Ronald Gorsic / CROPIX
BIJELI OPREZ

Hajduk u zadnjih 9 nastupa na europskim premijerama ispao čak četiri puta

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. srpanj 2013. 12:43

Sutra Bijele čeka otvaranje europske sezone od koje, kao i proteklih godina, imaju umjerena očekivanja. To ne znači da gledaju prema kraju kolovoza kao konačnoj točki europskog putovanja, jer iznenađenja su uvijek moguća. Kao što se dogodilo 2010. kada se malo vjerovalo u hajdukovce, a stigli su do Europske lige igrajući nekadašnji Kup Uefe sve do sredine prosinca. Zato je nezahvalno upustiti se u prognoze što je krajnji domet Hajduka u novom europskom pohodu, no u svakom slučaju ambicija postoji. I to ozbiljna ambicija, jer Bijeli su potvrđeni nositelji u 3. pretkolu, što sa sobom nosi i pozitivnu pretpostavku da će eliminirati Turnovo na eurostartu. Temelj za takav optimizam donosi i arhiva rezultata, statistika Bijelih na europskim otvaranjima u proteklih 10 godina.

Premda su čak četiri puta posrnuli na europremijeri, hajdukovci su tada gubili od puno jačih protivnika negoli je to Horizont iz makedonskog Turnova. Međutim, oprez je nužan. Zašto? Zato jer je Hajduk u zadnjih 10 godina nastupio devet puta u Europi i ispadao na startu gotovo svake druge godine. Četiri ispadanja od devet nastupa zaista moraju biti upozorenje, tim više što su Bijeli proteklih sezona imali puno jače momčadi, a nisu umjeli proći dalje od prve europske stepenice.

Prvi veliki posrtaj, prva spoznaja da nije Hajduk jak kao nekoć, a da su pritom i suparnici napredovali, bio je susret s irskim prvakom Shelbourneom. Prvak Hrvatske trebao je tog ljeta 2004. imati lagani zadatak, uzeti “skalp” irskim poluamaterima, međutim, Katalinićeva družina eliminirana je na malom i neravnom igralištu u Dublinu. Nakon što su u Splitu pobijedili 3:2, s optimizmom se išlo na uzvrat. Malo skepse, ali ipak puno samopouzdanja ponijeli su Bijeli u Dublin. Kada su vidjeli kako je skroman teren na kojem će se igrati mnogi su pomislili “stvarno je taj Shelbourne dobar za zagrijavanje”. Jer, već se znalo da će u sljedećem kolu istrčati na Riazor, zaigrati protiv tada vrlo jakog Deportiva koji je sezonu ranije igrao polufinale Lige prvaka.

Ali, Shelbourne nije bio momčad za podcjenjivanje. Premda nisu imali podršku glasnih navijača niti su igrali nogomet za pamćenje, Irci su Bijele slomili u finišu dvoboja i hajdukovci su posramljeni zatvorili europska vrata tamo gdje su se najmanje nadali.

Drugo ispadanje bilo je najbolnije za Bijele i ponovno se dogodilo u kvalifikacijama Lige prvaka. Debrecen je u dvije utakmice Hajduku napravio 8:0 i odmah na startu sezone kreirao goleme probleme treneru Ćiri Blaževiću. Hajdukovci su prvi dvoboj igrali u Mađarskoj. Kao i godinu dana ranije, mali teren, drvene tribine. Preslikana Irska u puno detalja, ali ne i u rezultatu. Ćiro Blažević je na presici uoči utakmice prštao od optimizma, pa je domaćem treneru poručio:

- Ako nas prođete i ja ću staviti naušnicu u uho.

Četvrto ispadanje na europremijeri bila je eliminacija s najmanje emocija. Jednostavno je Hajduk izgubio od boljeg suparnika. U ljeto 2011. Bijeli su dvaput poraženi sa 0:1 od Stoke Cityja, prosječne engleske momčadi kojoj momčad Krasimira Balakova u 180 minuta nije ozbiljno zapucala na vrata. Ali, Stoke je bio bolji i tu se nema što dodati. Ispadanje nije za sobom povuklo ni smjene ni nerede. Hajduk je ispao bez emocije, zaboravio Europu i okrenuo se prvenstvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:33