FESTIVAL PENALA

FOTO: Kramarić u 92. minuti spasio Lokomotivu u Puli, Cibaliji pripao slavonski derbi

Piše: damir begovićObjavljeno: 16. veljača 2013. 18:28

Bijelo-plavi su u slavonski derbi ušli sa sastavom istovjetnom onome koji je prošle nedjelje bacio na koljena aktualnog prvaka, dakako i sa značajnom injekcijom psihologije koja je stigla kao neminovna posljedica onih 2:1 protiv Dinama. Ali s bitno drugačijim pristupom koji nije bio ni približno na razini dovoljnoj da protiv motivirane domaće momčadi drži rezultatsku ravnotežu duže od 15-ak minuta.

Cibalia je imala kudikamo naglašeniji imperativ, svaki ishod osim pobjede bacio bi Vinkovčane u još veće probleme, poglavito ima li se u vidu kako ih nakon uvijek zahtjevnog ogleda protiv Osijeka, a uoči trećeg kruga, očekuju dva teška ispita; gostujući protiv Rijeke, pa vinkovački protiv Hajduka. Međutim, psihološki pritisak nije se pokazao elementom s kojim se Bojkova momčad nije znala/mogla nositi. Dominacija od 1. minute rezultirala je priželjkivanim ranim vodstvom kojim se vinkovački sastav nije zadovoljio.

Osječani su teško izlazili na kraj s raspoloženim domaćim ofenzivcima; Bartolović je protiv Osijeka poslovično raspoložen, P. Mišić i Filipović sjajno su ubadali s krilnih pozicija, Matoš je organizaciju igre čvrsto držao u svojim nogama. A Mazalović nepogrešivo pogađao s “kreča” nakon dva pada sustava osječke obrane. Uzgred, zvuči neobično, ali statistika ne laže – Mazalović, korektor Cibalijine manevarske središnjice, s pet pogodaka najbolji je klupski strijelac u aktualnoj sezoni!

U igri prema naprijed Osijek je ponudio premalo da bi pokraj Bosuta bolje prošao. Je li nakon briljantnog trijumfa nad Dinamom došlo do prekomjernog slavlja ili je naprosto naišao jedan od onih dana lošeg horoskopa, pokazat će Mršićeva dubinska analiza. Cibalijina pobjeda čista je poput gorskog izvora, no Nebesko-plavi bi grubo pogriješili ako bi nakon nje zaplovili oblacima. Oblak je ipak samo oblak, prizemljenje bi bilo grubo. Napravili su veliku stvar, ali još uvijek su u zoni ispadanja i pred njima je grčevita borba za plasman u Ligu 10.

Cibalia - Osijek 2-0

STRIJELCI: Mazalović 18', 54'

CIBALIA (4-2-3-1): Matković – Muženjak, Župarić, Mitrović, Rugašević – Mazalović, Vitaić – Filipović, Matoš, P. Mišić – Bartolović.

OSIJEK (4-2-3-1): Mikulić – Ibriks, Smoje, Vrgoč, Lešković – Kurtović, Pušić – Kvržić, J. Mišić, Pongračić – Perošević.

Istra 1961 - Lokomotiva (2:2)

Kad bi se utakmice igrale 87 minuta, onda bi Istra 1961 već ove sezone bila u borbi za Euroligu. Nevjerojatno je kako su i protiv Lokomotive pulski nogometaši prosuli dva važna boda u borbi za ostanak. Igrala se druga od tri minute sučeve nadoknade kada je vratar Istre 1961 Ježina ispucao loptu do centra. Vodili su domaćini 2:1 i očekivao se kraj za početak slavlja. Bačelić-Grgić nije dobro štopao loptu, odbila mu se, a igrač Lokomotive uputio je dugu loptu prema Istrinom kaznenom prostoru. Tamo je Budicin krivo procijenio njen let, a na zalutalu loptu krenuli su Kramarić i Križman (?). Prvi je ušao u liniju kretanja i kad mu je Križman prišao na leđa pao je. Sudac Ivan Bebek pokazao je na bijelu točku, a pola domaćih igrača je palo na pod! Je li bio 11-erac? To će pokazati snimka, ali je sličan kriterij Bebek imao i kod kaznenog udarca za domaće, nakon Barbarićeva starta na Miliću.

- Ne znam više što bih kazao, lud sam od svega što nam se događa – isijavao je bijes pomiješan s tugom trener domaćih Igor Pamić, već dovoljno šokiran opetovanim kratkotrajnim gubljenjem svijesti svog sina Alena.

- U bolnici je na pregledima, ali liječnici su mi već rekli da su svi nalazi apsolutno uredni. Bili smo kod najboljih stručnjaka i svi tvrde da je Alen zdrav. Sad ćemo ga odmah poslati u Milano da vidimo što kaže tamošnji glavni kardiolog, iako je on već prije dao zeleno svjetlo za Alenovo igranje. Isto je ponovio na nedavnoj kontroli.

Što se tiče utakmice, Istra 1961 doista mora žaliti za dva boda. Točno je da Puljani nisu bili na razini koju su znali pokazivati u prethodnim utakmicama, kao da su opet bili u grču zbog važnosti bodova. Vidjelo se to nakon što su poveli u 18. minuti golom slavljenika Bačelić-Grgića (25. rođendan). Izostala je dodatna agresivnost koju su Zeleno-žuti znali pokazivati kad bi poveli. Lokomotiva se ograničavala na čuvanje prostora na svojoj polovici čak i tada. Rijetko su pokušavali iz (polu)kontre ugroziti Ježinu. Odsječeni Kramarić, bez konkretnijeg doprinosa ofenzivnih vezista, pogotovo danas nezapaženog Antolića, bio je daleko od kaznenog prostora, kao takav bezopasan.

Sudac Ivan Bebek, dakako, bio je na meti gnjevne publike. Počelo je vrlo rano nezadovoljstvo tribina zbog nekoliko dvojbenih procjena duela i davanje Aganoviću žuti karton zbog simuliranja u akciji daleko od kaznenog prostora. Potom je ta nesloga suca s tribinama krasila cijelu utakmicu. Kod jedanaesteraca kriterij mu je bio, dojam je, izjednačen. No, kada domaćin primi gol u 92. minuti iz uživo viđenoga neuvjerljivog jedanaesterca, prirodno je ogorčenje domaćih navijača.

Činjenica je da su si Puljani najviše sami krivi za gubitak još dva boda (Križman u 71. minuti promašio s dva metara gol, iako je centaršut bio prejak) i ojačanu brigu oko proljetne borbe za ostanak. Moglo je sve biti kudikamo ljepše na startu, ali nije. Nogomet se igra ipak 90 minuta.

Istra 1961 - Lokomotiva (2:2)

ISTRA 1961 (4-2-3-1): Ježina, Sušić, Čagalj. Bidičin, Milić, Anđelković, A. Pamić (od 17. Blagojević), Aganović, Bačelić-Grgić, Roce, Križman. TRENER Igor Pamić.

LOKOMOTIVA (4-1.4.1): Picak, Barbarić, Mesarić, Musa, Maleš, Boras, Trebotić, Antolić, Bručić, Kramarić. TRENER: Tomislav Ivković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 13:54