako Kustić i ekipa ne povuku ovaj potez, hrvatski nogomet još će više pasti

Kvaliteta domaćeg nogometa u stalnom je padu, što bi trebala poduzeti čelna institucija?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. rujan 2024. 16:46

Sad je očito da stvari ne štimaju i onima koji su do jučer strastveno veličali HNL, HNS i reprezentaciju. Groteskna ispadanja od objektivno slabih suparnika u Europi, nadovezana na neuspjeh Vatrenih na Euru, a što je sve potvrda pada kvalitete igre i igrača, stvaranja i razvoja, zazvonili su na uzbunu u javnosti i nogometnom okruženju. Štoviše, čak se iz HNS-ovih odaja šalju javne poruke neka klubovi predlože što treba napraviti da se zaustavi negativan rezultatski i ini trend.

Upravo taj HNS-ov signal je točka od koje treba početi svaka dublja analiza što treba učiniti. To iz razloga što je Hrvatski nogometni savez najodgovornija institucija za sve što se događa u nogometu Hrvatske, a već deset godina i glavni upravljač profesionalne lige.

Ne ide ad hoc

U ožujku 2014. dogodilo se gašenje Udruge prvoligaša i sve ingerencije preuzeo je HNS. Djeluje ironično da sada pozivaju klubove da predlažu promjene koje bi trebale rezultirati poboljšanjima lige, proizvodnje igrača i posljedično uspješnim nastupima u (pretkolima) eurokupovima, odnosno reprezentativnim utakmicama. Pogotovo što više ključnih aktera klubova i sjede u IO HNS-a.

Što je dovelo do toga da smo do prije deset godina stvarali igrače koji će kasnije postati srebrni na svijetu, a da od uvođenja Lige 10 takvih potencijala ima drastično manje?

Svatko tko misli da se nekim ad hoc odlukama može brzo promijeniti višegodišnji trend zanemarivanja stručnih logika te posljedične devastacije u proizvodnji i razvoju igrača, forsiranje promjena u natjecanjima i drugo, ne poznaje problematiku.
Zato nije moguće unutar jednog novinskog teksta, prijedloga ili sastanka locirati koji su to zahvati nužni, i u kojoj dinamici, da bi se klupski nogomet vratio u neku normaln(ij)u razvojno-natjecateljsku dinamiku.

image

Marijan Kustić i Velimir Zajec

GORAN MEHKEK Cropix

Dakle, za početak bi HNS prvo trebao mijenjati sebe, a da bi onda posegnuo za planom revitalizacije domaćeg nogometa. HNS je krovna organizacija nogometa i tako bi se trebao ponašati. To sasvim sigurno znači da bi trebao skrbiti o svim sudionicima u nogometnom sportu, utvrđivati pravila ponašanja i institucionalnih funkcioniranja, usmjeravati stručni razvoj te u puno većoj mjeri stvarati preduvjete da bi se u Hrvatskoj olakšalo financiranje klubova i gradnja infrastrukture.

Nije logično da se HNS bavi natjecanjem profesionalnih klubova, odnosno da upravlja njime te na taj način direktno usmjerava sudbinu aktera. HNS bi u Udruzi klubova trebao imati partnere, kao što bi to trebao i u Udruzi sudaca, trenera, klubova drugih razina. U toj strukturi odnosa svaki bi član HNS-a onda imao svoj glas i aktivnije bi sudjelovao u kreiranju svih razvojnih politika.

Manjak kvalitete i profila

Simbolično rečeno, 2014. možemo kvalificirati kao početak tog trenda opadanja stručne kvalitete u nogometu, odnosno njene uloge, a što se kroz deset godina u više-manje intenzivnim dinamikama manifestira u opadanju broja kvalitetnijih igrača, trenerskih iskoraka i drugih aspekata, a što sve zajedno dovodi do ovakvog epiloga, klupskih debakla u dvoboju sa slabijom eurokonkurencijom, odnosno deficita kadrova za reprezentativne selekcije. U potonjem kontekstu bitno je naglasiti da osim manjka kvalitete sada imamo već i manjak određenih profila (bekovi, krila, centarforovi, “šestice”) igrača.

image

Dinamo je ušao u Ligu prvaka, Hajduk je još jednom kiksao u Europi

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Što je dovelo do toga da smo do prije deset godina stvarali igrače koji će kasnije postati srebrni na svijetu, a da od uvođenja Lige 10 takvih potencijala ima drastično manje? Što je dovelo do toga da imamo stalnost lošeg suđenja i posvemašnje nepovjerenje i prema onima koji naznačuju potencijal? Što dovodi do toga da se trenere troši kao na tekućoj vrpci i rijetko netko uspijeva iskoračiti? Što je dovelo do toga da nemamo desnih bekova? Što je dovelo do toga da je infrastruktura i u velikim, odnosno većim gradovima očajna, a da o manjim sredinama ne govorimo, odnosno da nema pomaka?

Velike reforme

HNS bi trebao duboko zaorati u sustav i formirati vjerodostojno stručno tijelo, raznih profila, te analizirati sve te problematične situacije, a potom provesti široku raspravu unutar nogometa, uz doprinos sportskih i inih institucija. Sve s ciljem da se donese najbolja moguća strategija za velike reforme.

Bez njih hrvatski nogomet ne samo da neće moći zadržati standarde koje je imao u većem dijelu proteklih dekada, nego će sve brže glavinjati u marginalne razine natjecanja, a iz čega je iznimno teško se više izvući. Dok nogometom budu upravljali političari i politikanti raznih sfera, a ne struka i njena logika te ravnopravni akteri iz svih njegovih pora, svaka analiza i inicijativa ostat će samo priča bez pokrića. Kao što je to ono što se pretenciozno nazvalo Sabor hrvatskog nogometa.

Pet poteza koje bi trebalo povući

1) REFORMA HNS-a

Način na koji HNS funkcionira nije logičan institucionalnim okvirima kakve imaju savezi drugih država. Sve što je važno i nevažno u nogometu određuje, i provodi, uska grupa ljudi u HNS-u i to pod političkim patronatom. To je nužno promijeniti.

2) REVITALIZACIJA UPRAVLJANJA

Osim u krovnoj organizaciji, veći utjecaj trebaju dobiti profesionalni klubovi. I to svi ravnopravno, a ne odabrani koji to koriste za svoje interese. Udruga prvoligaša mora biti partner HNS-u u razvijanju i provedbi nogometnog natjecanja.

3) OTKRIVANJE STRUKE

Da bi se krenulo u reforme (bez fige u džepu), preduvjet je formirati vjerodostojno tijelo, sa stručnjacima iz nogometa te raznih "pripadajućih" profila. Oni trebaju locirati probleme, argumentirati promjene i predložiti ih svim akterima.

4) ODČEPITI ZASTOJ PROIZVODNJE

Stalne mijene natjecanja, kao i zatvorenost prve i uskoro druge lige (10), očito su pridonijeli zastoju u razvijanju talenata. Nije logično da je prije 15-20 godina bilo lakše stvoriti srebrne, nego sad seniore za Ligu 10. Struka mora dati odgovore kako to promijeniti, a ne "političari" HNS-a.

5) AKTIVNIJA BORBA ZA INFRASTRUKTURU

HNS bi trebao iskoristiti uspjehe i popularnost nogometa u Hrvatskoj da agresivnije djeluje prema političarima države i lokalne samouprave, a u cilju podizanja kvalitete infrastrukture. Ta je (ne)kvaliteta u dubokom nesrazmjeru s važnošću nogometa. Isto vrijedi i za borbu za financiranje nogometa, kojeg u 98% čine amateri.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:33