Drago Sopta/CROPIX
BEZ LUKE U KVALIFIKACIJE?

Barić: Rakitić i Perišić mogu umjesto Luke; Vulić: Modrić jednostavno mora igrati!

Vatreni su bez njega odigrali 15 utakmica, statistički je skor načelno dobar, ali samo u četiri navrata radilo se o važnim susretima, usporedivima s Makedonijom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. kolovoz 2012. 13:55

Modrić je već dogurao do 15. mjesta na vječnoj ljestvici hrvatskih reprezentativaca. Luka je igrao 58 puta i zabio osam golova. Otkako mu je u Livornu 2006. Slaven Bilić povjerio središnju rolu, on je softver hrvatskog "kompjutera". U međuvremenu, kad je bio bolestan ili ozlijeđen, Vatreni su bez njega odigrali 15 utakmica, statistički je skor načelno dobar, ali samo u četiri navrata radilo se o važnim susretima, usporedivima s Makedonijom.

Računajući i oglede za bodove i prijateljske, Hrvatska je lišena Luke dobila 11 puta, ima po dva neodlučena rezultata i poraza. Zaključak je jednostavan; ako se dobro odigra može se i bez Modrića, ali kad on nije na terenu mnogo je teže - dobro odigrati. Zorno se vidjelo i sa Švicarskom u Splitu.

A što kažu stručnjaci? Kod Zorana Vulića nema dileme:

- Nama je Luka plus, kao što je Kamerunu Samuel Eto'o ili Argentini Leo Messi. Rijetke su reprezentacije koje imaju igrača prevage, igrača poput Luke. Po meni, dvojbe nema; Luka Modrić mora igrati, neovisno o tome što ovoga ljeta iza sebe nema kontinuitet nastupa. Treba, doduše, vidjeti za koliko je spreman, 45, 60, 75, ili čak 90 minuta te prema tome donijeti odluku, međutim, koliko smo puta igrali s momcima koji u svojim klubovima nisu imali nikakvu minutažu, pa svejedno nismo dramili ili radili velike i iscrpne analize. Ako Modrić uskoro potpiše za Real, to je samo dodatni plus, ali smatram da se ne smijemo rješavati takve kvalitete, koji rijetki posjeduju. Igor će na koncu odlučiti, ali za mene dvojbe ne postoje...

Otto Barić ima drukčije mišljenje:

- Naravno da ne. Luka svakako mora doći kako bi se ocijenilo njegovo stanje, međutim, očito mu nedostaju utakmice. Ujedno, pretpostavljam da je ovako duga medijska hajka ipak ostavila traga na njegovoj psihi. Igranje bez njega predstavljat će hendikep, no ne treba previše plakati. Naime, očekujem da će Rakitić i Perišić stići u optimalnoj formi, a kao takvi su spremni uskočiti i preuzeti kreativni dio momčadi. Teško je kazati koliko je Hrvatska slabija bez Luke, ali mi također i previše o njemu razgovaramo. Bez sumnje je on odličan igrač koji kada igra dobro, vuče cijelu reprezentaciju naprijed, no mi usput i zapostavljamo Perišića i Rakitića, koji mogu dati mnogo više nego što se njih trenutačno vjeruje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:40