EDUARDO ODLUČAN

'Dokazat ću da je moj ugovor robovlasnički, a nakon toga će ih svi moći raskinuti'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 21. listopad 2012. 13:40

Napadač hrvatske nogometne reprezentacije Eduardo Da Silva izgubio je prvostupanjsku parnicu u sporu s Mariom Mamićem (otac Zdravko je prenio svoja potraživanja na njega) i prema odluci suda mora mu isplatiti 5,5 milijuna kuna s pripadajućim kamatama (oko 8 milijuna kuna).

No, Eduardo se žalio na presudu i podnio protutužbu u kojoj će pokušati dokazati da je ugovor koji je potpisao sa Zdravkom Mamićem lihvarski i suprotan pravilima Fife.

Sudski presedan

Ako Eduardo uspije u svojim namjerama, ugovor o zastupanju mogao bi biti proglašen ništavnim, zajedno sa svim pravima i obavezama koje proizlaze iz njega, a takav eventulani epilog značio da Mamić neće ostati samo bez 8 milijuna kuna već i da postoji presedan koji ostalim nogometašima s takvim ugovorima nudi opciju raskida što to bi mogao značiti i početak kraja njegovog poslovnog carstva.

A dok cijela ta priča ne dobije sudsku završnicu, Eduardova imovina u Hrvatskoj je blokirana...

- Ja u Hrvatskoj nemam ništa. Da ne živim i ne igram u Ukrajini, ja bih ovdje bio siromah, gladan - potužio se medijima Eduardo i ponovno otvorio temu svog sukoba sa Zdravkom Mamićem.

A cijela priča počela je 2001. godine, na Eduardov 18. rođendan, kada je s Mamićem potpisao građanski ugovor o zastupanju i ulaganju. Isti je ugovor obnovljen 2004. godine, a u njemu jasno stoji da Zdravko Mamić ima pravo na 20 posto svih Eduardovih primanja. Zaplet počinje Eduardovim odlaskom u Arsenal, kada je napadač prestao izvršavati svoje obaveze prema Mamiću.

Neugodno otrežnjenje

- Tužit ću ga sudu. Od kada je otišao u London, više mi se ne javlja, a u njega sam uložio milijun eura. Samo želim svoj novac natrag - rekao je Zdravko Mamić, koji je 2007. godine prenio potraživanja na sina Marija. Odgovor iz Londona nije trebao dugo čekati. Na prijetnje sudom Eduardo je Mamiću odgovorio preko novina:

- Tada nisam znao dobro hrvatski jezik i nisam znao što u ugovoru piše. Tek kada sam došao u Arsenal shvatio sam kakav je to ugovor. Jedva čekam da me tuži jer onda ću svima pokazati tko je Zdravko Mamić i kako on radi - kazao je Eduardo.

Unatoč tome što je Zdravko Mamić pokušavao izgladiti nesporazum u tišini, Eduardo je odbio nagodbu i Mario Mamić je u svibnju prošle godine podnio prijedlog za ovrhu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a dva mjeseca kasnije je dobio ovrhu na iznos od 5,5 milijuna kuna, koji se s kamatama popeo i na svotu od osam milijuna kuna, odnosno 20 posto od Eduardovih primanja od 2007. godine, kada je otišao u Arsenal.

Moralne osnove

Eduardo je odgovorio žalbom, ali i protutužbom koju temelji na podlozi da su ugovori u suprotnosti s pravilnikom Fife te da ima elemenata lihvarenja.

Prvo ročište zakazano je za studeni, a dok se to ne riješi njegova imovina i dalje ostaje blokirana. Naravno da Eduardo neće biti “kruha gladan” jer plaću od Šahtjora prima u Ukrajini, ali na račun u Hrvatskoj ovih je dana sjela premija za nastup na Euru u iznosu od nekoliko stotina tisuća eura.

S pravne strane, čini se da tu nema ništa sporno. Jer da ima, Mamić sigurno ne bi dobio prvostupanjsku presudu u svoju korist.

S druge strane, Eduardovi odvjetnici u protutužbi će inzistirati na moralnim osnovama ugovora sa Zdravkom Mamićem.

Činjenica je da Eduardo sa 18 godina i nije imao previše izbora. No, zašto je Dudu kasnije išao obnoviti taj isti ugovor (kada je već znao jezik), neka su od pitanja na koja će morati odgovarati na sudu. Isto tako, neosporna je činjenica da je Zdravko Mamić bio u evidentnom sukobu interesa.

Zvučna imena

Naime, obnašajući dužnost čelnika Dinama imao je potpisani građanski ugovor s igračem istog tog Dinama, a koji je 2007. godine prenio na sina Marija Mamića.*

Građanski ugovori o zastupanju privatna su stvar njihovih potpisnika pa je teško sa sigurnošću reći s kojim to igračima obitelj Mamić ima potpisane ugovore, ali u kuloarima se sa Zdravkom Mamićem dovode u vezu zvučna imena kao što su Luka Modrić, Dejan Lovren, Ognjen Vukojević, Vedran Ćorluka, Šime Vrsaljko...*

Pismo podrške

Na nove momente u odnosu Mamića i Eduarda oglasili su se i navijači Dinama okupljeni u građansku inicijativu “Zajedno za Dinamo”, koji su Eduardu poslali javno pismo podrške.

“Dragi naš Dudu, prije svega željeli bismo ti čestitati što si konačno postao pravim Hrvatom. Naime, dok te neki bivši švercer ne izradi za tvoj teško zarađeni novac, nemaš se pravo smatrati Hrvatom, a, kao što sad svi znamo, i tu posljednju prepreku si savladao”, stoji u priopćenju građanske inicijative “Zajedno za Dinamo”.

‘Ugovor je nemoralan, nepravedan i neljudski’



Građanski ugovor između Eduarda Da Silve i Zdravka Mamića nemoralan je, nepravedan, neljudski i podsjeća na uspostavljanje robovlasničkog odnosa - slažu se pravnici s kojima smo razgovarali nakon brojnih medijskih napisa o Da Silvinim problemima s menadžerom.

Zagrebački odvjetnik Ivan Šerkić, specijaliziran za imovinsko i ovršno pravo, po podacima iz medija komentirao nam je slučaj.

- U pravilu se radi o zelenaškom ugovoru, čim je riječ o sporazumu po kojem će Eduardo Mamiću davati toliki novac, čak 20 posto svojih primanja, do kraja života. Očigledno je tu Eduardo iskorišten, i to u trenutku dok je bio mlad i neafirmiran igrač čija je perspektiva bila neizvjesna. Naravno da i menadžer ima određen rizik kada ulaže u mladog igrača, no ugovori se u pravilu ne sklapaju na toliko dugo vremena. Postoji i pravna institucija iskorištavanja tuđe nemoći i/ili teške materijalne situacije. Ako se ustanovi da je ovdje riječ o tome, to je dovoljan razlog za poništenje ugovora - kaže Šerkić.

Njega nije iznenadilo što je sud najprije blokirao Eduardov stan i automobil, a tek potom bankovne račune.

- Privremene mjere određuju se na traženje onoga koji se predstavlja kao vjerovnik, a vjerovnik bira na koji način želi naplatiti ono što mu netko duguje. No, bitno je da se s privremenim mjerama, a to su blokade računa i imovine, mora ići samo do visine tužbenih zahtjeva - objašnjava Šerkić.

Pojednostavljeno, nemoguće je nekome blokirati račun s milijun kuna za dug od stotinu tisuća kuna.

S druge strane, Šerkića iznenađuje brzina kojom je sud blokirao Eduardovu imovinu, jer kaže da takvi postupci obično znaju trajati veoma dugo i da se u pravilu u ovakvim, građanskim sporovima rijetko pribjegava privremenim mjerama blokade imovine. Da je Eduardov pravni zastupnik, Šerkić bi najprije tražio ukidanje privremenih mjera, a potom bi protutužbom pokušao isposlovati poništenje ugovora, tvrdeći da je Eduardo na takav sporazum pristao dok je bio u teškoj materijalnoj situaciji. ( T. Kukec)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 02:32