RAPSODIJA HR NOGOMETA

FESTIVAL OPTIMIZMA Štimac, Kovač, Jeličić i Gudelj najavljuju medalje i naslove!

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 01. travanj 2013. 19:39

Štimac skuplja bodove i u Brazil ide po medalju, odličje oko vrata planira i Gudelj koji najavljuje borbu za vrh Europe, a u to je ime njegova momčad nedavno tukla i Španjolce i Francuze. Jeličić još ne zna koga sve ima na raspolaganju, ali i iz tog se stožera najavljuje osvajanje “najvišeg”, a optimizma ne nedostaje ni u U-21 reprezentaciji čiji kapetan Vrsaljko najavljuje osvajanje Eura u Češkoj 2015. Najviši ciljevi postali su zajednička strategija na svim razinama nogometne reprezentacije, a uspjesi A-vrste samo daju podstrek ostalima. Redom to nisu nerealna obećanja, rezultat ide u prilog takvim prognozama i neka nebo dâ pa svi ovi “prognostičari” budu u pravu! Jer, kada već nema kruha, neka bude igara...*

A reprezentacija

Igor Štimac, izbornik

“Ovo je generacija koja može otići do samog kraja, i ako to ne napravi ja ću biti kriv. Hoćete li moju ostavku ako ne budemo u finalu SP-a? Evo, ovdje vam je obećavam”!

Još vruć i euforičan nakon što je Srbija pala u Maksimiru, Štimac je najavio što planira s ovom generacijom. Finale SP-a obećanje je izbornika koji je podlogu našao u nekim elementima u kojima su ovi sadašnji bolji i od one njegove slavne generacije. Zanimljivo, neki kao da su jedva dočekali dozu optimizma. Tako dežurni dušebrižnici smatraju da je Štimac omalovažio “vatrene” i one generacije nakon njih. No, tako će si Štimčev optimizam ili ludost, kako već tko shvatio ovakvu izjavu, prevesti oni bez samopouzdanja i zaostali u prošlosti. Jer ako izbornik ne vjeruje u maksimum i najbolje, pa tko će onda? Matematika je egzaktna nauka, a činjenica je da je od mogućih 18 bodova ova generacija uzela 16, i da Štimac očigledno u Brazil neće tek radi Copacabane. A ako još sreća pomazi...sve je moguće.

U-21 reprezentacija

Šime Vrsaljko, kapetan

“Igrat ćemo sve bolje i bolje, plasirati se na Euro 2015. u Češkoj i bez respekta jurnuti po naslov prvaka.”

Dosta hrabro djeluje izjava Dinamova beka jer kvalifikacije za Euro još nisu ni počele. Hrvatska je smještena u kvalifikacijskoj skupini sa Švicarskom, Ukrajinom, Latvijom i Lihtenštajnom. U play off idu pobjednici deset skupina i četiri najbolja druga, a na završnom turniru će se naći sedam pobjednika repesaža i domaćin Češka. Izbornik Niko Kovač dobio je u ruke respektabilnu momčad u kojoj se ističu već provjerena HNL imena poput Vrsaljka, Rebića, i Šituma, ali i nekoliko legionara (Livaja, Bubnjić...). Vrsaljkovu izjavu treba pripisati mladosti, ali uz ovo što braća Kovač imaju na raspolaganju, ali i nekoliko mlađih koji tek dolaze, njegova izjava nije bez temelja.

U-20 reprezentacija

Romeo Jozak, šef stručne komisije HNS-a

“Ovo je savršena prilika za promociju našeg nogometa. Imamo perspektivu za najviše domete.”

Ne lupa Romeo Jozak tek tako, jer Hrvati su s velikom dozom respekta dočekani na nedavnom ždrijebu u Istanbulu i samo je pitanje hoće li izbornik Dinko Jeličić dobiti na raspolaganje sve igrače koji imaju pravno nastupa na SP-u koje se igra u Turskoj koncem lipnja. Na njegovom popisu naći će se imena poput Matea Kovačića, Josipa Radoševića i Ante Livaje. S takvim kadrom i skupinom u kojoj je nositelj prvak Oceanije, Jeličić je sposoban doći do barem do osmine finala SP-a, a u nokaut fazi Hrvatska nije bez šansi.

U-17 reprezentacija

Ivan Gudelj, izbornik

“Vjerujem da možemo daleko dogurati i da ćemo se boriti za naslov prvaka Europe.”

Kada u momčadi imaš Alena Halilovića, Josipa Bašića i Antu Roguljića te čitav niz velikih talenata poput Brodića, Đijana, Marka Dabre iz Vinkovaca koji je u subotu postao najmlađi debitant u HNL-u ili pak Petra Mamića za kojeg sam izbornik tvrdi da je legitiman nasljednik Roberta Jarnija na lijevom beku, onda ti je dopušteno širiti optimizam. A da Gudeljov nije bez pokrića svjedoči i prošlotjedna kvalifikacijska runda u Sinju u kojoj su mladi Hrvati spojili pobjede nad vršnjacima iz Španjolske i Francuske (1-0 bez trojice važnih igrača), a u rezultatski nebitnoj utakmici s Belgijom uzeli bod. Euro se igra u svibnju u Slovačkoj...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 15:26