Kustić i Marić

 CROPIX, SN ILUSTRACIJA
Dražen Antolić
ANGAŽIRAO I POLICIJU

Evo što je Marić radio nakon presice: Kada je izvadio mobitel i pokazao poruke, Kustić je ostao konsterniran

Izvor iz Saveza kaže nam da je djelovao slomljen. Doživio je profesionalni, ali još više osobni napad
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. ožujak 2024. 11:40

Na pitanje Bruni Mariću kako će odgovoriti na zahtjeve predsjednika Hajduka Lukše Jakobušića da ga čelnik HNS-a Marijan Kustić smijeni i prijetnje navijača splitskog kluba među kojima je bila i zastava s njegovom odrubljenom glavom, odgovorio je:

- Vidjet ćete jako brzo, odjeknut će državom.

Nije htio kazati koji je sadržaj te bombe, ali doznali smo ekspresno - predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a podnio je ostavku. HNS je objavio da se radi o osobnim razlozima koje je Kustić prihvatio.

Još u srijedu bez naznaka

Kako su ranije iz Saveza dolazile informacije da moraju nekako sanirati stvari, koliko je god to moguće jer pratit će ih inače toksična atmosfera do kraja sezone, jasno je bilo da je barem dijelu HNS-a takav rasplet priželjkivan scenarij.

Još u srijedu na sjednici Izvršnog odbora samo se govorilo o nuždi da se nađe krtica koja je pustila snimke iz VAR sobe, a ne o bilo kakvim drugim potezima HNS-a. Marić je održao press konferenciju na kojoj je na upit hoće li podnijeti ostavku zauzeo obrambeni gard i nije dao nikakve naznake da to planira. Potom se zaputio u urede Saveza na vrhu zgrade Hiltona, pozdravio članove Izvršnog odbora koji su završili kratku sjednicu i otišao. O demisiji s mjesta šefa sudaca niti slova.

image

Bruno Marić

Cropix

Međutim, u četvrtak je autor sabotaže u VAR sustavu koji je davao van snimke postigao cilj. Marić je nogometno dekapitiran. Sredstva su bila ilegalna, ali djelotvorna, popraćena napadom s Poljuda, iz dijela medija i navijačkim tutnjem. Što se okrenulo? U četvrtak je Marić stigao u HNS oko 11 sati izravno u ured Marijana Kustića. Nakon uvodnog čavrljanja izvadio je mobitel i počeo pokazivati poruke s prijetnjama smrću njemu i djeci. S raznih nepoznatih brojeva. I tako je pročitao dvadesetak poruka. Kustić je, kako nam je rečeno, bio konsterniran. Marić je govorio kako ne može biti sebičan prema djeci, mora misliti na obitelj, izvor iz Saveza kaže nam da je djelovao slomljen. Koliko je god on frajer. Angažirao je policiju koja ga prati i čuva 24 sata. Doživio je profesionalni, ali još više osobni napad.

Tko bi normalan svjesno trpio takve stvari ako može živjeti mirno i bez nogometa. Pritom Marić ne živi od nogometa. U HNS-u nam kažu da je to cijela priča i cijela istina, da su ostali zatečeni. Pomislili smo da se uplela politika HDZ-a. I predsjednik Marijan Kustić i Marić članovi su te stranke koju ove godine čeka serija izbora, među njima i najvažniji parlamentarni. Je li bilo i toga nije nemamo potvrde, iako nas uvjeravaju da nije. Marić je kazao - dosta mi je, ne treba mi ovo, dajem ostavku.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca postao je u proljeće 2021. godine. Tada je Damir Mišković podigao kuku i motiku na Antu Kulušića i njegovu ekipu te je na tom valu isplivao Marić sa suradnicima, koji su po principu “kako došli tako otišli” jednak gnjev i tretman koji su sada prerasli u linč.

Suci u HNL-u manje-više nikoga ne zadovoljavaju, generalno su ispod razine koja se očekuje. Marić i njegova Komisija na to su mogli samo djelomično utjecati, riječ je o selekciji kakva se provodila godinama. Akteri u HNL-u, deset klubova najvišeg ranga, u mnogom situacijama kao da su cijepljeni od poštenja i morala pa i ono što suci jesu krivi i ono što nisu svaljuju na njih. Samo tijekom ove sezone optužbe na račun arbitraže publicirali su glasnije ili tiše osim Hajduka i Osijek, Lokomotiva, Gorica, Istra 1961, Rudeš, a nezadovoljstvo su povremeno emitirali svi ostali, pogotovo Rijeka. Ispada da nam je cijeli HNL pokraden, samo tko su ti lopovi?

Neka klubovi sami izaberu

Kod suđenja u nogometu postoje crno-bijele situacije gdje su pogreške od uvođenja VAR-a rijetke, ali i sive, koje su 50:50 i gdje suci moraju kazati zadnju. Njihov najveći krimen je nedostatak jasnih dosljedno provedenih kriterija, pa za vrlo slične ili čak istovjetne događaje jednom sviraju da je igranje rukom kazneni udarac, drugi put nije, da je nešto prekršaj, pa da nije, a klubovi takve (ne)zgode tumače isključivo kroz svoj klubaški interes. Ako se sudi za njega to je sto posto u redu, ako je odluka protiv tada je sto posto krivo. Ne pokazuju ništa više realnosti i odgovornosti od ostrašćenih navijača.

To što su procurile snimke iz VAR-a nije razlog da Marić bude smijenjen. Niti jedna nije demantirala odluke koje su suci donijeli, ali teška atmosfera koja je stvorena na kraju mu je presudila. Dugo se kuhalo, sada je samo eskaliralo.

image

Bruno Marić

RONALD GORSIC Cropix

Kako je Marić radio posao? Ovaj novinar prati HNL od prve utakmice odigrane 1992. godine. Nikad nije bilo zadovoljstva sucima i sudačkim šefovima, čak 32 godine smatra ih se rak-ranom. Ispada da je ostalo po starom, iako je često govorio da želi napraviti napredak.

Marić je otišao, i neka je otišao, rasteretit će se ozračje, barem na neko vrijeme. On je snažno sjećao da se nad njime provodi mobbing, ali zapravo svi akteri zajedno rade mobbing nad hrvatskim nogometom. Ne dopuštaju nam da kao glavne protagoniste komentiramo igrače nego ponovno one koji bi morali biti samo servis. Nikad nije bilo više rasprodanih stadiona i to treba održati ako je ikako moguće, za tako nešto nužno je pozitivno ozračje. Upravo zato najbolje bi bilo da s Marićem ode cijela Komisija nogometnih sudaca. Bili nešto krivi ili ne. HNL-u može samo dobro doći percepcija da se kreće od nule.

Kako klubovi i navijači pucaju iz svih oružja protiv sudaca i Komisije nogometnih sudaca najbolje bi bilo da HNS okupi deset predsjednika ili direktora klubova elitnog ranga i kaže im - sami izaberite članove Komisije nogometnih sudaca. Sami, pa makar ne išli kući tri dana. A oni nakon toga neka između sebe izglasaju predsjednika. HNS je Bruni Mariću i dosadašnjoj Komisiji dao veću samostalnost nego što je to bilo ranije, no ako on odluči tko će je činiti i voditi ne može sve na nju prebacivati kao što je to bilo dosad.

Ili neka dovedu ljude iza kojih će stati i zajedno s njima snositi odgovornost ili neka to prepuste klubovima, na način da Izvršni odbor to samo formalno verificira. Jasno da svaki član Komisije mora imati stručne kvalifikacije. Ionako u Izvršnom odboru sjede čelnici brojnih klubova - Rijeka, Lokomotiva, Gorica, Slaven Belupo, ali ne i svih koji o takvim stvarima onda ne mogu odlučivati. Dakako, Komisija se bavi i drugim i trećim rangom, ali neka se iskažu i izaberu najbolje koji će svima biti najbolji.

Ostaje nam nada da će ozračje do kraja sezone biti bolje. Ali koliko je to objektivna nada kad znamo istinu o 32 godine HNL-a i toliko godina jednakih ili još gorih jugoslavenskih prvenstava prije toga, druga je stvar.

Božinović: Policija zaprimila Marićevu prijavu zbog prijetnji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u petak kako je policija zaprimila kaznenu prijavu donedavnog šefa hrvatskih nogometnih sudaca Brune Marića zbog prijetnji koje su mu upućen nakon curenja snimki iz VAR sobe s više utakmica.

"Policija u svim ovakvim situacijama postupa na isti način, odnosno nastoji utvrditi što više činjenica, a nakon toga će, u koordinaciji s Državnim odvjetništvom, odlučiti o sljedećim koracima", rekao je Božinović u Jastrebarskom nakon obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Bruno Marić podnio je ostavku na dosadašnju dužnost, objavljeno je u četvrtak na službenim stranicama HNS-a.

Savez je u priopćenju naveo da je Marić u razgovoru s predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem iznio osobne razloge zbog kojih je donio takvu odluku. HNS je dodao da je Izvršni odbor saveza usvojio iznesene razloge.

Marić je ostavku podnio nakon curenja snimki iz VAR sobe s više utakmica SuperSport HNL-a.

Prema pisanju medija, u Stobreču je u srijedu ujutro osvanuo mural koji prikazuje Marića uz natpis "Nema milosti". Dodaju kako je Marić prije sedam godina pretučen u jednom stobrečkom restoranu.

Marić je dužnost predsjednika Komisije nogometnih sudaca preuzeo 2021. godine. Na toj poziciji zamijenio je Antu Kulušića. (Hina)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 21:00