DINAMO S FRANCUZIMA

Dinamo s Francuzima: U šest utakmica izgubio tek dvaput, ali iza brojki nema sreće

Doista dobar posao u Francuskoj napravljen je jedino 1969. I zaista važan gol djelo je Marijana Čerčeka. Još mnogo vredniji zbog dva hica u mreži Marseillea 26. studenoga u Zagrebu u izvedbi Marijana Novaka
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. rujan 2011. 19:42

Ako zatražimo konzultacije u tradiciji, Dinamo se nema razloga bojati Francuske. U toj je zemlji odigrao šest službenih utakmica, zabio jednako toliko golova i - izgubio tek dvaput. Ipak, iza odličnih brojki ne krije se previše sreće, čak tri naizgled jako zgodna rezultata nisu imala vrijednost konačnog slavlja. S druge strane ukupna statistika govori o pet pobjeda klubova Ligue 1 i tri modra u jedanaest međusobnih dvoboja.

Posjeduju li danas “fajtera” koji će ponoviti uradak Čerčeka, Šukera, Mujčina, Mikića, Eduarda i Vukojevića, strijelaca od 1969. do 2007. godine? Ili je aktualni sastav kadar dokazati da čak može reprizirati 1989., kad je momčad predvođena Bobanom i Šukerom, puna entuzijazma, svladala Auxerre u njegovom gradu? Riječ je o jedinom trijumfu u državi Galskih pijetlova i za mnoge najbolnijem od tri ispadanja nakon “pozitivnih” ishoda u Francuskoj. U uzvratu su Scifo, Otokore i Kovacs priredili dar-mar sastavu kojeg je tada trenirao Josip Kuže i čiji je europski put završio u pretkolu Kupa Uefa.

Pod imenom Croatia posljednja utakmica u Ligi prvaka odigrana je na Velodromeu. Niti šareni sastav domaćina, niti dva vodstva nisu bila dostatna za tri boda koja bi značila treće mjesto i proljeće u Kupu Uefa. I nitko ne bi pričao o više od četiri desetljeća prokletstva. Mujčina je poništio Bakayoko, a Mikića Diawara minutu prije kraja (2:2). Igrali su i Kruno Jurčić i pomoćnik Tomislav Rukavina. Najsvježija su sjećanja na hladni Rennes, 2007. godinu, Vukojevićevih 0:1 i nadu. Trebalo je slaviti s dva razlike za “prezimljavanje”. Koch je obranio i kazneni udarac, no M’ Bia je u 88. izabacio iluzije iz glava. Iako je taj Dinamo igrao na pogon Modrića i Mandžukića te ranije izbacio Ajax, nije uspio popraviti gadan kiks iz norveškog Bergena.

Doista dobar posao u Francuskoj napravljen je jedino 1969. I zaista važan gol djelo je Marijana Čerčeka. Još mnogo vredniji zbog dva hica u mreži Marseillea 26. studenoga u Zagrebu u izvedbi Marijana Novaka. Od pet nadmetanja u nokaut fazi Maksimir je bio na pobjedničkoj strani tek jednom. Samo tada. Upravo taj rezultat značio je dosad posljednji Božić u Europi. Ili kako god zvali ulazak u sljedeću godinu kao sudionik Uefina natjecanja.

Lyon i Ajax slove kao Dinamovi rivali za drugo i treće mjesto jer Realova kriza neće potrajati. Utakmica na Gerlandu mnogo će reći o “krvnoj slici” hrvatskog prvaka. Ima li u njemu moći za takvo djelo. U Zagrebu je statistika manje lijepa. U pet utakmica gosti su se “častili” s tri pobjede. Dvaput Auxerre i jednom Marseille. To su ujedno i jedini klubovi koji su u dolazili u Maksimir. Lyon je četvrti “Francuz” s kojim Dinamo igra u euro natjecanjima.

1969/70. KPK

Marseille - Dinamo 1:1, 0:2

1989/90. Kup Uefa

Auxerre - Dinamo 0:1, 3:1

1994/95. KPK

Dinamo - Auxerre 3:1, 0:3

1999/00. Liga prvaka

Dinamo - Marseille 1:2, 2:2

2006/07. Kup Uefa

Dinamo - Auxerre 1:2, 1:3

2007/08. Skupina Kupa Uefa

Rennes - Dinamo 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 16:35