SKORO TRI SATA DRAME

DINAMO NA PENALE OSVOJIO KUP Splićani propustili povijesnu priliku

U sudačkoj nadoknadi je Split stigao do prilike utakmice! Jozo Šimunović je po tko zna koji put u ovoj sezoni otišao u prazno i gurnuo Roga u priliku života
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 20. svibanj 2015. 12:13

Dinamo je došao do Rabuzinova sunca u pravom malom trileru koji su servirali u finalnoj utakmici sa Splitom! Nakon 120. minuta mreže su bile netaknute pa su o pobjedniku Kupa odlučivali udarci s bijele točke. Za Dinamo su precizni bili Henriquez, Taravel, Pivarić i Machado dok su Rog i Blagojević promašili za veliko slavlje Dinama i proslavu dvostruke krune.

Dinamove tribine ponovno su bile solidno ispunjene. Nakon Hajduka u subotu, finale Kupa bila je druga najveća posjeta u ovoj sezoni. Pozdravio je Maksimir kadete U-17 reprezentaciji koji su ovih dana ostvarili plasman na SP u Čile a svojih pet minuta slave imali su i 'modri' pioniri koji su u predigri finala Kupa svladali vršnjake iz Hajduka 3-0 te osvojili Kup.

I učinili su to puno lakše nego seniori koji su imali potpuno drugačiju utakmicu sa Splitom od nedavnog ligaškog sraza u kojem su popili 'petardu'. Očito je tu i psihologija odigrala svoje jer Dinamo je bio zeru opušteniji, dok su Splićani htjeli pokazati kako je ono bio samo loš dan.

Momčad Zorana Vulića puno se defenzivnije postavila I tražila svoju priliku iz polukontri. Čekali su neku loptu za Cikalleshija. Dva puta je spašavao Ježina pravovremenim istrčavanjima što ga je prometnulo u najboljeg obrambenog igrača Dinama uz sjajnog Sigalija.

S druge strane, Dinamo je imao posjed i kontrolu lopte. Stvorili su nekoliko poluprilika, ali dojam je kako su u samoj završnici previše kombinirali. Isto tako, nisu stvorili niti jednu opasnu situaciju iz prekida. Pjaca je igrao sa zadrškom, a kod Soudanija je bio veliki promet a mala zarada.

Najbolju priliku Dinama u prvome dijelu propustio je Sigali čiji je udarac otišao pored gola. Na početku je zaprijetio Ćorić, udarac su oprobali Soudani i Machado ali za vratara Splita nije bilo nekog posla s obzirom na tek jedan udarac u okvir vratiju.

U nastavku je vratara Zagorca testirao Soudani a zbog ozljede je iz igre morao izaći Sigali. Ušao je Taravel što je uz nesigurnog Šimunovića značilo kako Dinamu slijede teški trenuci u obrani. Potvrdila je to akcija Splita u 64. minuti kada je Rog ubacio a Cikalleshi zakasnio za djelić sekunde. Malo kasnije je Zoran Mamić izvadio iz igre Antu Ćorića što se pokazalo kao jako loša odluka jer je Dinamo izgubio zadnji pas. A kako je utakmica odmicala svome kraju u redove Dinama uselila se nervoza koja se najbolje manifestirala verbalnim obračunom Pinta i Šimunovića.

U sudačkoj nadoknadi je Split stigao do prilike utakmice! Jozo Šimunović je po tko zna koji put u ovoj sezoni otišao u prazno i gurnuo Roga u priliku života. Imao je veznjak na dlanu prvi trofej Splita u povijesti, izlazak u Europu I premije na kojima braća Žužul ne bi škrtarila. No, preplašio se mladić prilike. Kao da nije znao hoće li pucati ili dodati Cikalleshiju. Na kraju se spetljao i utakmica je otišla u produžetke.

Domaćini su igrali s igračem više od 95. minuti nakon što je Galović s obje ruke zadržao Pivarića što je bio sasvim opravdan razlog za drugi žuti karton. Vulić je iz igre izvadio Cikalleshija, najboljeg pojedinca u redovima Splita i još malo zatvorio prilaze svome golu.

U drugom produžetku gosti su ostali bez podrške trenera. Vulić je nakon prethodnog upozorenja nastavio s negodovonjam na sudačku odluku te mu je Bebek pokazao put na tribine. Trener Splita je bio dosta tetralan tijekom cijele utakmice te prilikom izlaska kada je ironično zapljeskao tribinama. No, treba priznati kako je bio u pravu s prigovorom jer da je sudac svirao prekršaj Šimunovića ispred kaznenog prostora, a koji je bio evidentan, to bi značilo drugi žuti karton za stopera Dinama i do kraja bi Dinamo i Split bili brojčano izjednačeni. Do kraja se rezultat nije mijenjao i pobjednik je bio odlučen u ruletu jedanaesteraca.

Dinamo Split 0-0 (4-2)

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 6; pomoćnici: Tomislav Petrović (Valpovo), Miro Grgić (Osijek).

Penali: 0-1 Barbarić, 1-1 Henriquez, 1-1 Rog (greda), 2-1 Taravel, 2-1 Blagojević (preko gola), 3-1 Pivarić, 3-2 Mršić, 4-2 Machado

Žuti kartoni: Soudani, Ademi, Taravel (Dinamo); Blagojević, Woon, Rog, Barbarić , Vidović, Majstorović, Rugašević, Zagorac (Split).

Crveni kartoni: Galović (94., drugi žuti), Vulić (105., prigovor)

Igrač utakmice: Tomislav Barbarić (Split)

Stadion Maksimir. Gledatelja: 11124.

Dinamo

Ježina 7 – Pinto 6, Sigali 7 (od 51. Taravel 6), Šimunović 5, Pivarić 6 – Machado 6, Ademi 6 – Ćorić 6 (od 65. Fernandes 6), Soudani 6 (od 106. Pavičić -), Pjaca 5,5 – Henriquez 5,5

Split

Zagorac 6,5 – Galović 6, Barbarić 7, Vrgoč 7, Woon 6 (od 90. Mršić 6) – Vidović 6, Blagojević 6 – Rog 5, Erceg 6,5, Glavina 6 (od 89. Rugašević 6) – Cikalleshi 6,5 (od 96. Majstorović -)

Prijenos uživo:

Machado je zabio pobjednički penal za plave, Dinamo je pobjednik Kupa Hrvatske

Rog i Blagojević promašili su za Splićane, Taravel je pogodio za 'modre'

Igrači oba kluba su realizirali prve penale.

Kraj produžetaka, pucaju se jedanaesterci!

112. minuta - Dakle, Dinamo je uputio 22 udarca prema golu Splićana, od čega samo 6 u okvir. A od ih šest, možda su dva bila opasna. Jalova dominacija plavih večeras...

105. minuta - Uz cinični pljesak sucima i publici, Vulić izlazi s travnjaka nakon što je dobio crveni karton zbog prigovora.

103. minuta - Ademi je pucao u gužvi kaznenog prostora, lopta se od bloka odbila izvan opasne zone za Split. Tko zna koliko puta smo sličnu situaciju vidjeli tijekom utakmice.

94. minuta - Drugi žuti, tj. crveni karton za Galovića, Split ima igrača manje!

93. minuta - Henriquez je pucao glavom u jedino mjesto gdje igrači Dinama večeras pucaju - pored vrata.

Počeli su produžeci!

Kraj regularnog dijela utakmice

90. minuta - Montypajtonovska akcija Dinama - imali su slobodni udarac na 18 metera pa umjesto izravnog pokušaja na gol krenuli u kombinaciju koja je završila kontrom Splita, umalo kobnom po Eduarda. Ako su i uvježbavali ovu akciju, slobodno mogu odustati od ideje.

80. minuta - Za promjenu, udarac u okivr gola, ali slabašan. Pucao je Taravel, bez problema obranio Zagorac.

63. minuta - Zicer za Split!!! Cikaleshi je nekoliko centimetera zakasnio na ubačaj Ercega pred vrata Eduarda!

56. minuta - Ademi je s dvadeset metara opalio po golu i naravno - pored vrata.

48. minuta - Eto i Splićana, potegnuo je Erceg s tridesetak metara, ali iznad gola. Naravno, odmah je uzvrato Soudani i ponovno pored gola. Danas lopte frcaju pored okvira, ali ne u mrežu - još.

47. minuta - Novi pokušaj Dinama, ponovno pored gola - opet je Soudani pucao, ovaj put glavom...

Poluvrijeme: Dinamo je gledateljima priuštio rijetko viđeni presing na suparnička vratara, ali zahvaljujući prisebnosti vratara Zagorca i još više izostanku kvalitetnog završavanja akcije sa strane 'modrih', na poluvrijeme se odlazi s 0-0. Svakako treba pohvaliti i Dinamova vratara Ježinu koji je s dva odlično tempirana istrčavanja spriječio golove iz kontre.

27. minuta - Sjajan je večeras Ježina! Opet je istračavanjem spriječio gol, a na drugoj strani je Sigali pucao malo pokraj stative. Odličnu utakmicu gledamo večeras na utakmicu!

25. minuta - Opet pristojna posjeta gledatelja na Maksimiru, skupilo se oko desetak tisuća gledatelja.

22. minuta - Prvi pravi pokušaj Splita na utakmici djelo je Cikalleshija koji je pucao s dvadesetak metera. No, lopta se odbila od bloka pa je Eduardo bez poteškoća hvata.

18. minuta - Potencijalno opasnu kontru Splićana spriječio je Ježina pravovremenim istrčavanjem.

14. minuta - Odlično je pucao Pivarić iz slobodnog udarca, ali je Zagorac paradom skinuo loptu ispod prečke!

12. minuta - Dinamo je naumio riješiti utakimcu na samom početku - sad je Machado prošao po lijevoj strani i s desetak metera vanjskom nogom pucao u Zagorca.

10. minuta - Velika šansa za Dinamo! Pjaca je odlično dodao loptu za Soudanija koji s ruba katnenog prostora sam kao duh puca pokraj stative!

6. minuta - Odličan prodor imao je mladi Ćorić koji je pretrčao pokraj nekoliko igrača, ali mu zato nije prošlo dodavanje prema slobodnom igraču.

2. minuta - Nije se još ni potračalo kako se spada, a Dinamo već ima šansu, Ante Ćorić pucao je preko vrata Zagroca.

Utakmica je počela!

Dvije godine Rabuzinovo srce izbjegava Maksimir. U listopadu 2012. ih je iz utrke za Kup izbacio Zadar u osmini finala.

Pamtimo dvoboj u kojem je Dinamo na svom travnjaku imao 2-0 u 83. minuti da bi u produžetku izgubio 3-2. Junak je bio Stipe Perica s dva gola. Lani su “modri” stigli do finala, ali tamo su naletjeli na raspoloženu Rijeku. U Zagrebu je bilo 1-0 za Kekove izabranike, u uzvratu 2-0.

- Bile su to dvije neuspješne sezone u Kupu kojima želimo stati na kraj. Svjesni smo kako pobjedom zaokružujemo dvostruku krunu i odličnu sezonu. Motiva nam sigurno ne nedostaje - poručio je Zoran Mamić, kojeg loši rezultati Splita neće opustiti u pripremi utakmice.

Trener je potvrdio da će na gol Antonijo Ježina, te da ne računa na Antolića i Musu. Od Vulićeva kadra Zoki cijeni napadačku liniju predvođenu Cikalleshijem, Rogom, Roceom, Bagarićem i Erceg... Netko je spomenuo i 5-1 za Dinamo.

- To nema veze s ovom utakmicom. Finale je jedna utakmica u kojoj je aspolutno sve moguće - istaknuo je strateg Dinama koji se nada reprizi atmosfere od prije nekoliko dana protiv Hajduka.

Dinamo je najuspješnija hrvatska momčad u natjecanju Kupa, naslov je osvajala dvanaest puta, a još je pet puta zagrebačka momčad stizala do finala. Također, ovogodišnje izdanje Hrvatskoga nogometnoga Kupa je i tek treće u povijesti u kome će igrati samo jedna utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 23:17