Paun Paunovic / CROPIX
PODRŠKA 'NAŠEM HAJDUKU'

Anketa nije ni potrebna - većina navijača Bijelih i dalje želi narodni Hajduk!

U anketi na našem portalu uvjerljivo sa 63 posto glasova je pobijedila opcija aktualnog modela
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. studeni 2014. 18:09

Jučerašnja anonimna anketa na web portalu sportske.jutarnji.hr pokazala je jasnu sliku želja dijela javnosti koju zanima sutrašnjica Hajduka. Uvjerljivo, sa 63% pobijedila je opcija aktualnog modela koji već tri godine provodi Udruga Naš Hajduk. Na predlošku od preko 1700 glasača, njih 34% izrazilo želju da Hajduk krene u nastavak preoblikovanja, odnosno u privatizaciju. Za opciju da Grad Split ostane vlasnik izjasnilo se tek 3% čitatelja, za pretpostaviti je navijača Hajduka.

Što govori anketa? Nije mjerodavna da nam kaže kako je to puls grada Splita , nitko ne može jamčiti da će isti takav rezultat donijeti i anketa koju će Grad Split provesti sljedeće godine po pitanju modela upravljanja Hajdukom u budućnosti, ali jasno je da će malo biti protivnika. Ili možda ljude ne zanima sudbina Hajduka, ali u svakom slučaju, one koje zanima stanje u Hajduku i perspektiva kluba, ti se odazivaju na glasovanje i jasno svoj glas daju opciji navijačkog upravljanja. Sociolozi će dati podrobniju analizu zašto je tome tako, no razvidno je da je navijačka opcija najsnažnija. Privatizacija Hajduka teško će proći u bliskoj budućnosti, model Našeg Hajduka s biranjem Nadzornog odbora iz redova članstva te Udruge bit će i dalje dominantna misao vodilja u svim razmišljanjima kako će klub funkcionirati sljedećih godina.

Navijači su zadovoljni i to je bit cijele priče. Bez obzira što Hajduk nema veliki rezultat, što taj rezultat neće imati ni u budućnosti s ovakvim ulaganjima kao danas, ali sve to na stranu, jer navijači su sretni s aktualnim Hajdukom. Vjerojatno ima i nezadovoljnih, ali ti su u manjini i njihov se glas slabo čuje. Glasači su za Naš Hajduk i model koji vodi Bijele. Jedan od razloga sigurno je i borba Hajduka kontra HNS-a, jer to je ono što se navijačima više dopada i od samog rezultata. Jer, Hajduk je taj koji skupi 8.000 ljudi kada se ne odigra utakmicu, a 4500 navijača dođe na susret Hajduka B u Trećoj ligi, samo dan poslije susreta s Lokomotivom koji je odigran pred praznim tribinama. Dakle, bez obzira što netko mislio, Hajduk ima navijače, ima najbolje popunjene tribine u HNL-u i svi ti navijači žele da se klub i dalje živi bez privatnog vlasnika, s modelom u kojem će upravo oni, ti isti navijači birati čelne ljude kluba.

Kako će klub proći kroz kritično razdoblje ove zime i na proljeće kada ne bude prihoda, pitanje je koje nismo postavili, ali doći će to pitanje samo po sebi. Ali, o tome će se razmišljati kada dođe taj trenutak. Do tada će navijači uživati u Hajduku koji se borbom raširio na više fronti.

Za kraj još jedan detalj. Anketa, ma koliko bila uska i s malim brojem glasača, pokazuje da su i političari Gradskog vijeća Splita “imali nos”. Donijeli su zaključke koji odgovaraju narodu, pronašli su puls navijača koji i rezultatima ankete pozdravljaju njihovu odluku. Zato ne treba biti previše pametan da bi se moglo naslutiti u kojem pravcu ide Hajduk u bližoj budućnosti. Navijači će ostati presudni faktor i bez obzira kako se modelirao ugovor s Našim Hajdukom, budućnost je u njihovim rukama. Jer i sama anketa koju će provesti Grad Split nije obvezujuća. Dakle, ako rezultat bude negativan po aktualni model, ne mora se prihvatiti. Jasno, bude li pozitivan po aktualni model, samo će dodati vodu na mlin trenutačnim vladarima kluba. Sve je jasno, Hajduk je i dalje čvrsti narodni klub i tu će teško u bliskoj budućnosti biti konkretne promjene.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 17:06