Damir Knez bio je čuvar mreže Pomorca
 B. Slavica/CROPIX
SJEĆATE GA SE?

Apsolutni rekorder HNL-a: ‘Branio sam za Vatrene, a radim na pumpi! Na svoj rekord sam ponosan‘

"Više sam novca u karijeri zaradio od malog, nego od velikog nogometa"
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. siječanj 2021. 13:50

Kristijan Kahlina prošlog utorka nije branio za Goricu, zbog ozljede lijeve ruke na golu je u Puli u susretu s Istrom 1961 bio Ivan Banić. Kahlina je tako stao na 151 nastupu u kontinuitetu za velikogorički klub u službenim susretima još od rujna 2016. godine kad je prvi put odjenuo dres Gorice u drugoligaškoj konkurenciji. No, Kahlina nije hrvatski rekorder. To je Damir Knez, nekadašnji čuvar mreže Pomorca iz Kostrene. On je imao čak 158 utakmica u nizu, najviše od svih u HNL-u za jedan klub, koji su barem dio te serije igrali u Prvoj ligi. Računajući i igrače i vratare.

Knez je jednako poznat i kao malonogometni čuvar mreže te je po statistici na stranici HNS-a 14 puta stajao među vratnicama futsal reprezentacije.

Prebacio se na futsal

- Branio sam 158 utakmica zaredom za Pomorac od 1998/99. do sezone 2002/2003. Računajući i kvalifikacije. U tome je bila jedna sezona u trećoj ligi, potom po dvije u drugoj i prvoj. Zanimljivo je da sam prije toga skoro tri godne neprekidno igrao za Pomorac osim u zadnje dvije utakmice tadašnje Druge lige Zapad krajem sezone 1997/98. kad sam imao ozljedu gležnja. Tako je prekinuta ta serija i krenula nova, pa je sve zajedno mogla biti i mnogo duža. Ponosam sam na svoj rekord - kazao nam je Knez i objasnio kako mu je došao kraj:

- Ispali smo iz Prve lige i htjeli su mi smanjiti ugovor. Natezali smo se, imao sam ponudu Zadra, kasnije i Šibenika, nisu me htjeli pustiti i da ne bih pauzirao otišao sam igrati mali nogomet za Uspinjaču. Potom sam paralelno branio za Grobničan u trećoj ligi, ali samo još šest mjeseci. Brzo sam došao do futsal reprezentacije, prešao u Gospić i bilo mi je jako dobro. U veliki nogomet, koji više volim, nije mi se dalo vraćati. Došle su ponude iz Malezije i Singapura, u to doba radilo se o egzotičnim destinacijama i nisam pristao. Danas bih išao, drugačije na to gledam. Imao sam 1999. godine i poziv iz Čilea - dao je Knez presjek karijere i istaknuo:

image
ANTE LIVAJA

- Pokazalo se da sam više zaradio od malog nogometa nego od velikoga. U Gospiću se odlično plaćalo, čak je jedan igrač Dinama htio doći kod nas. Igrao sam za reprezentaciju, imam nekoliko naslova prvaka Hrvatske s Gospićem i kupova, s Uspinjačom i Kijevom iz Knina bio sam u finalu, imam i dva finala Kutije šibica s Gospićem i Agrokorom, kasnije i dva naslova na veteranskoj Kutiji s Ridentom.

Kahlina se ističe jer danas se rijetko događa da nogometaši tako dugo budu na jednoj adresi.

- Svoj rekord smatram velikim i značajnim, a pitam se hoće li ikad biti nadmašen. Sada igrač odigra pet utakmica i već gleda kako će otići. Čim se ukaže opcija juri u inozemstvo, zato se nigdje dugo ne zadržavaju u komadu. U moje vrijeme nije bilo tako. Branio sam u Pomorcu, a ispred mene su bili jedino Tomislav Butina u Dinamu i Stipe Pletikosa u Hajduku. U mojim shvaćanjima mogao sam ići jedino u Dinamo ili Hajduk, a za to nisam imao kvalitetu. Vani je bilo malo opcija za golmane - zaključio je Knez koji je ostao u nogometu.

- Radim na pumpi već šest godina, ali sam ujedno i trener golmana u drugoligašu Opatiji. Rođeni sam Opatijac.

I Kahlina je Goričin gol, kao i Knez Pomorčev u tom nizu prvo čuvao u nižem rangu, one dvije sezone u drugoj ligi, u neuspješnim kvalifikacijama za 1. HNL u kojima nisu prošli Cibaliju, pa od 2018. u Prvoj ligi. Nastup mu nije otela ni korona, uredno je odrađivao posao i čak natjerao izbornika Zlatka Dalića da ga počne spominjati u kontekstu nacionalne vrste, no na Poljudu se dogodila ozljeda koja mu je prekinula sjajan i rijedak niz.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 17:23