Damir Krajac / CROPIX;
EKSPEDICIJA ZA SANTIAGO

Davor Šuker s 'Mini Vatrenima' odlazi u Čile. Kapetan najavio: 'Idemo po zlato'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 21. svibanj 2015. 14:59

Hrvatska U-17 nogometna reprezentacija izborila je u bugarskom Sozopolu plasman na Svjetsko prvenstvo u Čileu.

Momčad koju vodi izbornik Dario Bašić u ključnoj je utakmici pobijedila Italiju te se pridružila Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Rusija, koji su plasman izborili kao polufinalisti EP-a.

Velik je to uspjeh naših mladih igrača koji su time dobili priliku da u Čileu možda ponove ono što je prije punih 27 godina napravila juniorska reprezentacija bivše Jugoslavije u čijem su sastavu od hrvatskih igrača igrali Šuker, Boban, Prosinečki, Jarni, Štimac i Pavličić na čelu s izbornikom Mirkom Jozićem. Tada je najboljim igračem proglašen Robert Prosinečki, a Davor Šuker bio je drugi strijelac prvenstva sa šest golova. Ta lijepa sportska “epopeja” iz Čilea 1987. bila je uvertira u sve kasnije velike nogometne uspjehe hrvatske A reprezentacije.

Sadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker nije propustio podsjetiti se tih lijepih dana:

- Podsjetilo nas je to na lijepa vremena. Bit ću sigurno u ekspediciji za Santiago. To je budućnost hrvatskog nogometa, to su dečki koji će u Kataru nakon Rusije na SP-u 2022. voditi A reprezentaciju. Prva je momčad prioritet, ovo je bonus i ne želimo nametati imperativ.

- Tužni smo i žalosni i kritični ponekad kao što smo bili zbog U-19 reprezentacije, no u Hrvatskoj se s mladima odlično radi. Ključno je ipak da se stvaraju igrači za A reprezentaciju i u tome smo uspješni. Posebno će biti dobra opravo ova sadašnja U-17 reprezentacija - rekao je “tehniko” Romeo Jozak

- Presretni smo zbog plasmana u Čile i zato jer u deset utakmica nismo poraženi. Uvjeren sam da ćemo na SP-u pokazati da se možemo nositi sa svima. Španjolska, Portugal i mnoge druge velike europske momčadi nisu na SP-u, a mi jesmo - rekao je izbornik Dario Bašić

- Pokazali smo karakter, svi smo dali sve od sebe i protiv Italije iskupili smo se za poraz u četvtfinalu protiv Belgije. U Čileu idemo po zlato, možemo se nositi sa svima - dodao je kapetan reprezentacije Nikola Moro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 18:33