RONALD GORSIC/CROPIX
ZAŠTO JE DOŠLO DO ODLUKE?

Dinamo je iskoristio i svoj drugi ‘džoker‘, ali ne zato što se uplašio Hajduka

Nisu Modri ovime riješili sve probleme, kalendar je i dalje strašno gust...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. rujan 2021. 11:04

Na zahtjev Dinama, a sukladno propozicijama, povjerenik Prve HNL Josip Brezni odgodio je veliki derbi hrvatskog nogometa Hajduk - Dinamo, koji se u okviru 9. kola trebao igrati na Poljudu u nedjelju, 19. rujna, s početkom u 17 sati. Derbi će biti odigran u prvom slobodnom terminu na proljeće, a mora se odigrati prije posljednja dva kola.

Modri su tako iskoristili svoja dva “džokera zovi” jer su već tražili i dobili odgodu utakmice 4. kola protiv Istre 1961. Za one koji možda ne znaju, propozicije kazuju da se jedna utakmica zbog europskih obveza klubova može odgoditi u kvalifikacijama, a druga u grupnoj fazi natjecanja.

Zašto se Dinamo odlučio za odgodu velikog derbija? Je li se uplašio da bi nakon utakmice s West Hamom bio previše iscrpljen za borbu s napaljenim Majstorom s mora, koji ove sezone najavljuje juriš na titulu? Naravno da će veliki dio javnosti upravo tako doživjeti Dinamovu želju za odgodom poljudskog sraza. Međutim, po istoj logici bi se onda moglo zaključiti da su se Modri uplašili Istre 1961 kod one svoje prve odgode. Nisu se u Dinamu uplašili niti Istre, niti Hajduka, nego su jednostavno zabrinuti za zdravlje igrača.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Normalan ciklus

Kao što znate, Modri su imali dosta velikih problema s ozljedama (Lauritsen, Theophile, Moharrami, Ademi, Čop, sad Franjić), iako se situacija popravila, svi nisu maksimalno spremni, zbog ozljeda ne mogu biti u pravoj formi, pa im kontinuirano igranje utakmica može naškoditi, veliki je to rizik. Iza Dinama je i stanka zbog nastupa reprezentacija, neki igrači su odigrali i po tri utakmice, što je također doprinijelo iscrpljenosti. Da, netko će pitati zašto onda nisu odgodili utakmicu sa Šibenikom koja se igra u subotu? Pa, zato što im treba jedna utakmica prije West Hama, a taj ogled igra se u Maksimiru, nema putovanja, što je vrlo bitno. Ovom odgodom će svi igrači (oporavljenici, reprezentativci i ostali) ući u isti ritam treninga i napokon će moći odraditi normalan ciklus treninga s kompletnom momčadi u istom programu i ritmu.

Uzimanje zaleta

Dva mjeseca Modri nisu napravili zajednički trening zbog ogromnog broja utakmica i ovom odgodom su si kupili desetak dana treninga sa svim igračima, što će iskoristiti kao pripremu za težak nastavak sezone koji je pred njima. Usput imaju i utakmicu s Orijentom u Kupu kao provjeru tijekom tog razdoblja što će im poslužiti kao odličan test.

Do kraja prosinca Modri su u ritmu dvije utakmice tjedno, a tu su i dvije reprezentativne stanke, u kojima će igrači odigrati dvije ili tri utakmice u tjedan ili deset dana. To je stvarno, najblaže rečeno, na samoj granici i maksimalno nategnuto do limita igrača. Maksimirsko društvo u svakoj reprezentativnoj stanci ostane bez 10-15 reprezentativaca i jasno je da se umor samo gomila i igrači - pucaju. Nije Dinamo ovom odgodom riješio sve probleme, kalendar je i dalje strašno gust, ali procijenili su u plavom domu da će se u ovih desetak dana dovoljno “napuniti” i uzeti zalet za nastavak natjecanja u HNL-u i Europi.

Koga briga za igrače? Show must go on...


I mnogi europski klubovi bune se zbog prenatrpanog kalendara i velikog broja utakmica, žele sačuvati svoju imovinu, igrače. Kuća europskog nogometa nema previše sluha za takve stvari. Kako bi se reklo - show must go on. Za zdravlje igrača malo tko mari... (do)

DINAMO U RUJNU


HRVATSKA LIGA
Dinamo - Šibenik (11. rujna u 17:00)

EUROPSKA LIGA
Dinamo - West Ham (16. rujna u 18:45)

HRVATSKI KUP
Orijent - Dinamo (22. rujna u 15.30)

HRVATSKA LIGA
S. Belupo - Dinamo (25. rujna u 17.00)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 17:39