Mario Todoric / CROPIX
FINANCIJSKI FAIR-PLAY

Brbić mora naći milijun eura: 'Sve bi bilo super da nam Arapi plate za Anasa'

U trenutku kada Hajduk ispuni obveze iz finacijskog fair playa, iz Uefe će na račun dobiti 200.000 eura. Bilo bi i više da nije kazne od 47.000 eura zbog baklji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. rujan 2013. 13:57

Kada je iz Nyona stigla vijest da je Uefa na temelju financijskog fair playa poručila Hajduku da je isplata ljetnih bonusa (200.000 eura) stopirana do ispunjenja svih obveza splitskog kluba, imali smo osjećaj da smo se vratili godinu dana unatrag. U rujnu 2012. Hajduk se prvi put susreo s imperativom ispunjenja financijskog fair playa i drama u rješavanju tog pitanja potrajala je čitavih šest mjeseci, sve do kraja ožujka ove godine.

Nakon pola godine "odmora", Bijeli su opet u istom problemu, s tim da je ovog puta rok za ispunjenje 15. listopada, a računa se da je dug Hajduka približno milijun eura. Vjerovnici Hajduka su klupska Radna zajednica (četiri plaće) i igrači (jedan plaća) te Šibenik po osnovu transfera Rukavine.

- Možemo se s vjerovnicima i nagoditi, potpisati sporazum o isplati duga. Ukoliko nam to uspije sa Šibenikom, onda je naše dugovanje bitno manje - kazao je predsjednik Uprave Marin Brbić.

Šibeniku je Hajduk dužan 4,7 milijuna kuna, ali komplicirano je pitanje rješavanja svih dugova na relaciji Šubićevac - Poljud. Jer, Hajduk od Šibenika traži 500.000 kuna za obveze iz transfera njihovog bivšeg igrača Joška Kovača, a Bijeli su uz to već platili 700.000 kuna koje im je zbog slučaja Šibenik s računa prošlo ljeto povukla Porezna uprava. Ali, Uefu ne zanimaju detalji, niti tko je dužan Hajduku, već samo dug splitskog kluba prema "ostatku svijeta".

- Da imamo novac od transfera Sharbinija, sve bi već bilo riješeno - naglasio je Brbić.

Na tih 1,8 milijuna eura (plus kamate) još će se pričekati, a do tada Hajduk mora pronaći najviše 7, a najmanje 4 milijuna kuna za isplatu, ovisno tome kako će se dogovoriti sa Šibenikom. Ali, nije prvi put Brbiću da se susreće s ovim problemom.

Ima Brbić iskustvo iz prošle godine i zna sve mehanizme s kojima se Hajduk može provući u Nyonu. Brbić je u jesen 2012. bio na razgovoru kod Istražne komisije Uefe, upoznao je sve pravne labirinte europske nogometne federacije i baš zbog toga u Hajduku s optimizmom mogu gledati prema ispunjenju ovogodišnjeg financijskog fair playa.

- Prošle godine je bila puno teža situacija. Čekali smo kredit da bi sve isplatili.

Kreditom se tada riješilo preko 20-ak milijuna duga i zato se današnja obveza čini kao bitno manji problem. U trenutku kada Hajduk ispuni obveze iz finacijskog fair playa, iz Uefe će na račun dobiti 200.000 eura. Bilo bi i više da nije kazne od 47.000 eura zbog baklji i organizacijskih propusta na susretu sa Dilom.

- Dobro bi nam došlo i tih 200.000 eura. Vjerujem da ćemo uspješno riješiti dug do 15. listopada. Imamo vremena, a i nešto iskustva s ovim problemom - zaključio je Brbić s puno optimizma.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 18:42