EUFORIJA U KAZAHSTANU

Gazda Hajdukovog rivala: Moj Šahtjor će uskoro biti nogometni lider svijeta!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. srpanj 2014. 18:53

Šahtjor Karagandi u domaćim nam je krugovima velika nepoznanica. Riječ je o klubu osnovanom 1958. godine, no i momčadi koja se prvim trofejom okitila tek 2011. godine. U svojoj trofejnoj kolekciji imaju tek dva naslova kazahstanskog prvaka (2011, 2012), te po jedan Kup i Superkup (oba 2013).

Najveće zvijezde kluba očekivano su stranci: Slovak Jan Maslo, Hrvat Nikola Pokrivač te Austrijanac bosanskohercegovačkih korijena Mihret Topčagić. No, ruski strateg Viktor Kumikov u svlačionici ima i čitav niz kazahstanskih reprezentativaca.

Kazahstanski mediji posljednjih se dana ne bave toliko Hajdukom, koliko izvršnim predsjednikom kluba Jerdenom Halilinom koji je uspješno odradio razgovore s guvernerom regije i gradonačelnikom Karagandija...

- Razgovori su protekli sjajno, Šahtjor će uskoro dobiti jedan od najljepših stadiona u ovom dijelu Europe. Ma možda i u cijeloj Europi - slavodobitno je kazao Halilin.

Riječ je o čovjeku koji “slijepo” slijedi predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, pa kao “papagaj” ponavlja njegove riječi...

- Predsjednik Nazarbajev ima cilj, Kazahstan bi trebao postati svjetski lider u svim poljima; ekonomiji, proizvodnji, trgovini, sportu... A mi ćemo, u Šahtjoru, dati sve od sebe da postanemo nogometni lideri!

Kazahstanci su naslovne strane svjetskih medija punili prošle sezone. Prvo sjajnim partijama u Europi gdje su se zamalo domogli Lige prvaka. Naime, Šahtjor u kvalifikacijama za Ligu prvaka nije imao problema s bjeloruskim BATE Borisovom (1:0, 1:0) i albanskim Skënderbeuom (3:0, 2:3), dok ih je u play-off fazi zaustavio Celtic. I to teškom mukom. Šahtjor je u Kazahstanu slavio 2:0, a u Glasgowu bio poražen sa 3:0.

No, Kazahstanci su tada nogometni svijet iznenadili i žrtvovanjem ovce. Prije utakmice s Celticom na stadionu je pred punim tribinama - zaklana ovca. I to u duhu tradicije, morala je biti crne boje, a ritualu je nazočio svećenik. Čelnici UEFA-e ekspresno su reagirali, te zabranili Šahtjoru daljnje iživljavanje nad životinjama.

No, Šahtjor je momčad vrijedna respekta. A Splićanima će u Karagandiju biti iznimno teško. U posljednjih 11 domaćih europskih utakmica Šahtjor je upisao tek jedan poraz. Prošle sezone u Europskoj ligi Kazahstan je “osvojio” PAOK. A to nije pošlo za rukom Kopru, St. Patricks Athleticu, Slovan Liberecu, BATE Borisovu, Skënderbeuu, Celticu, AZ Alkmaaru, Maccabiju iz Haife, Širaku i Atlantasu. Zato, Splićani oprez!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 07:14