Nenad Dugi / CROPIX
NOVA KAZNA UEFE

Dinamo protiv PSV-a bez gledatelja i 65 tisuća eura: 'Tužit ćemo 300 navijača!'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. rujan 2013. 14:01

Dinamo će i ove sezone ispuniti uobičajenu kvotu utakmica pred praznim tribinama. Uefa je zbog rasizma i pirotehnike kaznila “modre” zatvaranjem stadiona protiv PSV-a i novčanim penalom od 65.000 eura.

Vijest da će Dinamo najatraktivnijeg suparnika u Europskoj ligi dočekati bez gledatelja objavio je na još jednoj izvanrednoj press konferenciji glavni direktor kluba Tomislav Svetina. Zabrana publike nije izrečena samo za PSV, nego i za još jednu buduću europsku utakmicu uvjetno: ponove li navijači sličan ispad u sljedećih pet godina, što je gotovo izvjesno, Maksimir će opet biti prazan.

- Očekivali smo da će se ovo dogoditi jer su Uefina pravila vrlo jasna. Od tri koraka iz njezinog Disciplinskog pravila, mi smo prekršili dva. Iz Europe nismo izbačeni samo zato jer smo nakon utakmice protiv Austrije dobili pohvalu za način organizacije. Pohvalili su nas i za organizaciju gostovanja naših navijača u Beču, naravno onog dijela za koji smo bili nadležni - objasnio je Svetina.

Kazna je izrečena zbog rasizma na utakmici protiv Šerifa 30. srpnja te rasizma i uporabe pirotehnike na uzvratnom dvoboju s Austrijom 27. kolovoza. Rasističkima je, naime, Europska nogometna federacija definirala uvrede “ Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje”.

- Upravo zbog tih povika smo kažnjeni praznim stadionom i novčanom kaznom. Ako se to rasističko navijanje nastavi, možemo očekivati najgoru kaznu - dodao je Svetina.

Jasno je da je Dinamo sve bliže najtežem stupnju sankcija, nalik onima kada su mu 2009. zbog navijačkih nereda oduzeti pa nakon žalbenog postupka vraćeni bodovi u Europskoj ligi. Svetina ističe da je Uefa po pitanju rasizma nepopustljiva i da će, ako bude potrebno, pribjeći i krajnjoj mjeri, a to je izbacivanje kluba iz svojih natjecanja.

- Na nama je da odlučimo želimo li igrati u Europi ili ne. Uefa ima pravilnik koji smo svi prihvatili. Pokušat ćemo ublažiti kaznu pravnim putem, no šanse za to su male.

Svetina je pozvao “istinske navijače” da spriječe neprihvatljivo ponašanje i ne dopuste da zbog pojedinaca klub bude kažnjavan, a protiv idenfiticiranih huligana najavio je tužbu.

- Uefa nam je poručila da moramo napraviti sve da se zaštitimo. Postupak protiv navijača kojima je izrečena zaštitna mjera već je u završnici i čekamo prvostupanjsku presudu. Protiv tristotinjak identificiranih izgrednika s dvoboja sa Šerifom također dižemo tužbe - otkrio je glavni direktor.

Za drugu, blažu kaznu Dinama pobrinuli su se igrači. Zbog neprimjerenog ponašanja u Beču te žutih i crvenih kartona, „“modri” će uplatiti još 5250 eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 12:25