BORIS KOVACEV/ CROPIX Cropix
UOČI HAJDUKA NA POLJUDU

Čovjek koji je oduševio Europu progovorio o mogućem odlasku iz Dinama: ‘Ne sjećate se što se dogodilo?‘

Najbolji strijelac Dinama ove sezone uoči sutrašnjeg dvoboja s Hajdukom na Poljudu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. svibanj 2021. 10:16

Pogotkom u Koprivnici Mislav Oršić postao je i najbolji strijelac Dinama u HNL-u, bio mu je to petnaesti pogodak, za jedan je prestigao Marija Gavranovića. U Europi je također najbolji strijelac Modrih, šest puta je bušio mreže. Nego, kad smo tog pogotka u gradu Vegete, branič Slavena Bruno Goda kazao je kako je Oršić napravio prekršaj nad njim prije nego što je lopta upućena od Tolića ušla u mrežu. Što na to kaže Mislav?

- Iskreno, nisam ga niti vidio. Skočio sam, ruke su mi bile malo naprijed, ali bile su i njegove. Dobro, došlo je do kontakta, možda sam ga malo slučajno i gurnuo, ali ionako on ne bi mogao dohvatiti loptu koja je ulazila u gol - kazao nam je na tu temu Oršić.

Pitamo ga sprema li se u Maksimiru već proslava naslova prvaka? Fali još samo šest bodova...

- Ne, ne, ne.... Ništa još ne pripremamo, nikakvo slavlje. Imamo još pet utakmica do kraja, ne treba skakati pred rudo. Jasno, želimo naslov osigurati što prije.

Dakle, možda već krajem ovog tjedna. Pobijedite Hajduk na Poljudu i Rijeku na Rujevici i još jedan naslov je u vitrinama.

- Tako bi trebalo biti. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti.

Modrima je u nedjelju pomogao i Varaždin, remijem u Gradskom vrtu. Tko bi rekao da će se to dogoditi, zar ne?

- Jest, Varaždin je pomogao. Znate li gdje je razlika u prijašnjim prvenstvima i ovosezonskom? Samo u tome što je Osijek stalno pobjeđivao, pa nam je stalno bio za petama. Prijašnjih godina smo već prije rješavali pitanje prvaka jer su naši konkurenti prosipali bodove na tzv. manjim utakmicama. Pa smo mi stvarali razliku. Ove sezone nije bilo baš tako. Sad se eto tek sad pred kraj stvorila ta razlika od šest bodova uz našu utakmicu manje. Nadam se da ćemo prvenstvo brzo riješiti.

Gledao je utakmicu Osijek - Varaždin, razveselio se kad je Horkaš obranio jedanaesterac Mierezu.

- Ha, baš je bilo napeto pred kraj utakmice. Sretni smo što je takvo završilo.

U srijedu je na Poljudu još jedan vječiti derbi Hajduka i Dinama. Kakvu utakmicu predviđa?

- Sigurno teško, tvrdu, čvrstu. Takvi su uvijek derbiji Dinama i Hajduka. Tko iskoristi svoje šanse, taj će pobijediti. Morat ćemo se dobro pripremiti. Mislim da smo mi u dobroj, rekao bih solidnoj formi, želimo prvenstvo uzeti što prije, dakle idemo po trijumf na Poljudu, pa onda po ta tri boda na Rujevicu, tri boda koja donose naslov prvaka.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Ove sezone Modri su u sva tri derbija s Hajdukom pobijedili. Na Poljudu je bilo 2:1, u Maksimiru 3:1 i 2:0. Majstori s mora ove sezone itekako leže Dinamu.

- Ove sezone nam stvarno ide protiv Hajduka. Prošle nam baš nije išlo. U četiri derbija dva puta smo izgubili, jednom igrali neodlučeno, samo jednom dobili. Sad je eto 3:0 na nas. Nadam se da ćemo u srijedu opet dobro odigrati, dati sve od sebe, kako bismo sezonu protiv Splićana zaključili s 4:0!

Oršić je ove sezone bio posebno inspiriran protiv Hajduka. Orša je bio junak Modrih na dvije od tri utakmice El Croatica. U onoj prvoj poljudskoj zabio je pogodak i asistirao Kastratiju, u onoj maksimirskoj pobjedi postigao je dva fantastična pogotka s lijeve strane, s onom svojom poznatom “kiflom”. Sprema li na Poljudu opet neki poseban “Oršić show”?

- Teško je to kazati... Ma, da je pogodak ugurati s linije bilo bi fenomenalno. Bio bih sretan da lopta milimetar punim obujmom prijeđe preko linije. Samo su bitna tri boda. Hoću li zabiti ili asistirati uopće nije bitno. Kao što će biti i nebitan dojam i igra ako pobijedimo. Ako trijumfiramo, nitko nas neće pitati kako smo došli do pobjede.

U ovoj posljednjoj maksimirskoj utakmici, Dinamo je naizgled bez većih problema došao do trijumfa.

- Svaka nova utakmica nosi svoju novu priču, svoj novi splet događaja. Ne može se u derbijima razmišljati o onome što je bilo prije, to je prošlost, arhivirano. Da, bilo je dobro u posljednjem derbiju u Maksimiru, rezultatski izgleda da je bilo lako, ali vjerujte, na terenu nama tako nije izgledalo. Daleko od toga da je bilo jednostavno. Na Poljudu ćemo u srijedu morati mnogo trčati, jako se truditi da bi došli do pobjede.

Zanimalo nas je kako Dinamo i dalje, nakon svih ovih utakmica na tri fronta, nakon svih tih iscrpljujućih europskih i domaćim utakmica još uvijek tako dobro izgledaju tako dobro na tjelesnom planu? Stalno nekako mislilo da će Modri posustati, da će biti umorni, a stalno nas demantiraju? Koji je recept “vječne mladosti”, gdje crpe tu energiju?

- Sezona je stvarno duga, odigrali smo već jako puno utakmica. Svi smo svjesni da se bliži kraj, te da nemamo još puno utakmica. Konačno, još nismo osigurali prvenstvo, iako smo blizu naslova. Također, tu je i Kup. Zato smo svi maksimalno koncentrirani, ako i postoji umor, mi ga ne osjećamo. Zato nam ne pada tjelesna sprema, ima to veze i s psihologijom. Još tih nekoliko utakmica ćemo izdržati. Pa vidite, ovo bi mogla biti povijesna sezona, četvrtfinale Europske lige i dupla kruna. Tko bi sad mislio o umoru.

Njegova sezona je bila fantastična. Najbolji je strijelac Dinama, protiv Tottenhama je odigrao utakmicu života, donio Modrima povijesni doseg, s 18 pogodaka postao je najbolji Dinamov europski strijelac u povijesti... Bogme vam je išlo, zar ne?

- Ma, ide nam svima cijelu sezonu. Stvarno nam dobro ide... Još tih pet tekmi u HNL-u i finale Kupa, treba stisnuti zube, napeti se maksimalno, osvojiti duplu krunu pa lagano na odmor...

Ma nemojte, kakav odmor? A Europsko prvenstvo? Što ne očekujete da ćete biti u Vatrenima, što ne očekujete poziv Zlatka Dalića?

- Ha, bumo vidjeli što će biti. Ne znam... Ako ću biti pozvan bit ću sretan, ako neću, što ja tu mogu?

Ostajete li nakon ove sezone u Dinamu ili ipak ganjate neki transfer? S obzirom na to kako ste igrali, čini se da bi ljeto bilo idealna prilika za neki lukrativni transfer.

- Dobro, o tom potom... Zar se ne sjećate prošle sezone? Isto je bilo, najbolji strijelac, sve je bilo super, a na kraju sam ostao u Dinamu. Potpisao sam novi ugovor i sigurno neću otići samo da odem. Eventualno to može biti neki klub koji će mi možda predstavljati izazov u karijeri. Vidjet ćemo što će biti - zaključio je Oršić.

Oršićeve sezone u Dinamu

2018./19.
Prvenstvo
24 utakmice 1486 minuta
6 golova

Kup
4 utakmice 286 minuta 2 gola

Europa
16 utakmica 1362 minute 5 golova

Ukupno
44 utakmice 3134 minute
13 golova

2019./20.
Prvenstvo
28 utakmica 2153 minute
13 golova

Kup
2 utakmice 180 minuta 1 gol

Superkup
1 utakmica 90 minuta 0 golova

Europa
12 utakmica 1001 minuta 7 golova

Ukupno
42 utakmice 3424 minute 21 gol

2020./21.
Prvenstvo
28 utakmica 2224 minute
15 golova

Kup
3 utakmice 163 minute 0 golova

Europa
15 utakmica 1224 minute 6 golova

Ukupno
46 utakmica 3611 minuta 21 gol

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 10:18