GORAN MEHKEK/CROPIX
SELEKCIJA U MAKSIMIRU

Hajrović može ostati uz manju plaću, zvijezdi novi ugovor, ali pitanje je što će biti s jednim igračem?

Gotovo svi glavni nogometaši hrvatskog prvaka vezani su uz klub dugogodišnjim pisanim sporazumima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. siječanj 2021. 20:57

U Dinamu su uvijek posebno vodili računa o tome da im svi igrači imaju potpisane dugogodišnje ugovore. Vrlo rijetko im se događalo da netko od plavih nogometaša uđe u posljednju godinu ugovora. Ovog trenutka samo jedan igrač ušao je u to razdoblje, iskusnom Izetu Hajroviću ugovor istječe 31. prosinca ove godine. Po saznanju iz klupskih izvora, moguće jest da se Hajroviću već sad početkom priprema ponudi novi ugovor, ali sa smanjenom plaćom. Odluka o tome još nije donesena, no s obzirom da se Hajro bitno igrački podigao u finišu jesenske sezone, ne bi bilo iznenađenje da mu maksimirska administracija na stol gurne pristojnu ponudu.

Logika mercata

Sasvim je jasno zašto Modri potpisuju dugoročne ugovore sa svojim igračima. Kod prodaje se uvijek postiže veća cijena kad su nogometaši vezani uz klub na dugo vremensko razdoblje. Makar, niti to uvijek ne treba biti pravilo. Prošlog zimskog prijelaznog roka najveća zvijezda maksimirskog kluba Dani Olmo nije želio potpisati novi ugovor na pet godina. Ponuda od 1,5 milijuna eura godišnje u ugovoru na pet godina nije privukla današnjeg španjolskog reprezentativca, makar je na prvi pogled zaista izgledalo nevjerojatno da se mladi Španjolac nije želio osigurati i praktički već tada riješiti egzistenciju.

image
DANIEL ROLAND

No, postojali su razlozi razlozi zbog kojih nije želio potpisati, njegova strana držala je da bi ga Dinamu u slučaju potpisivanja dugogodišnjeg ugovora “vezao lancima”, te da bi mogao stalno dizati transfernu odštetu. U to vrijeme, u siječnju prošle godine, Olmo je imao još godinu i pol ugovor s Modrima i zarađivao je 250.000 eura godišnje. No, ta priča nije završila s negativnom slikom, Olmo je vrlo brzo potpisao za njemački bundesligaški klub Red Bull Leipzig, te je sve riješeno na obostrano zadovoljstvo, klupsko i igračevo.
Taj slučaj smo izdvojili kao jedan od onih kad igrači nisu željeli potpisivati dugoročne ugovore s klubom, ali to su uglavnom posljednjih godina bili izuzeci koji su potvrđivali pravilo. Posve drukčiji primjer je bio Joško Gvardiol. Mlada zvijezda, koja je još uvijek u Dinamu baš na posudbi iz Leipziga, potpisala je novi petogodišnji ugovor netom prije nego što će potpisati za njemački klub.

Bez bojazni

Međutim, već kod potpisivanja ugovora s Modrima bilo je jasno da će ostvariti transfer, tako da na njegovoj strani nije bilo nikakve bojazni da će mu klub stvarati probleme kod odlaska podizanjem transferne odštete.
Prije neki dan Dinamo se osigurao kad se radi o još jednoj zvijezdi u naletu. Za Modre je do polovice lipnja 2026. godine potpisao Lovro Majer, iza kojeg je odlična polusezona u maksimirskoj momčadi. Prije njega novi poboljšani ugovor potpisao je i Sadegh Moharrami, mladi dečko velikih kapaciteta Bartol Franjić...

Ovog trenutka praktično svi najvažniji nogometaši ZG-kluba imaju potpisane dugogodišnje ugovore, osim povremenih hrvatskih reprezentativaca Marina Leovca i Mislava Oršića, kojima ugovori istječu 15. lipnja 2022. godine, dakle, “papir” ih za hrvatskoga prvaka veže još godinu i pol dana.

Perjanice osigurane

Međutim, iz klupskih izvora saznajemo da će se, kad se radi o Oršiću, uskoro i o tome povesti računa, tako da je za pretpostaviti da će i igrač koji se nada odlasku na Europsko prvenstvo s Vatrenima dobiti ponudu za potpisivanje novog ugovora. Za Leovca, pak, još nema takvih informacija...
Ostala dva hrvatska reprezentativca, Dominik Livaković i Bruno Petković, imaju dugačke ugovore s modrim klubom, koji ih za Dinamov dres vežu do polovice lipnja 2024. godine.

UGOVORI GLAVNIH DINAMOVACA

Dominik Livaković
» vratar sa 159 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2024.

Dino Perić
» branič s 90 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2024.

Kevin T. - Catherine
» branič sa 77 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 30. lipnja 2023.

Rasmus Lauritsen
» branič s 14 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 30. lipnja 2024.

Marin Leovac
» branič sa 70 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2022.

Sadegh Moharrami
» branič s 46 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 30. lipnja 2023.

Kristijan Jakić
» vezni s 19 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2025.

Bartol Franjić
» vezni sa 17 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2025.

Arijan Ademi
» vezni s 283 utakmice za Dinamo
» istek ugovora 30. lipnja 2023.
Lovro Majer
» vezni sa 60 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2026.

Luka Ivanušec
» vezni s 51 utakmicom za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2024.

Mislav Oršić
» napadač sa 110 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 15. lipnja 2022.

Lirim Kastrati
» napadač s 19 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 20. siječnja 2025.

Bruno Petković
» napadač s 98 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 30. lipnja 2024.

Mario Gavranović
» napadač sa 108 utakmica za Dinamo
» istek ugovora 30. lipnja 2023.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 22:34