Vladimir Dugandžić / CROPIX
HAJDUK - ŠAHTJOR 3-0

Hajduk i Torcida otpuhali Kazahstance, Sušić, Maglica i Kalinić junaci splitske drame

Hajduk je dugo čuvao prednost od 2-0, a Kazahstanci su mogli do gola kada je Pokrivačev udarac briljantno obranio Kalinić. Sve dvojbe razriješio je Sandro Gotal
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 07. kolovoz 2014. 17:16

Hajduk je prošao u doigravanje kvalifikacija Europske lige. Splićani su izbacili kazaški Šahtjor - nadoknadivši poraz od dva gola razlike (2-4) iz prve utakmice u Karagandi - tako što su na prepunom Poljudu pred oko trideset tisuća gledatelja pobijedili sa 3-0 golovima Sušića, Maglice i konačno Gotala u zadnjim trenucima.

Sjajna igra i pobjeda Hajduka u fantastičnoj atmosferi, veliki europski rezultat za ovu momčadi, ali prije svega velika satisfakcija za Igora Tudora koji je uvjeravao - i očito uvjerio - svih oko sebe da je Hajduk bolji i da će proći dalje.

Čuda se događaju samo onima koji vjeruju u čuda, a Tudor je taj svoj optimizam, samopouzdanje i vjeru prenio na igrače. Navijači su odigrali svoje stvorivši fenomenalan ambijent na tribinama koji je bio jako inspirativan, igrači su se bacili na glavu, a onda je i rezultat stigao.

Hajduk je već do poluvremena ostvario svoj cilj. Počelo je furiozno. U uzavrelom grotlu hajdukovci su dali sve u napad. Ali nisu bezglavo jurišali nego su igrali pametno, strpljivo. Pritisnuli su goste na njihovu polovicu i onda su tražili prostor iz kojeg će zaprijetiti Kazahstancima.

Prva ozbiljna situacija bila je iz prekida. U desetoj minuti minuta Mijo Caktaš je iz slobodnjaka pogodio prečku. Bila je to dobra najava za ono što će uslijediti.

Related content

Hajdukovcima je bio jasno da teško mogu visokim loptama doći do gola. Tražili su situaciju da Caktaš ili Anđelković podvale neku loptu u opasnu zonu iza leđa visokih stopera-dvometraša Šahtjora.

Upravo to se dogodilo u sretnoj 13. minuta kad je Anđelković proslijedio loptu do Sušića na 20 metara, a on je pobjegao svom čuvaru i zabio pravu golčinu. Ako je ovo bio kraj (zbog transfera u inozemstva), bio je to sjajan oproštaj za Tina Sušića koji je otvorio Hajduku veliku šansu i ubrizgao dodatni optimizam svojoj momčadi.

Hajduk je nastavio napadati i prijetiti. U prvih 45 minuta Splićani su imali čak šest udaraca u okvir vratiju, a Kazahstanci nijedan. Vratar Mokin bio je stalno u iskušenjima i skinuo je neke opasne situacije.

Vratar Šahtjora ništa nije mogao kod drugog gola Hajduka u 36. minuti koji je opet izazvao pravu erupciju oduševljenja prepunog Poljuda. Sad je pola pola napravio Vršajević (i njemu je ovo oproštajna utakmica) koji je slomio svog čuvara na krilu i onda je zavrnuo nisku loptu koju je Maglica pospremio u mrežu.

Hajduku je trebao još jedan gol da otkloni svaku neizvjesnost, ali unatoč naporima i šansama taj se gol dugo čekao. Kazahstanci su navaljivali sa visokim loptama i nabačajima iz prekidima, ali Kalinić je bio siguran na vratima. Zapravo, Kalinić je bio spasitelj, odbio je udarac Pokrivača koji je mogao sve srušiti. Trebalo je izdržati i pet minuta sudačke nadoknade, bilo je i panike i drame na kraju, ali završilo je hepiendom. Trećim golom koji je zabio Gotal.

Europska utakmica Hajduka bila je prilika da na Poljud stigne i predsjednik HNS-a Davor Šuker kojem su se više razveselili Kazahstanci nego Splićani. Među uzvanicima je bio i izbornik Niko Kovač.

Related content

U sastavu Hajduka bilo je tek jedno iznenađenje, od prve minute igrao je Vlašić, a na klupi je ostao Jean Kouassi dok je Šahtjor bio bez svoje legende Finončenka koji je bio strijelac u Karagandi.

HAJDUK - ŠAHTJOR 3-0 (Sušić 14, Maglica 35, Gotal 90+5)

KRAJ UTAKMICE, HAJDUK JE U 4. PRETKOLU!

95. minuta - Gotovo je, Hajduk je u 4. pretkolu! Kazahstanci su jurili naprijed nakon još jednog prekida. Bijeli su se nekako obranili, uslijedila je kontra i Gotal je solo-akcijom riješio sve dvojbe!

Još pet minuta sudačke nadoknade.

90. minuta - Maglica je bio sam ispred gola, ali vratar je obranio čisti zicer!

88. minuta - Kalinić spašava Hajduk. Pokrivač je pucao više iz očaja, lopta je zakačila Sušića i promijenila smjer, ali vratar Hajduka je briljantnom intrvencijom spasio mrežu...

85. minuta - Hajduk se malo stabilizirao, još je pet minuta do kraja.

75. minuta - Velika sreća za Hajduk. Bijeli su izgubili loptu na 40 metara, Žangijšbaj je krenuo sam na Maloču, na drugoj strani je imao potpuno usamljenog Topčagića, ali bio je sebičan i upropastio šasnu. Hajduk djeluje ošamućeno, čeka na paklenih zadnjih 15 minuta.

71. minuta - Vičius je nabacio s lijeve strane, a Topčagić iz dobre pozicije loše pucao glavom. Lopta je otišla preko gola.

67. minuta - Konta Hajduka 4 na 2, ali Sušiću je pobjegla lopta.

49. minuta - Sjajna akcija Milića i Sušića, ali BiH reprezentativac nije dobro zahvatio loptu i promašio je cijela vrata.

47. minuta - Kakva šteta, zamalo 3-0! Caktaš je probio lijevu stranu, ubacio sjajnu prizemnu loptu, ali Sušić je blokiran ispred praznog gola.

Počelo je u nastavku.

Kraj prvog dijela!

44. minuta - Milić je probio lijevu stranu, imao je usamljenog Maglicu u sredinu, ali je malo zakasnio i Kazahtanci su to očistili.

35. minuta - Hajduk je stigao do željene prednosti već u uvodnom dijelu utakmice! Vršajević je slomio svog čuvara na desnoj strani, ubacio prizemnu loptu, Maglica je uletio na prvu vratnicu i sjajno skrenuo loptu u mrežu!

34. minuta - Gotal je vratio povratnu loptu za Sušića, koji je sa 16 metara pucao ravno u vratara.

31. minuta - Bijeli su malo posustali i gosti su počeli prijetiti. Konisbajev je bio u dobroj poziciji, ali na desetak metara od gola pobjega mu je lopta.

30. minuta - Nevjerojatan slalom Vlašića završio je udarcem pokraj gola.

28. minuta - Simčević je pobjegao obrani Bijelih, pokušao u sredini uposliti Topčagića, ali u posljednji trenutak spasio je Maloča.

18. minuta - Gosti su se obranili nakon kornera, na odbijenu loptu je naletio Caktaš i sa 17 metara pucao ravno u Mokina. Međutim, lopta se odbila do Gotala koji je iz blizine, alo iz teške pozicije, pucao kraj gola.

17. minuta - Kakva obrana Mokina! Milić je pucao sa 15 metara, a vratar gostiju je loptu izvadio iz samog kuta.

14. minuta - Brzi pogodak smo tražili, brzo pogodak smo dobili! Sušić je leđima okrenut prema golu dobio loptu na 18 metara, sjajno okrenuo svog čuvara i pogodio pod gredu. Prva majstorija za ludnicu na Poljudu!

10. minuta - Caktaš je iz slobodnog udarca s lijeve strane pogodio gredu!

4. minuta - Gosti su već na startu parkirali autobus ispred svog gola.

Utakmica je počela!

Sjajna je atmosfera na Poljudu, na stadionu je više od 20.000 navijača.

HAJDUK: Kalinić - Vršajević (od 73. Vasilj), Milović, Maloča, Milić (od 66. Nižić) - Vlašić (od 82. Kouassi), Anđelković, Sušić, Caktaš - Maglica, Gotal

ŠAHTJOR: Mokin - Simčević, Maslo, Malij, Džidić, Kirov - Konisbajev, Vičius, Pokrivač, Porivaev (od 53. Murtazajev) -Topčagić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 03:44