Vladimir Dugandzic / CROPIX
ŠVEĐANIN NA POLJUDU

Andersson je doveo Iluridzea i Bukvu, ali je izostao prihod od prodaje igrača

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 07. listopad 2013. 20:14

Tek 113 dana potrajao je Jens T. Andersson na mjestu sportskog direktora Hajduka. Sredinom lipnja Šveđanin je stigao na Poljud, a s njim i velika očekivanja od stranca na mjestu prvog čovjeka struke, no samo četiri mjeseca kasnije objavljen je razlaz na izvanrednoj konferenciji za medije nakon susreta Hajduka i Splita. Iznenađenje? Pa i ne baš. Od dolaska Anderssona slijevale su se kritike na račun njegovih visokih primanja u situaciji kada klub grca u financijskim problemima. Ulje na vatru donio je prijelazni rok u kojem je izostao očekivani financijski priljev od plasmana igrača u inozemstvo. Što (ni)je Andersson napravio u svoja četiri hajdučka mjeseca?

Anderssonovi minusi

1. Izostao je željno očekivani prihod od prodaje igrača u inozemstvo u ljetnom prijelaznom roku. U Hajduku su kalkulirali s oko tri milijuna eura prihoda od plasmana igrača, no na koncu je Hajduk utržio tek 400 tisuća eura od Josipa Eleza koji je otišao u Lazio, te dvjestotinjak tisuća eura od Ivana Vukovića koji je karijeru nastavio u Južnoj Koreji. U završnici prijelaznog roka pokušalo se Marija Pašalića prodati u Cataniju, ali Hajdukov dragulj nije htio žuriti s odlaskom. A na predstavljanju je Šveđanin kazao: 'Svjestan sam da hitno treba prodati igrače.' Epilog, Hajduk trenutno nema novac za vraćanje kredita (oko 32 milijuna kuna) za koji je jamac bio grad Split.

2. I drugi je razlog financijske prirode, a vezan uvelike uz sve već navedeno pod brojem jedan. Anderssonova plaća bila je preveliki uteg za ionako kronično praznu Hajdukovu blagajnu. Mjesečno je Šveđanin koštao Hajduk oko 6.200 eura, dok je i od izlaznih transfera trebao inkasirati dodatnih tri posto. Nakon okončanja prijelaznog roka postavljala su se sve češće i glasnije pitanja što će Hajduku skupi (za klupske prilike) sportski direktor stranac ako ne može pomoći klubu da proda igrače.

3. Prošle sezone ključni igrači Goran Blažević, Ivan Vuković, Mirko Oremuš otišli su za sitniš ili za oprost dugova Hajduku, a nad čim se svojedobno (na primjeru Oremuša) sablaznio čak i Zdravko Mamić. No na koncu su u klubu bili zadovoljni da su uz oprost dugova barem skinuti s platne liste. No Blažević je prošle sezone bio u krugu reprezentativnih kandidata, Vuković je imao devet pogodaka i osam asistencija (samo u HNL-u), zabio je spektakularan gol Interu u Milanu...

Anderssonovi plusevi

1. Stigli su Georghi Iluridze i Haris Bukva. Iluridze koji se iskazao u međusobnim susretima s Dilom Gori pokazao se kao najveći pogodak 'bijelih' u prijelaznom roku,. Vezao je Hajduk mladog Gruzijca odmah nakon prve utakmice, preduhitrio konkurenciju. Iskusniji Bukva također se odmah pokazao, ponajviše zbog ubačaja iz prekida u kazneni prostor od kojih od derbija s Dinamom strahuju svi protivnici 'bijelih'. 'Najveći problem je novac, ali treba nešto uložiti da se vrati i da se zaradi' – govorio je Andersson po dolasku. Prije Iluridzea i Bukve Andersson je želio dovesti 26-godišnjeg Bolivijca Ricarda Pedriela Suareza. Posao koji je bio pred finalizacijom propao je u zadnji trenutak. Ne Anderssonovom krivicom, već se ispostavilo da bi koštao više nego što je Hajduk mogao priuštiti.

2. Dao je podršku treneru Igoru Tudoru u procesu davanja prilike novom valu mladića, od kojih je većina pruženu priliku i iskoristila. Prije svih Pašalić, ali i Mikanović, Mujan (poslije dolaska pojačanja vraćen juniorima), Maloku, Kiš, Tomičić (prije posudbe)... U tu grupu po godinama ne spada vratar Kalinić, ali mnogo je bilo podignutih obrva i kada se stavilo Blaževića na tribinu, a među vratnice je stigao 23-godišnji Kalinić. A mladići 'rastu' iz utakmice u utakmicu, i nogometno i po tržišnoj vrijednosti.

3. Dovodio je Šveđanin klubove i skaute da prate igrače 'bijelih', da ih se pokuša negdje plasirati, ali nije bilo obostranog interesa, ili bi zapelo na igračima ili na klubovima. Maloču je gledao Trabzonspor i Heerenveen, ali im je očekivanih 3,5 milijuna eura odštete bilo previše na što Andersson nije mogao utjecati. Blaževića su pratili izraelski i švedski klubovi, s druge strane Vukovića danski prvoligaši... Pokušavao je Andesson, ali u ovim slučajevima nije išlo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 04:02