DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKA NEIZVJESNOST

Bruno Petković mora na operaciju!? U tom slučaju propada mu vrhunac Dinamove europske bajke, ali i Euro!

Modri u iščekivanju četvrtfinala Europske lige najviše propitkivanja usmjeravaju prema liječnicima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. ožujak 2021. 12:00

Joško Gvardiol počeo je raditi s loptom i bit će 99 posto spreman za prvu utakmicu s Villarrealom! To je definitivno najveća vijest koja je jučer stigla iz Maksimira. Dinamova liječnička služba i fizioterapeuti su top klasa u svom poslu, uspjeli su sanirati ozljedu Gvardiola, doduše, u to nismo niti sumnjali.

Pitanje forme

Naravno, i kad stižu dobre vijesti iz plavog doma, uvijek ima jedan “ali”... Iako je ozljeda butnog mišića stavljena ad acta, trebat će vidjeti u kakvoj će formi biti mlada zvijezda, hoće li igrački, a ne samo zdrastveno, biti spreman. Naravno da će za nekoliko dana trener Krznar i njegov stručni stožer testirati Gvardiola i vidjeti je li u dovoljno dobroj formi da ga se uvrsti u još jednu veliku, zašto ne kazati i povijesnu utakmicu sa španjolskom momčadi. Gvardiol u adekvatnoj formi bio bi ogromno pojačanje za Modre, to niti ne treba posebno naglašavati.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

A kako stoje stvari s Brunom Petkovićem? Hrvatski reprezentativac je zaradio luksaciju ramena na utakmici s Goricom. Kad malo proguglate kako se liječi ta ozljeda, onda uglavnom, u većini slučajeva, takva ozljeda zahtijeva - operaciju. Tako smo se educirali da se danas koriste artroskopske anatomske operacije ramena, kojima je cilj vratiti funkcionalnost stabilizatora ramena. Dva mjeseca nakon operacijskog zahvata očekuje se približno normalna aktivna pokretljivost ramena. U slučaju da se radi o sportašu, s treningom se može početi četiri mjeseca nakon operacije. Puno opterećenje i kontaktni sport dozvoljeni su 6 mjeseci nakon operacije, a uspješnost operacije je veća od 90 posto.

Dakle, tu je onda sve jasno, ako se Petković podvrgne operaciji, onda ga nema četiri do šest mjeseci i propada mu ne samo nastavak Dinamove bajke u Europskoj ligi, već i Europsko prvenstvo! Međutim, tako kažu medicinski stručnjaci, postoji mogućnost, istina u malom broju slučajeva, da sportaši mogu igrati bez boli, makar uz nestabilno rame. Logično jest da ova druga varijanta sigurno više odgovara Petkoviću, makar je naravno riskantna.

Sve za nastup

Teško je vjerovati da bi Petković pristao na operaciju pa da mu propadne bitna stvar za njegovu karijeru, Europsko prvenstvo. Konačno, Petković treba Dinamu. Ne samo za Europu, nego i za domaće prvenstvo. Bitka za domaću titulu je žestoka, bez njega će biti jako teško.

Prije neki dan razgovarali smo s Petkovićem i on je bio veliki optimist. Zaključili smo nakon razgovora da je on siguran da će moći igrati protiv Villarreala. Dobro je kad je čovjek optimist, kažu da se brže oporavljaš s pozitivnim mislima. Petković nije od papira, on je hrabar dečko, čvrst, kako se ono kaže, igrao bi s jednom nogom, a kamoli ne s luksacijom ramena. Sigurno bi pristao i na blokadu, samo da igra.

Mala vjerojatnost

No, osim rizika za Petkovića, postoji rizik i za Dinamo. Ukoliko Petković neće biti posve spreman, ako će biti na nekih 50-60 posto spremnosti, onda će patiti momčad. Jer, Petković još nije počeo niti trčati, što nameće zaključak da je ipak mala vjerojatnost da zaigra 8. travnja protiv Žute podmornice.

Naravno, u Dinamu s posebnom pozornošću svakodnevno prate i što se događa s plavim dečkima koji su na Europskom prvenstvu mladih u Sloveniji. Majer ima problema s zadnjom ložom, a Franjić osjeća bolove u aduktoru. U plavom domu se mole da se svi vrate zdravi jer su im potrebni...

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
28. rujan 2024 13:16