Cropix
BIJELI, OPREZ!

Evo što se događalo na proljeće kada se na zimu događala velika bijela rasprodaja

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. siječanj 2016. 22:15

Hajduk prodaje igrače svake godine, ali odavno se nije dogodilo da tri ključna prvotimca odjednom napuste klub. I to ne raskidom ili istekom ugovora, već ciljanom prodajom. Ali tu nije kraj, jer Sušić je sljedeći na redu i taj posao neće blokirati odlazak Caktaša. Jasno, ukoliko za Sušića dođe adekvatna ponuda, pišu Sportske novosti.

Hajduk se bitno mijenja ove zime, baš kao što se promijenio i prošlog ljeta. Otišli su prije šest mjeseci Maloča, Vršajević, Gotal, Jozinović, Mezga, Vuković. Skupina iskusnih među kojima su četvorica bili standardni, ali ne i ključni prvotimci. Međutim bila je to neka vrsta planskog odlaska u kojem su se nudili raskidi, slobodni papiri... Sve s ciljem da se dođe do rastanka bez obzira na zaradu. Ali danas se ostvaruje veliki profit, i usto Hajduk mijenja srce momčadi. Odlaze Bijelima ključni igrači i priprema se najprofitniji mercato u zadnjih pet godina. Odlazak Ibričića i Strinića u siječnju 2011. napunio je klupsku blagajnu s ukupnom zaradom od 8,3 milijuna eura, ali Hajduk je ostao bitno oslabljen. Ibričić je bio glavni igrač, realizator i asistent. Na BiH reprezentativcu temeljila se napadačka igra, dok je Strinić bio važan obrambeni igrač, veliki kapacitet na lijevom boku. Zamjenu za Strinića neuspješno je Hajduk pokušao tada pronaći u lijevom beku Barišiću iz Širokog Brijega, dok se Ibričića mijenjalo u drukčijoj postavci igre gdje su njegovi suigrači dobili veće ovlasti. Međutim, momčadi Hajduka dugo je trebalo da se oporavi od gubitka dvojice najvažnijih igrača. Proljeće 2011. bilo je izuzetno turbulentno, sa smjenom trenera, velikim čišćenjem svlačionice za sljedeću sezonu. Destabilizirala se momčad, izgubila oslonce i nisu se snašli u nastavku prvenstva tog proljeća. Posljedice velikih prodaja, i to najvažnijih igrača, osjetio je Hajduk i prošle godine. U siječnju 2015. ostali su Bijeli bez po jednog bitnog prvotimca u svakoj od linija. Antonio Milić na lijevom beku, Bradarić u sredini, te Kouassi kao krilni napadač napustili su Hajduk. Usto, Milevskij se ozlijedio, a Tudor nije dobio pojačanje, čak nije mogao angažirati ni stopera iz slovenske Krke. Razlaz je bio logičan slijed. U konačnici, odlazak trenera i značajna promjena kadra rezultirali su izuzetno lošim proljećem. Jedan od važnijih razloga bilo je i Sušićevo nezadovoljstvo neostvarenim transferom u Inter. Da se nezadovoljstvo ne bi ponovilo godinu dana kasnije, pokušat će se realizirati transfer Sušića koji bi nakon odlaska dvojca Kalinić - Caktaš uz Milovića ostao u statusu igrača s najdužim stažem u prvoj momčadi, a to sigurno ne bi djelovalo poticajno za majstora njegova nogometnog kapaciteta.

U više se u navrata pokazalo da prodaja nekoliko važnih prvotimaca u istom trenutku iznimno slabi momčad. Posebice kada se to događa u zimskom mercatu, kao što je to bio slučaj 2011. i prošle, 2015. godine. U oba navrata Hajduk je imao turbulentno proljeće s puno ljetnih promjena. Nećemo dakako kazati da ih isto čeka i ovog proljeća, međutim na iskustvima prethodnika moraju u Hajduku izvući pouke. Konstantne prodaje i stalna mijenjanja momčadi neće klubu vratiti trofejni sjaj. Barem neće u skoroj budućnosti. Jer ne može se bez posljedica na rezultat i stabilnost ekipe svakih šest mjeseci stvarati nova momčad, što nam je potvrdila i bliska povijest mukotrpne sanacije financijskih problema poljudskog velikana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 17:37