Goran Mehkek / CROPIX
BIVŠI IZBORNICI

Barić: Zaboravite sustav, važna je kvaliteta; Jozić: Uz maksimalan angažman nema straha

U našoj reprezentaciji nedostaju bitni igrači poput Srne i Šimunića, pa izbornik sigurno misli da će u sustavu koji postavlja na travnjak najbolje funkcionirati - tvrdi Jozić
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. listopad 2013. 16:54

Za koji će se sustav igre danas odlučiti hrvatski izbornik Igor Štimac? Kažu stručnjaci da postoje zapravo samo dva klasična sustava, 4-4-2 i 3-5-2, a sve drugo su varijacije na temu. Štimac očigledno želi nametnuti posjed lopte, pa je dosta izvjesno da će Hrvati danas istrčati u sustavu 3-5-2, odnosno u njegovoj podvarijanti 3-4-2-1 ili nešto otvorenijoj s polušpicom i dva napadača, 3-4-1-2.

Što o takvom načinu igre s kojim Štimac želi nadvisiti Crvene vragove misle vrsni hrvatski nogometni stručnjaci? Koje su mu prednosti, koje mane, je li on idealan izbor za Belgiju, imamo li igrače za takav sustav, jesu li dobro uigrani za njega?

- Potpuno je svejedno u kojem će sustavu danas igrati reprezentacija Hrvatske! Sustav uopće nije presudan - u uvodu nam je kazao bivši hrvatski izbornik Otto Barić.

Veliki nogometni trener objašnjava svoj stav.

- Svaki sustav ima svoje prednosti i svoje mane. Ali bitna je kvaliteta momčadi. Uzmite, recimo, Bayern. Mogu oni igrati 3-5-2 i opet će biti nadmoćni, iz razloga što se tu radi o pitanju kvalitete, odnosa i što je najvažnije, harmonije u momčadi.

Još jedan bivši hrvatski izbornik Mirko Jozić veli da su varijante i konceptualno postavljanje momčadi u nekim trenucima prisila za trenere i izbornike.

- U našoj reprezentaciji nedostaju bitni igrači poput Srne i Šimunića, pa izbornik sigurno misli da će u sustavu koji postavlja na travnjak najbolje funkcionirati. Bokovi će biti visoko, a u određenim trenucima pretvarat će se u vezne igrače - kaže Jozić.

Na pitanje kako će funkcionirati posljednji red, s obzirom da momci koji će igrati otraga igraju u formaciji s četvoricom u liniji, Jozić kaže:

- Ma gledajte, većina je tih igrača igrala u formaciji s trojicom iza. Igralo se tako u nekim utakmicama, a isto tako su igrale i naše mlade reprezentacije. E sad, teško je sad razgovarati o tome hoće li sve štimati prema Štimčevim željama, to će pokazati današnja utakmica. Ali moram ponoviti da ovaj sustav koji želi instalirati Štimac nije nepoznat našim reprezentativcima. Međutim, bez obzira na sustav moraju igrači biti maksimalno angažirani - zaključuje Jozić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 13:27