Drago Sopta / Cropix
KOVAČIĆU, JEZIK ZA ZUBE!

Halilhodžić: Prvenstvo još nije gotovo; Marčinko: Gotovo je, Hajduk više nije konkurent

Kovačić je u pobjedi nad Hrvatskim dragovoljcem postao najmlađi strijelac i debitant u povijesti Dinama, dok je Kelava skinuo Stinčićev rekord od 749 minute bez primljenog gola
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 21. studeni 2010. 19:19

ZAGREB - U pogotku Matea Kovačića nije bilo ničega spektakularnog. Dojmljivija je možda bila “rabona” suigrača mu Sylvestrea koju je vunderkind glavom pretvorio u pogodak. No, Kranjčevićava je ustala i poklonila se novoj zvijezdi. Sa 16 godina, šest mjeseci i četiri dana Mateo Kovačić postao je najmlađi strijelac u povijesti Dinama i HNL-a. Neki tvrde da je i najmlađi “modri” debitant, ali za to bi se trebalo duboko zaroniti u arhive.

U igru je ušao u 21. minuti zamjenivši ozlijeđenog Tomečaka koji je prethodno doveo Dinamo u vodstvo protiv Hrvatskog dragovoljca. U prvom dodiru s loptom Kovačić je pokrenuo akciju za 2-0. U idućem golu od Ibaneza participirao je asistencijom, dok je za 4-0 sam zabio.

- Već se bojim vaših natpisa sutra. Pustite ga da sazrijeva - apelirao je Vaha na novinare, a ljudima iz kluba uputio je rezolutnu poruku:

- Mali ne može pričati niti sa s članovima obitelji.

Može nam trener Dinama uskratiti izjavu od vunderkinda. Na to Vaha ima pravo. No, ne može nam uskratiti zdrav razum da bi zaključili kako je u Kranjčevićevoj ulici rođena “modra” zvijezda! U subotu je imao broj 8 na leđima. Sličnost s “velikim Žutim” možda i nije tako slučajna, jer Kovačić je ostatak utakmice djelio lopte suigračima kao na pladnju. Baš poput Prosinečkog kada je koncem devedesetih vratio nogomet u Zagreb.

- Mi smo znali što može jer smo ga vidjeli na treningu. Sad znate i vi - rekao je nakon utakmice Ivan Kelava. I on će pamtiti ovaj dvoboj jer je u 36. minuti postao rekorder Dinama po broju minuta bez primljenog pogotka. Skinuo je Željka Stinčića koji je u jesen 1975. izdržao 749 minuta bez ulaska po loptu u mrežu. Kele je trenutno na 804.

- Znao sam da sam blizu, ali nisam se opterećivao - skroman je Kelava koji je u tih nešto više od pola sata “skinuo” dva zicera.

Do kraja utakmice Dinamo je ubacio pola tuceta u mrežu Hrvatskog dragovoljca. Dovoljno za bijeg na sedam bodova od Hajduka.

- Rekao sam igračima prije utakmice da treba iskoristiti ovu priliku da ima damo još jednu gorku pilulu - komentirao ej Vaha koji je preiskusan da bi rekao: prvenstvo je gotovo.

- Ovo je demokracija, svatko može reći što želi. Ja neću reći da je gotovo.

No, zato će to kazati Tomislav Marčinko. Dinamov direktor za komunikaciju je i prije nego je lopta krenula s centra dobacio novinarima:

- Žao mi je što smo izgubili konkurenta za naslov. Valjda je Svaguša pustio kako bi snizio cijenu dionica Hajduka - poslao je Marčinko poruku put juga...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 23:58