Valdas Dambrauskas s Goricom slavi pobjedu u Splitu
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
LJUBIMAC NAVIJAČA

Favorit za novog Hajdukovog trenera smijenjen nakon poraza od Zvezde, stiže u Split već idućeg tjedna!?

Upućeni izvori tvrde: Ako Gorica ne izgubi u nedjelju u Splitu, bijeli dobivaju novog trenera!
Piše: Toni RoićObjavljeno: 19. listopad 2021. 11:11

Dok trener Hajduka Jens Gustafsson nastavlja seriju nevjerojatno krivih taktičkih i ostalih odluka, koje su između ostalog donijele europsku sramotu u Kostanaju i najnoviji nedjeljni debakl u Šibeniku, navijači Bijelih su skoro pa jednoglasni da Šveđanin mora otići s klupe. Osim toga, ako bi ih predsjednik Jakobušić i sportski direktor Nikoličius poslušali, dosta njih ima i favorita za eventualnog nasljednika.

To je negdašnji trener Gorice i bugarskog Ludogoreca Valdas Dambrauskas. Taj 44-godišnji Litavac ostavio je sjajan dojam boraveći od veljače 2020. do siječnja ove godine u velikogoričkom prvoligašu, koji je igrao “atomski nogomet” s nezaboravnim trijumfima 4:1 protiv Osijeka i 4:2 protiv Hajduka u Splitu.

Mirenje s nepravdom

Nikada Gorica nije igrala bolji nogomet nego tada, a baš nakon te prosinačke pobjede na Poljudu, Ludogorec je odlučio dovesti Dambrauskasa, a pokazalo se to i za Bugare punim pogotkom. Najprije je osvojen naslov prvaka, a u pretkolima Lige prvaka eliminirani su Šahtjor Soligorsk, Mura i Olympiacos iz Pireja, da bi u play-offu Malmö bio bolji za jedan gol.

image
Valdas Dambrauskas
NIKOLAY DOYCHINOV Afp

U skupini Europske lige Ludogorec je najprije remizirao 1:1 kod danskog Midtjyllanda, a onda 30. rujna izgubio doma od Crvene zvezde rezultatom 0:1. Tri dana kasnije Uprava bugarskog prvaka otkazala je suradnju Litavcu, što je većina objektivnih promatrača ocijenila ishitrenom i posve nepravednom odlukom, koju trener s tako dobrim rezultatima iza sebe nikako nije zaslužio.

- Imao sam u Ludogorecu najbolje rezultate u europskim natjecanjima ikad, zamalo nam je izmaknula skupina Lige prvaka, a protiv Midtjyllanda i Crvene zvezde smo mogli mnogo bolje proći od jednog osvojenog boda. Imali smo i velikih problema s koronom, pogotovo za utakmicu s Dancima. I mene je iznenadio otkaz, nisam to očekivao, ali to je nogomet i život trenera. Moraš se pomiriti i s nepravdom - pojasnio je Dambrauskas, koji se javio iz litavske prijestolnice Vilniusa.

Kakvi su vam daljnji planovi?

- Tek su dva tjedna prošla od mog odlaska iz Razgrada i još uvijek sređujem dojmove i malo se odmaram od svega. Određeni razgovori i kontakti postoje, ali to je normalno s obzirom na to da sam slobodan trener na tržištu.

Čim ste otišli iz Ludogoreca, bugarski mediji su počeli kalkulirati da je vaša potencijalna destinacija Hajduk, s obzirom na kiksove aktualnog trenera i vaše veliko prijateljstvo sa sportskim direktorom Nikoličiusom, preko kojeg ste i došli u Goricu u veljači prošle godine?

- Čitao sam i ja dosta toga što se pojavilo u bugarskim medijima, a prenijeli su to i hrvatski, ali vi ste prvi hrvatski novinar koji me je nazvao da čuje i moju stranu priče i jako mi je drago da mogu sve prokomentirati.

Počnite...

- Prije svega, sve dosad napisano je plod kalkulacija, koje su normalne kada jedan trener ostane bez posla, kao što je logično da bih ja što prije želio dobiti novu priliku na klupi. Bugarski mediji povezali su mene i Hajduk preko Mindaugasa Nikoličiusa s kojim ja jesam u kontaktu, ali bilo kakvih razgovora o preuzimanju Hajduka nije bilo. To je 100 posto istina. Dakle, Nikoličius i ja dosad nismo pričali na temu mog dolaska u Hajduk.

Što bi se dogodilo kada bi Nikoličius nazvao i ponudio vam mogućnost treniranja Hajduka?

- U ovom trenutku bilo bi nekorektno prema aktualnom treneru Hajduka Jensu Gustafssonu kada bih ja ulazio u špekulacije što će se dogoditi. Imam respekt prema svakom treneru, koji je aktivan, pa tako i prema Gustafssonu, a ja trebam biti strpljiv i čekati novu ponudu.

image
Jens Gustafsson
VLADO KOS/CROPIX

Samo trener na tržištu

Navijači Hajduka imaju izuzetno visoko mišljenje o vama, na brojnim forumima zazivaju baš Dambrauskasa, a i vi ste biranim riječima govorili o splitskom klubu. Dobro se sjećamo onog razgovora kada ste u kolovozu 2020. ljetovali u Trogiru i obilazili dalmatinske gradove s grafitima podrške Hajduku.

- Svaki navijač želi svom klubu najbolje i poštujem sve što navijači Hajduka govore. Lijepo je čuti da tako pišu o meni, ali u ovom trenutku ja sam samo trener na tržištu, koji je u Vilniusu, a ne u Splitu - završio je Valdas Dambrauskas, a jedan vrlo upućeni izvor iz Velike Gorice nam je poslao poruku:

- Ako Gorica u subotu ne izgubi u Splitu, sljedećeg ponedjeljka Valdas Dambrauskas će biti novi trener Hajduka!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 22:49