foto: Ronald Gorsic / CROPIX
HAJDUKOV KORNER

BIJELI U NEMOGUĆOJ MISIJI Još od 1960. nisu kod Dinama slavili s više od dva razlike

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. travanj 2016. 10:32

Tri pogotka razlike u uzvratu vode Hajduk u finale Kupa. To je prva opcija za prolaz Bijelih. Druga je pobjeda s dva razlike, s tim da hajdukovci postignu najmanje tri pogotka (3:1, 4:2 itd.). Treća je pobjeda od 2:0 i potom prolaz preko kaznenih udaraca. Sve su dakako matematičke, teoretske postavke za golemu senzaciju, jer rezultati Hajduka na ovosezonskim gostovanjima i povijesni podaci jasno govore koliko su rijetko Splićani uspijevali kreirati takav ishod.

U travnju 1955. ostvarili su najveću pobjedu protiv Dinama (6:0), a posljednji put su pobjedu veću od dva razlike u Maksimiru kontra Modrih upisali 27. studenoga 1960. rezultatom 4:1 s tri pogotka Andrije Ankovića i pogotkom Zlatka Papeca. Dugih 55 godina je prošlo otkada je posljednji put Hajduk slavio protiv Dinama u Maksimiru s više od dva gola razlike. U rujnu 2008. Bijeli su pobijedili 2:0 ( Gabrić, Ibričić), što je ujedno i najveća pobjeda Hajduka na gostujućem derbiju od samostalnosti hrvatske države, jer sve ostale pobjede na Maksimiru u posljednjih 25 godina bile su s jednim pogotkom razlike.

Ove sezone Hajduk je s Dinamom u Zagrebu odigrao 1:1 i 1:2, a na ostalim HNL gostovanjima nikada nije postigao tri pogotka. Najveće pobjede ostvario je u Zaprešiću, Puli, Parku mladeži i Kranjčevićevoj, sva četiri puta s po 2:0. Golijade na gostovanjima ove je sezone Hajduk upisivao samo u Kupu protiv županijskih ligaša Sloge Nova Gradiška (9:0) i Lekenika (5:1).

Statistika je neumoljiva i Bijelima ne daje velike šanse. Nudi samo teoriju koja živi u srcima navijača. Nema spora, rezultat za prolaz Hajduka imao bi razvidnu povijesnu dimenziju, bez obzira na to u kojem bi se obliku pojavio. Čak i kada bi se do finala došlo sa 2:0 i kaznenim udarcima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 08:36