Srećko Niketić / Cropix
DOPREDSJEDNIK ISTRE

'HNL se raspada! Sprema se rat do istrebljenja ako Mamić i Štimac ne poduzmu nešto!'

U pitanju je opstanak hrvatskog nogometa! Vidite da se ni političari ne petljaju u ovaj kaos. Tko će riješiti prijeteći raspad HNL-a ako to ne učini HNS, pita se Darko Jergović
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. siječanj 2011. 19:40

Političar je, poduzetnik, ali nama najzanimljiviji kao nogometni djelatnik. Darko Jergović, 52-godišnji ekonomist, direktor je i suvlasnik tvrtke KRAS, čovjek iznimno bogat iskustvom u različitim sferama društvenog života. U ovom slučaju s Jergovićem smo htjeli razgovarati o kaotičnoj situaciji unutar nacionalno najpopularnijeg sporta. Osim što je dopredsjednik pulskog prvoligaša, zapravo čovjek koji je 2006. godine spasio od propasti Istru 1961, Jergović je član Skupštine Udruge prvoligaša te predstavnik NSŽI Istre u Skupštini HNS-a. Tragali smo tri dana da bismo dobili potvrdu informacije da je bilo njegovih određenih kontakata sa Zdravkom Mamićem . Jergović nije mogao negirati, a to naposljetku nije ni htio.

- Ne znam zašto bih krio razgovor s Mamićem, kao što nikad nisam krio kontakte s Igorom Štimcem te svakim onim subjektom hrvatske nogometne scene koji ovako ili onako pridonosi HNS-u. Ako ste mislili da ću nešto petljati oko toga, onda me ne poznajete dobro. Upravo zato što se nema što kriti eto razgovaram s vama za medije o svim tim zamršenim nogometnim odnosima.

Vi ste kao član Skupštine NSŽ Istre glasali za kandidaturu Igora Štimca ?

- To je odluka županijske Skupštine koja je demokratski podržala program kandidata koji se činio najboljim za interese nogometa odnosno Županije.

No, vi ste na Skupštini Udruge klubova u nekoliko navrata ostali suzdržani kada se izglasavalo predstavnike Udruge na Skupštini HNS-a, odnosno hoće li se podržati Markovića ili Štimca?

- Kao prvo, nije točno da sam bio suzdržan, nego je prava istina da je Udruga klubova, koja se vodi tako šlampavo da se onaj koji hoće ozbiljno djelovati po propisima iznimno teško snalazi. Dakle, mi nismo ni došli u situaciju da po pozitivnim propisima Udruge i HNS-a uopće glasujemo za nešto.

Vi se niste opredijelili, ali ste prilično čvrsto spočitnuli predsjedniku Robertu Markulinu da ne vodi po slovu propisa Udrugu klubova, a navodno ste i Reni Sinovčiću, kao predstavniku druge opcije, kazali da ne može preskakati procedure neovisno je li suštinski u pravu ili nije?

- Ne znam tko vam je što prepričavao, a nemam namjeru ni ja ići u detalje jer to nije ključno za nogometne probleme. Što se tiče Udruge klubova, ono što se događalo na sjednicama prije Skupštine HNS-a u prosincu, to je čisto silovanje demokracije, što me zgrozilo. Ne mogu vjerovati da se nogomet na nacionalnoj razini tako institucionalno vodi. To je sramota za hrvatske prvoligaše, a još gore, to je put u propast HNL-a.

Je li točno da je u pripremi sjednica Udruge klubova na kojoj se želi smijeniti glavnog tajnika Nevenka Herjavca?

- Nisam dobio službeni poziv za sjednicu pa vam o tome ne mogu ništa reći osim da sam čuo da se nešto u tom smislu događa.

Vratimo se Mamiću, je li od vas tražio podršku na nekom novom skupštinskom glasanju?

- Da budemo na čistu, mi imamo stav Skupštine Županije i nećemo ga mijenjati ako ta Skupština to ne naloži. Dakle, ako aludirate da bismo sada mi nešto mijenjali temeljem razgovara s jednom ili drugom opcijom HR nogometa, onda ste u zabludi.

Jergović je bio zlokobno jasan:

- Rado, jer po meni je u pitanju opstanak hrvatskog nogometa! Svjedoci smo procesa raspada klubova. Primijetili ste da se ni jedan političar ne petlja u kaos HNS-a, jer je država u krizi i opterećena je svojim aferama. Tko će onda riješiti prijeteći raspad HNL-a ako to ne učini HNS? Naravno, nastavi li se ovako, da su dva tabora u rovu, spremni samo za svojevrsni bratoubilački rat do istrebljenja, mi nećemo dobiti pobjednika. Jedan ili dva glasa na jednom ili drugoj strani ništa ne mijenja, koga zanima takav predsjednik koji ništa ne može jer mu je pola organizacije kontra. Nema tu rješenja da se spasimo kolapsa.

To je nešto novo?

- To je mogućnost o kojoj mi nekolicina čelnika manjih klubova, a takvi su praktično svi osim Dinama i Hajduka, sve češće govore. Zašto? Ljudi imaju problem održati klubove uopće na životu, ako se još opterećuju strahom da bi u natjecanju mogli biti neravnopravni jer su, recimo, podržali suprotnu kandidaturu, svejedno da li Markovićevu ili Štimčevu, posve je logično da si postavljaju pitanje imali se smisla uopće natjecati i “izgorjeti”. Mene brine i kakav je osjećaj moga predsjednika Miše Ščeglova, koji je došao u Hrvatsku, ulaže svoj novac i suočava se s čudesima koji nemaju veze s logikom i napretkom nogometa. Nekima ovaj nered u vodstvu može poslužiti i kao alibi da pokrije svoje probleme po klubovima te bojkotom pokriju nerad. O svim tim stvarima bi Mamić i Štimac morali prije svega sami sa sobom, a onda međusobno uz sve nas, i te kako ozbiljno razgovarati.

Zamjeriti će vam jedan i drugi na ovakvom stavu?

- Imam korektan odnos s obojicom, ali više nismo u pitanju Mamić, Štimac, ja ili neko četvrti, u pitanju je interes i opstanak nogometa. Bez konsenzusa ovaj se trenutak neće prevladati. Pa nogomet nikog više ne zanima, publika zaobilazi stadione, a hokej, primjerice, pokazuje da ljudima trebaju dobre sportske priče. To je poraz nogometa, koji je najpopularniji sport a na tribinama možete za tri minute izbrojiti sve gledatelje. Koga će privući takva atmosfera, na ružnim stadionima, uz more afera i polariziranja... HR-nogometu treba nova era, strategija, od 1990-ih živjeli smo tek na entuzijazmu oko reprezentacije, ali se ništa nije statusno učinilo za boljitak nogometa u cjelini! Zato smo sada, pospješeno i krizom i recesijom, nogometno u kaljuži do koljena. Ako se ništa ne učini, ako iduća Skupština HNS-a bude još jedna farsa, onda ćemo biti do grla u blatu i praktično utopljeni.

Zanimljivo, govorite o Mamiću i Štimcu, a ne Markoviću?

- Uz svu čast svemu što je učinio, Vlatko Marković bi se kao zaslužnik trebao kulturno povući i obavljati neku počasnu funkciju. Ovo je ipak neko novo i drugo vrijeme.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 04:26