ANALIZA VELIKANA

Erceg uoči derbija: 'Rijeka nije dobila Hajduk, Split i Dinamo... To dovoljno govori o njima'

Splićani su u vrhu najviše zahvaljujući treneru Igoru Tudoru koji praktički živi s momčadi
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 27. rujan 2013. 13:31

U nogometnim almanasima uz ime Tomislava Ercega među ostalim stoji da je sa 97 golova prvi strijelac Hajduka u HNL-u - i peti na vječnoj listi najboljih golgetera lige - a uspio je biti i prvi strijelac igrajući za Rijeku u sezoni 2004./05. i zabivši 17 golova.

Bio je prvi “Riječanin” kojem je to pošlo za nogom, sve do Leona Benka koji je Ercegov podvig dosegnuo u prošloj sezoni u kojoj je zabio 19 golova.

Nakon što je neko vrijeme bio sportski direktor Hajduka, Erceg je i dalje angažiran u nogometu. Aktivan je kao nogometni menadžer, dosta putuje po svijetu, ali HNL i dalje prati sa zanimanjem.

- Ovo su utakmice u kojima je sve moguće - počeo je Erceg svoju analizu Jadranskog derbija.

Kiks u Osijeku

- Rijeka se pojačala, ušla je u sezonu s velikim ambicijama. Igra pred svojom publikom. Stabilizirala se poslije neugodnog poraza u Portugalu. Hajduk, s druge strane, skuplja bodove, i to je najvažnije, čak i kad ne igra dobro. Splićani teže igri, pokazali su u derbiju protiv Dinama da se mogu sa svima nositi. Zato ako bih morao prognozirati, rekao bih da je u Jadranskom derbiju moguć troznak, ali da je po mojem mišljenju najbliži - iks.

Znači, očekujete “miroljubivi” remi na Kantridi?

- Bit će to pravi derbi dva ljuta rivala, očekujem neizvjesnost i borbu. Vjerujem da će obje momčadi željeti pobjedu, ali da ni jedni ni drugi neće previše riskirati. Ukazao bih na još jedan podatak koji mi je zanimljiv: u prvom krugu prvenstva Rijeka nije dobila nijednog od izravnih suparnika: Ni Hajduk, ni Dinamo, ni Lokomotivu ni Split... I to nešto govori o Riječanima.

Što može presuditi ovaj derbi?

- To uvijek može biti neki pojedinac, a ima ih na jednoj i drugoj strani koji su sposobni napraviti razliku. Poznavajući trenera Matjaža Keka, koji je jako iskusan, Rijeka će se postaviti čvrsto. Imaju kvalitetu, imat će podršku publike, ali ne vjerujem da će poletjeti kao se radi o meču na sve ili ništa. Hajduk je bolje igrao protiv boljih momčadi. Bili su bolji i u derbiju protiv Rijeke na Poljudu pa je završilo remijem. Za razliku od Riječana, dobili su Split, Lokomotivu i Dinamo. Zapravo im je jedni kiks ona utakmica u Osijeku kad su primili gol u zadnjim trenucima.

Vratimo se još malo na Rijeku. Koga biste od Riječana istaknuli?

- Benko je sigurno njihovo prvo ime, kao napadač koji zabija. Imaju još nekolicinu jako kvalitetnih igrača, Maleša, Kvržića, pa i Krstanović može biti opasan, ali Kek inzistira na momčadskom doprinosu, a ne na pojedincima.

Anas Sharbini bio je Hajdukov, sad je opet u Rijeci, a baš protiv Splićana odigrao je neke od svojih najboljih partija u karijeri:

- Anasa čekamo jako dugo, i stalno se najavljuje da će baš sada proigrati. Sjećam se njegovih utakmica, ali bile su jako davno. Naravno, može nas u subotu sve demantirati, ali činjenica jest da je dosad za Rijeku igrao slabo.

Hajduk?

- Po meni veliki plus Hajduka u dosadašnjem dijelu sezone su vratar Kalinić i trener Tudor. Kalinić je ugradio sigurnost u ovu momčad. Izvrsno brani, iako nije tipični Hajdukov vratar, ne stoji na liniji nego je jak u izlascima. Hajduk je došao tu gdje je sada zahvaljujući treneru Tudoru koji živi s tom momčadi. On želi da njegova momčad igra i svih 90 minuta je aktivan. Tudor radi odličan posao.

Dinamo je nedodirljiv

Što su donijela pojačanja?

- Još je rano za neke definitivne pocjene, ali jasno je da Iluridze ima potencijal. Ja bih volio da je više okomitiji prema golu. A Bukva još nije spreman. Volim vidjeti mlade igrače. Pašalić se nametnuo. Za njega je bolje da igra u Hajduku nego da je u Cataniji. Rekao bih da je dobro izabrao što je ostao u Splitu. Financijski, to nije bila ponuda koja se ne odbija, a onda je bolje ostati tamo gdje ćeš igrati...

Mogu li se Hajduk i Rijeka umiješati u borbu za prvaka?

- Nažalost, rekao bih da ne mogu, iako je prvenstvo dugo i svašta se može dogoditi. Ali Dinamo ima najjači igrački kadar. Nisu prošli u Ligu prvaka iako su bolja momčad od Austrije, ali takav je nogomet. Kažem, volio bih da Hajduk ili Rijeka uspiju skinuti Dinamo s trona, ali ne vjerujem da će se to dogoditi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 12:31