MARIO MANDŽUKIĆ ZA SN

'Bundesliga je čudo, ali ne podcjenjujte HNL, unatoč svemu imamo odlične igrače'

Mislim da sam prvu polusezonu odradio zadovoljavajuće s obzirom na činjenicu da sam tek došao iz sasvim drugačijeg okruženja, u bitno jaču konkurenciju, kaže Mario
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. siječanj 2011. 21:02

Javni su mu istupi odavno pod egidom - rijetki. No, dok je igrao u HNL-u, poglavito kad je postao najbolji igrač, Mario Mandžukić je bio non-stop medijska tema. Kako se radi o nekonvencionalnom momku, nesklonom licemjernim odnosima, unatoč i odličnim partijama koje je pružao, u pravilu bi većeg odjeka imale izvannogometne tematike njegove svakodnevice. Nazvali smo Mandžukića od kojeg, javno su to istaknuli, u ovoj godini jako mnogo očekuju klupski trener McClaren, ali i izbornik Slaven Bilić.Jeste li se osunčali u Marbelli ili znojili za start Bundeslige?

- Moglo bi se reći da smo se i dobro zagrijali u Španjolskoj, jer je bilo sunčano i toplo, no tih smo tjedan dana radili vrlo intenzivno.

Dakle, vaš cimer Džeko je otišao u Manchester City?

- Čuli smo se i po glasu spoznajem da je sretan. Ne želim mu smetati dok se ne prilagodi novom okruženju, potom će biti prilike za duže razgovore. Džeko je, osim što je vrhunski igrač, i izvanredan čovjek. Otkad sam došao u Wolfsburg maksimalno mi je pomagao snaći se u novoj sredini. Svi su me u svlačionici ugodno iznenadili toplim prijemom, a Džeko pogotovo. Postali smo prijatelji, a kad je Misimović otišao, i cimeri.

Na žalost po momčad neće ga više biti, iako neki misle da i rezultat jeseni pokazuje da je bilo vrijeme za novu eru Wolfsburga?

- Džeko je bio naš najbolji strijelac i igrač, nedostajao bi svakoj momčadi, kako neće nama?! No, bili smo pripravni da je pokraj toliko poziva velikih klubova samo pitanje trenutka kada će otići.

U prvim intervjuima kao igrač Cityja Džeko kaže da se nada kako biste ga vi mogli naslijediti u Wolfsburgu?

- Ako je to kazao doživljavam to kao veliki kompliment, ali i odgovornost da budem na visini očekivanja.

Možemo li zaključiti da u jesenskom dijelu sezone niste uvijek bili na razini očekivanja ili ste kao svaki debitant imali uspone i padove zbog prilagodbe?

- Mislim da sam prvu polusezonu odradio zadovoljavajuće s obzirom na činjenicu da sam tek došao iz sasvim drugačijeg okruženja, u bitno jaču konkurenciju. Svakom treba izvjesno vrijeme da se privikne na novi grad, klub, nogomet, zahtjeve i ambicije. I Džeko mi je pričao kad je tek došao iz Češke u Wolfsburg da mu je trebalo šest mjeseci da se razigra.

Nije vam pomoglo niti to što je momčad jesenas podbacila, što se gradi nova priča s novim trenerom, pa promjena igrača. Je li sve to utjecalo na rezultate?

- Nije na meni da se upuštam u takve analize. Mogu kazati da nismo ostvarili rezultat sukladan našim željama i mogućnostima, ali jako smo motivirani da što prije popravimo loš jesenski dojam.

Počinjete najtežim ispitom, stiže vam u subotu Bayern. Na debiju prošloga ljeta upravo ste protiv Bavaraca odigrali možda najbolju partiju polusezone?

- Bayern je Bayern, i naravno da nas čeka težak zadatak, ali bit ćemo spremni za važnu utakmicu. Mislim da je bolje što s njima igramo na startu jer oni uvijek kroz utakmice ulaze u formu i maksimalni ritam. Ključno je da Wolfsburg ostvari pobjedu, a osobno... Ha, volio bih, ako opet dođem u priliku kao na Allianz Areni kad sam pogodio vratnicu, da ovaj put imam više sreće.

Kod nas u eteru ispada da malo igrate, iako imate 22 nastupa za klub (12 od početka) te 5 reprezentativnih utakmica, za ukupnih 27 nastupa i jasno intenzivnu jesen?

- Ne mogu se žaliti na minutažu. Logično je da ima uspona i padova forme, ili promjenljivog učinka iz razloga koje sam naveo.

Kako ste doživjeli trenera kojeg u Hrvatskoj pamte po “kišobranu na Wembleyju”, iako je u pitanju vrlo uspješan klupski stručnjak?

- McClaren je vrlo temeljit trener. Mnogo razgovara s igračima, veliku pažnju pridaje taktici i nastoji svakome precizno objasniti što od njega očekuje. I pruža stalno podršku!

Gdje ste vi u toj priči?

- Jesenas sam igrao i lijevo i desno u srednjem redu, ovisno i o izboru igre s jednim ili dva napadača.

U medijima vas je McClaren nedavno pohvalio, potvrđuje to i vaš zastupnik Ivan Cvjetković. U pravilu se sve to događa kad igrate lijevu polušpicu?

- Istina je da se osjećam nekako najbolje na lijevome boku. U pripremama McClaren me tamo i postavljao, u formaciji 4-2-3-1.

A Bundesliga kao liga?

- Prevladava nogomet temeljen na fizičkoj igri punoj ritma. Trči se bez prestanka, sa ili bez lopte, pršte dueli ali sve je nekako čvrsto a čisto, fair. Prvak? Ne znam tko može zaustaviti Dortmund. Iskreno, kad mi trenutačno nismo ti, onda ne razmišljam o tome tko će biti prvak. Bundesligaško okruženju je fenomenalno. Na igraču je da samo daje sve od sebe, lišen bilo kakvog opterećenja.

Za razliku od HNL-a?

- S obzirom na dimenzije okruženja i ulaganja teško je to uspoređivati. No, ne bih podcjenjivao Hrvatsku ligu. Moglo bi kod nas sve biti bolje, naravno, ali unatoč svim manjkavostima imamo odlične nogometaše.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 10:47