Drago Sopta / CROPIX
MODRI MORAJU ZABITI

Čačić zna kako do milijuna: Kovačić i Sammir zaduženi za kreaciju, Čop za realizaciju

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. listopad 2012. 18:42

Dinamo igra dobro u Prvoj HNL, točnije, ne sjećamo se da je posljednjih godina igrao na taj način. Postoji ideja igre, lopta brzo putuje, mnogi igrači su u dobroj formi. Kad gledate Dinamo vidite da cijela priča ima glavu i rep. Pa čak i kad ne pobjeđuje. Osim utakmica s Ludogorecom na samom startu sezone, Modri su bili dobri i u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Uvijek s vizijom nametanja superiornosti i dominantnosti.

Najslabije su odigrali protiv Porta u Maksimiru, ali sasvim logično, na drugoj strani je stajao najzahtjevniji i najmoćniji suparnik. Osim toga, taj ogled s Portugalcima bila je jedina utakmica ove sezone u kojoj je Čačićeva taktika bila orijentirana na defenzivu s čvrstim blokom koji su u veznoj liniji ispred obrambenog zida tvorili Ademi, Calello i Brozović. Dinamo je na toj utakmici igrao bez klasičnog napadača, neku vrstu špice igrao je Sammir, a na bokovima su bili Rukavina s desne i Čop s lijeve strane.

Takva orijentacija većim je dijelom utakmice uspijevala kontrolirati Portove kontinuirane napade i djelovala je solidno. Prvi pogodak Porto je postigao nakon niza “neforsiranih” individualnih pogrešaka koje su kulminirale Kelavinom, dok je drugi zabio u samom smiraju utakmice kad su Modri pojurili po izjednačenje po sustavu “sve ili ništa”.

Međutim, takva taktika nije bila učinkovita prema naprijed, Dinamo je stvorio samo jednu čistu šansu, onu Čileanca Carrasca koji je ušao na travnjak u posljednjih dvadesetak minuta.

Zato Čačić za utakmicu u Kijevu sprema nešto drugo, želi da njegovi dečki budu konkretniji u napadačkom smislu. “Sveti Ante”’ hoće pogodak u Ukrajini, zna da jedino tako može doći do milijun eura koje je najavio.

Naravno da neće jurnuti grlom u jagode, ali ukoliko se nešto bitno ne promijeni u predvečerje utakmice, u odnosu na Porto napravit će dvije bitne promjene u sastavu. U udarnih jedanaest trebao bi ući Mateo Kovačić koji je tako sjajno igrao protiv Hajduka! S mladom plavom zvijezdom Čačić želi dobiti na kreaciji igre te na brzini. Mateo je poseban igrač koji jednim potezom može okrenuti utakmicu, s njim i Sammirom, koji se vraća na svoju standardnu poziciju, misli zagorčati život momčadi Olega Blohina. Drži da bi Kovačićeve i Sammirove precizne asistencije mogle biti presudne u danim trenucima utakmice.

A da bi imali kome uputiti loptu, s vjerom da će ih prihvatiti i poentirati, u samoj špici napada kao jedini klasični napadač igrat će Duje Čop. Sasvim logičan izbor jer je Čop trenutačno najbolji napadač Dinama, momak koji može pobjeći suparničkoj obrani, asistirati i zabiti. Duje je u odličnoj formi i jedan je od velikih aduta modroga gostovanja u Ukrajini. Od njega se očekuje da postigne pogodak koji bi mogao donijeti senzaciju u Kijevu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 13:00