OKUPLJANJE REPKE

Bilić se prisjetio Soluna: 'Nadam se da će i ova momčad imati svojeg Šukera'

Grci su pragmatični i učinkoviti, izbornik Santos godinu i pol ne zna za poraz. To su podaci za respekt, kaže Bilić
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. listopad 2011. 22:32

Prije četrnaest godina Slaven Bilić je kao standardni stoper Ćirinih “vatrenih” u Solunu čupao i iščupao bodove za plasman na Svjetsko prvenstvo. Paralele su neizbježne uoči dvoboja koji Hrvatsku očekuje u Pireju 7. listopada.

- Putovali smo u Solun nakon splitskih 1-1 s Danskom i 3-3 sa Slovenijom, u turobnoj atmosferi i pritisnuti imperativom pobjede. Utakmica je bila nervozna i rastrgana, a odigrana je u nenogometnom ambijentu. Stadion u Solunu bio je poluprazan, Grci nisu imali podršku navijača. Ovaj put čeka nas potpuno drukčija priča jer ćemo igrati u vrućem ambijentu Pireja. Mi smo tada imali Šukera koji je riješio stvari, nadam se da će i ova momčad imati svojeg Šukera - kaže Bilić i odbacuje tvrdnju da u Grčkoj mora pobijediti jer više nema povratka.

- Uopće ne razmišljamo o drugom mjestu, želimo izravan plasman na Euro 2012. Međutim, u nekom ‘ne daj bože slučaju’, mi svejedno ostajemo drugi na tablici, ne možemo potonuti na treću poziciju.

Grčku reprezentaciju izbornik portretira kao momčad vrijednu svakog respekta.

- Ne možete osporiti da su pragmatični i učinkoviti. Često im predbacuju da taj nogomet nije atraktivan, ne privlači publiku, ali donosi uspjehe. Izbornik Fernando Santos je godinu i pol bez poraza na klupi, u 14 utakmica primio je samo šest golova. To zaslužuje priznanje.

Bilić je minuciozno prostudirao suparnika, kaže da “stavku atmosfere” na krcatom Karaiskakis stadionu ne treba zanemariti iako hrvatski igrači svaki tjedan nastupaju u rasprodanim arenama. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić žali što domaćin škrtari s brojem ulaznica koje će staviti na raspolaganje hrvatskim navijačima. Kapacitet Olympiakosova stadiona je 32 tisuće, a pravila u ovakvim situacijama nalažu domaćinu da osigura pet posto ulaznica gostujućim fanovima. Grci su, međutim, pozivajući se na sigurnost, osigurali svega 300 ulaznica, no Srebrić vjeruje da će popustiti i udvostručiti taj broj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 04:29