SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
DINAMOVAC NA POSUDBI

‘Hajduk će nas odmah napasti, ali ne vidim razlog zašto ne bismo opet pobijedili na Poljudu‘

Napadač Luka Menalo svoj je prvoligaški prvijenac u HNL-u postigao jesenas baš protiv Hajduka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. svibanj 2021. 17:33

Dinamov napadač na posudbi u Rijeci, Luka Menalo (24), uvijek će se rado sjećati 6. prosinca prošle godine. Tada je, naime, postigao svoj prvoligaški prvijenac u HNL-u, zabio je drugi gol za Rijeku u Splitu protiv Hajduka, Rijeka je na Poljudu slavila 2:1...

- Bio sam presretan, probio sam tada barijeru i nakon te utakmice nisam više imao pritisak postizanja pogotka.To je svakako važan datum u mojoj karijeri i nikad neću zaboraviti taj derbi - rekao nam je Menalo uoči subotnjeg okršaja Hajduka i Rijeke u Splitu (20 sati).

Bila je to ujedno i posljednja pobjeda Rijeke u jadranskom derbiju, uslijedile su dvije pobjede Hajduka (obje 1:0) na Rujevici...

- Vrijeme je sad za našu pobjedu! U odličnom smo raspoloženju, u pozitivnom smo nizu od sedam utakmica bez poraza (šest pobjeda i remi, op. a.) i nadam se da ćemo nastaviti tu lijepu seriju. Stoga puni optimizma putujemo u Split, pa iako znamo da nas čeka težak izazov, ne vidim razlog zašto ne bismo opet pobijedili na Poljudu. Dovoljno smo kvalitetni za osvajanje sva tri boda.

Više se očekivalo

Gledajući Menalovu osobnu statistiku, krajem jeseni bio je u sjajnoj formi. U razdoblju od 6. do 16. prosinca, naime, postigao je na četiri odigrane utakmice čak četiri pogotka! Počelo je već spomenutim pogotkom za pobjedu protiv Hajduka u Splitu (2:1), zatim je zabio i Alkmaaru u Europskoj ligi (2:1), pa onda Dinamu, da bi pozitivnu seriju okončao u kup-utakmici u Varaždinu, postigavši u sudačkoj nadoknadi zgoditak za 2:1 pobjedu i prolaz u četvrtfinale.

Očekivao se na proljeće nastavak izvrsnih igara, asistencija i golova, ali u nastavku sezone Menalo je samo jednom zatresao suparničku mrežu (u 3:1 pobjedi protiv Slavena Belupa u Koprivnici), no imao je pet asistencija...

- Nisam ni ja posve zadovoljan proljetnim učinkom. Krajem jeseni doista sam igrao najbolji nogomet u karijeri, baš sam uživao. Vjerovao sam da ću i na proljeće nastaviti u istom stilu, međutim statistika je ipak siromašnija nego jesenas. Igrama mogu biti zadovoljan, ali nedostaje mi još poneki pogodak da bi zadovoljstvo bilo potpuno. Znam da se od mene više očekivalo, ali svašta se događalo. Imali smo dosta zaostalih utakmica, pa smo uletjeli u turbulentni niz loših rezultata, dogodila se i promjena trenera... I sve je to pomalo utjecalo na svakog igrača.

Svi kao jedan

Ulazimo u završnicu prvenstvene utrke, dolazi, dakle, vaše vrijeme?

- Ha, ha... Nek’ bude tako, eksplodirao sam krajem jeseni, bilo bi sjajno kad bi se to ponovilo i u završnici sezone. Strahovito smo motivirani, želimo osvojiti to treće mjesto, ne samo zbog plasmana u Europu, nego i zato da plasmanom na ljestvici potvrdimo mjesto u samom vrhu našeg nogometa.

Osvoji li Dinamo Kup, svlada li u finalu Istru, tada će i četvrtoplasirana momčad izboriti nastup u Europi. Još uvijek, eto, tinja i Hajdukova nada za proboj u kvalifikacije za novoutemeljenu Konferencijsku ligu, Splićani imaju osam bodova manje od Rijeke, devet manje od Gorice, ali i utakmicu manje...

- Hajduk se ne smije otpisati, živ je i aktivan u toj borbi za četvrto mjesto. Stoga očekujem da će nas odmah napasti, bit će agresivan, jer bi pobjedom produžio neizvjesnost. Njima je to ključna utakmica, posljednji vlak za priključak u borbi za Europu. Ali, spremni smo za sva iskušenja, znat ćemo dočekati njihove napade i odgovorit ćemo na njih. Pobijedimo li, tada će splasnuti njihove ambicije.

Recept za uspjeh?

- Kompaktnost, svi moramo disati kao jedan. Sve je lakše kad cijela momčad radi u istom ritmu, kad se svi držimo jedne ideje. Nikad, naime, nije dobro kad svatko forsira neku svoju zamisao u igri. Ključ je u momčadskom duhu, jer kad momčad dobro igra, onda uvijek iskoči i raspoloženi pojedinac - kaže Menalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. listopad 2024 02:25