Vladimir Dugandžić/CROPIX
JEDINA SVJETLA TOČKA

Eduardo: Razloga za brigu imamo, protiv Švicaraca sve je štimalo tek 7-8 minuta

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. kolovoz 2012. 23:01

Za njega komplimenti Štimcu. Dvije utakmice preskočio je u Šahtaru zbog zatezanja aduktora, bilo je sumnjičavaca koji su vrtjeli glavom “što će on u početnoj postavi, koliko minuta ima u klubu”, ali novi izbornik vjeruje u Dudua, više nego Slaven Bilić koji ga je 2006. lansirao, a 2012. zanemario u Poljskoj.

Na Poljudu je zabio desnom i glavom, “prvu cijev” vjerujemo čuva za kvalifikacije. Tada će proraditi i ljevica. Da nije bilo Marina Taylora i onog sudbinskog poslijepodneva u Birminghamu, Davor Šuker bi se ozbiljno zamislio. Eduardo je drugi najbolji strijelac u povijesti reprezentacije sa 25 pogodaka, Zlatna kopačka, Šuker, stao je na 45.

Kad ga lopta ide njegov potez može slomiti bilo koju obranu, gol će namirisati kao mačka miša. Imati pravoga Eduarda za Hrvatsku znači da je sposobna dobiti svaku utakmicu. S odgovarajućom taktikom i pristupom. Budućnost mu je u rukama Mircee Lucescua, jedino ako mu pruži šansu u Donjecku bit ćemo spokojni.

- Imamo mnogo veću kvalitetu nego što je to izgledalo u srijedu. Kazao sam da nas je Švicarska iznenadila, očito njihova pobjeda nad Njemačkom nije bila slučajna. Mi smo njima htjeli “udariti” presing, a oni su držali loptu, igrali i zasluženo dobili – rekao je Eduardo, koji prst upire u loš ulazak u utakmicu.

U ispremiješanoj ekipi on je bio desna polušpica, na rang listi najdražih mjesto to mu je negdje oko dna, ali ofenzivno je izvrsno reagirao. U drugom dijelu prebačen je u vršak napada.

- Prvi gol nas je presjekao. Htjeli smo pobjedu na Poljudu, pritiskali, ali dosta toga nije funkcioniralo. Razloga za brigu imamo. Izbornik je pokušao dati šansu što većem broju igrača, promijenio je i način igre, mi smo imali samo jedan trening da to probamo. Nije išlo. Možda je štimalo tek prvih 7-8 minuta. Nakon toga nismo se držali dogovora.

Vaši su golovi jedini plus.

- Svakako. Radujem se, nisam sretan zbog rezultata, ali drago mi je što sam zabijao. Opet, ti pogoci ništa ne znače budući da nisu donijeli ni remi, a kamoli pobjedu. Inače, zbog Eura sam nešto kasnije došao na pripreme, u pogonu sam mjesec dana, u međuvremenu sam jako napredovao fizički i u formi, vjerujem da ću ove jeseni biti zadovoljan. Nije tajna, to sam govorio i dok je Bilić bio izbornik, želim igrati i opet imati status jednog od glavnih igrača u reprezentaciji. To žele svi igrači, a ne mora značiti da će svi imati zajamčeno mjesto. Moguće je da protiv Makedonije zaigraju jedni, a već u Belgiji drugi napadači.

Koliko se stvari mogu popraviti do Makedonije i Belgije?

- Čeka nas zahtjevan start, moramo dobro razmisliti. Ova je skupina najteža otkako igramo kvalifikacije. Naučio sam prošle sezone u Šahtaru što se može dogoditi. Bili smo na papiru favoriti skupine u Ligi prvaka, a ostali smo na zadnjem mjestu. Zato moramo biti jako oprezni, mi smo nositelji, ali suparnici su Srbija, Belgija, Škotska... Sigurno bi za konačan domet velika stvar bila da krenemo s pobjedama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 05:19