CAGLIARI, ITALY - JANUARY 24: Duje Cop of Cagliari celebrates a goal during the Serie A match between Cagliari Calcio and US Sassuolo Calcio at Stadio Sant'Elia on January 24, 2015 in Cagliari, Italy. (Photo by Enrico Locci/Getty Images)
 Enrico Locci / Getty Images / 2015 Getty Images
PRIJELAZNI ROK

HNL PONOVNO POSJEĆEN IZLOG Hrvatski igrači 'zavrtjeli’ 21 milijun eura

U Premier ligi su dežurni rasipnici ponovno bili Chelsea i City, koji je doveo i rekordera zime - Wilfrieda Bonyja za 35 milijuna eura
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. veljača 2015. 10:29

Ukupno 21 milijun eura zavrtjeli su Andrej Kramarić, Marcelo Brozović i Duje Čop transferima u zimskom prijelaznom roku potkopavajući imidž 1. HNL kao “male prodavaonice užasa”.

Premda zapuštenom infrastrukturom više podsjeća na skladište kineskog dućana nego na glamuroznu trgovinu, premda posjete na utakmicama samo iznimno prebacuju tri tisuće i viđeni nogomet je često davež, izvoznom trgovinskom bilancom HNL bez problema pobjeđuje kompetitivnije lige poput, recimo, grčke, ukrajinske ili češke. I tako već godinama...

Riječki kolodvor

Vodstvo lige i šefovi HNS-a svaki se put iznova začude nad ovim brojkama, svjesni da su u priči potpuno nedužni, samo krotki i pasivni korisnici beriva i prinadležnosti koje sobom nose njihove funkcije. Nevinije od njih u ovoj je priči jedino vodstvo Hajduka, koje je početkom siječnja razglasilo još jednu totalnu rasprodaju, da bi kraj mjeseca dočekalo bez ijednog izlaznog transfera. Kako stvari stoje, ultimativni uspjeh Marina Brbića bit će Bradarićev transfer na Kantridu: uz nešto gotovine prebit će se dugovi prema Rijeci stvoreni kupovinama Sharbinija i Malokua pa zatvoriti barem jedna proračunska rupa.

Nije ove zime ozbiljnije trgovao ni Split. Klub koji je Rebićevom prodajom ušao u krug veletrgovaca sada se zadovoljio transferom golmana Vukovića u Tursku za simboličnu odštetu, a na njegovo mjesto je uskočila Rijeka u čijoj je svlačionici bilo prometno kao na kolodvoru. Budući da Volpi paralelno vježba na dva razboja, sada je u Speziju poslao Kvržića, osim negativnog publiciteta nešto gotovine ipak je zaradio i na priči o bizarnom Jajalovu bijegu. Pod stijene su istovremeno stizali brojni igrači, uglavnom s upitnicima na leđima. Alex je dijete iz Realova inkubatora, nekadašnji U-21 reprezentativac, u međuvremenu zapeo u razvoju. Tomasov oživljava karijeru, centarfor Balai se treba dokazati kao mogući Kramarićev nasljednik, bugarski napadač Hristov možda se pokaže kao “bingo”, a možda bude samo pričuva Mišiću, prinovi iz Osijeka...

Sve više Hrvata u Serie A

Drugi talentirani Mišić, nezadovoljan statusom u Lokomotivi, pojačao je Slaven Belupo, a iz unutarnjih rezervi rupe su mahom krpali i ostali članovi najboljeg razreda.

Na europskim meridijanima najviše se trgovalo napadačima i po navici, na zgražanje puritanaca poput Arsenea Wengera, najrastrošniji su bili Man City i Chelsea. “Građani” su kupili Bonyja za 35 milijuna eura, Chelsea je doveo Cuadrada iz Fiorentine za 33, ali je oslobodio sredstva prodajom Schürrlea u Wolfsburg. Primjeri Torresa, Olića i Gilardina pokazuju da ni zrele godine nisu barijera za transfere napadača. Primjeri Strinića (Napoli) i Livaje (posudba u Parmu) ilustrira da su Hrvati na Apeninima opet u modi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 11:24