Bruno Konjević/Cropix
INTERVJU ZA SN

Gudelj: Zašto se smijenilo Špacu, zašto se Sharbiniju želi nametnuti uloga vođe?

Generalno, izgubio se pojam što je to Hajduk. Ne kažem ja da se ti igrači ne bore, ali imaju li oni u sebi ono da daju još malo, da idu iznad granice? - pita se Gudelj
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 01. svibanj 2011. 16:23

Hajdučka priča, nagrađivana knjiga autora Blaža Duplančića ponovo je podsjetila nogometne zaljubljenike na Ivana Gudelja, legendarnog igrača Bijelih. To je priča o njegovu životu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, jer Gudelj je zbog teškog oblika hepatitisa B morao prekinuti veličanstvenu karijeru u 26. godini, u trenucima kad je praktički imao svijet pod nogama, kad se samo čekalo hoće li potpisati za Real Madrid ili Barcelonu.

- Izgubio sam ono što najviše volim, izgubio sam mogućnost igranja nogometa. Koliko sam izgubio s materijalne strane, ne želim niti računati. Bolest mi je odnijela baš sve, morao sam tražiti novi put i pomiriti se sa sudbinom. U 25. godini su mi nudili da potpišem ugovor tri godine unaprijed, tražili su me Real Madrid i Barcelona, bio sam na vrhuncu...

■ Hajduk već šest godina trpi dominaciju Dinama. Dominaciju kojoj se tako skoro ne vidi kraj.

- Dinamo ima kontinuitet upravljanja, ima odličnu organizaciju na svim razinama i za sve je odgovoran Zdravko Mamić. Ja mogu govoriti o njihovoj omladinskoj školi kao dugogodišnji izbornik U-17 reprezentacije i reći da Romeo Jozak radi sjajan posao, ali i da mu Mamić vjeruje. Na žalost, Hajduk se u ovom trenutku nije u stanju boriti s Dinamom za nekog mladog igrača. Nije da se ne može u kratkom roku napraviti nešto kvalitetno, uostalom, Hajduk je nakon šesnaest godina ušao u Europsku ligu i zadržao se cijelu jesen u Europi, ali što ima sada? Smijenio je Poklepovića dok je još imao tri utakmice u Europi i kakvu-takvu priliku za prolaz, natjerao Svagušu na odlazak. Sa strane to izgleda nemoguće, uradio si sve da dođe do kraha.

■ Niti stanje u omladinskoj školi nije bajno. Hajduk i u tom segmentu ozbiljno zaostaje za Dinamom, promjene su i tamo najčešća pojava.

- Dolazak Matkovića na čelo omladinske škole je dobra stvar, ali on ne smije ni pomisliti na prvu momčad.

■ Gudelj se u razgovoru često vraćao na dvije riječi – sustav i kontinuitet. U te dvije riječi pronašao je razlog zašto, naprimjer, igrači koji stižu u Hajduk s aureolom pojačanja ne uspijevaju opravdati očekivanja.

- Kad sam ja naslijedio Ćiru Blaževića, u svlačionici sam našao četrdeset igrača!? Nakon nekog vremena stavio sam ih devet na transfer-listu, Izvršni odbor se složio sa mnom, ali čim su me smijenili, te su otpisane igrače vratili u kadar. Problem je što se neke stvari rade na silu, što ih se dovede pet do deset odjednom. Znam da je sada glavna tema Anas Sharbini i zašto ne daje ono što po talentu može. Sharbinija sam vodio u reprezentaciji, on je igrač koji ima klasu, ali nije vođa, nije onaj koji će se nametnuti kao što je bio Ibričić. Međutim, ima tu još jedna stvar. Osim u periodu s Poklepovićem, momčad na terenu ne djeluje dobro i onda je teško jednom igraču doći do izražaja.

■ U ovih šest, uglavnom tužnih godina za Hajduk, je li vidio igrača po svojem ukusu? Je li vidio nekoga tko bi stilom igre i ponašanjem mogao biti njegov nasljednik? Znamo, teška su to pitanja.

- Generalno, izgubio se pojam što je to Hajduk. Ne kažem ja da se ti igrači ne bore, ali imaju li oni u sebi ono da daju još malo, da idu iznad granice?

KOMPLETNI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 17:53