Anamaria Govorčinović

 SLOBODAN KADIć/HOO Slobodan Kadić/hoo
SP U SPRINT KAJAKU I KANUU

Anamaria Govorčinović dala maksimum, ali jednostavno nije bilo dovoljno za prolaz u finale

Pokazatelji uoči SP-a su nagovještavali drukčiji rasplet, pripreme su odlično odrađene
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. kolovoz 2023. 19:19

Anamaria Govorčinović je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u sprint kajaku i kanuu u Kanadi bila srebrna u olimpijskoj disciplini kajaka jednosjeda na 500 metara. Brža od nje bila je samo legenda ovog sporta, Novozelanđanka Lisa Carrington. Sa samopouzdanjem koje joj je donijelo to odličje, s godinom rada više i maksimalno spremna naša najbolja kajakašica došla je u Duisburg na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo koje i kvalifikacijsko za Igre u Parizu 2024.

Nažalost, nije se uspjela probiti u A finale, među devet najboljih koje će se u subotu boriti za olimpijska odličja i šest izravnih olimpijskih kvota za Pariz.

image
KKK MATIJA LJUBEK

Anamaria je veslala u drugoj skupini polufinala A i nije baš imala sreće sa ždrijebom, ali na taj dio se ne može utjecati. Za prolaz u A finale trebala je biti među prve tri, ona je završila na 5. mjestu.

Trenutak inspiracije

Prva je bila Mađarica Tamara Csipes, 33-godišnjakinja, srebrna u ovoj disciplini na OI u Tokiju, srebrna na SP 2021. i vlasnica ukupno 12 svjetskih medalja od čega je doduše sedam iz većih čamaca.

Na drugo mjesto se plasirala Dankinja Emma Jørgensen, brončana u Tokiju i srebrna u Riju u ovoj disciplini, vlasnica sedam svjetskih medalja od kojih su i dvije bronce na 500 metara. Njih dvije su bile favoritkinje skupine, ali ispred naše kajakašice su se plasirale i mlada Njemica Pauline Jagsch, ali i Bugarka Yoana Georgieva, a Anamaria definitivno ima kvalitetu biti ispred njih.

No, u ovoj utrci su bile bolje.

Razočaranje je naravno veliko, ali treba još maksimalno odraditi posao u B finalu jer nije nimalo svejedno na kojem se mjestu završi SP zbog pomicanja kvota u kajaku jednosjedu. Odnosno, sasvim sigurno neće samo prvih šest već nakon SP-a osigurati svoje mjesto u Parizu.

Koliko će se “crta” pomaknuti i može li se spustiti sve do recimo 10. mjesta koje se osigurava pobjedom u B finalu suvišno je nagađati dok se ne popune kvote u većim čamcima, ali što si bliže vrhu, veće su šanse. No, kako god završila raspodjela kvota na SP, Anamaria će imati šansu izboriti Olimpijske igre i kroz dodatne europske kvalifikacije iduće godine.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Odradili smo koliko smo mogli, nije bilo dovoljno i to je to - bila je prva reakcija trenera Aleksandra Kneževića.

Što je falilo za više, odnosno za ulazak među prve tri u skupini i prolaz u A finale?

- Ne znam osobno je li nešto falilo. I drugi treniraju i rade, možda trenutak inspiracije, motivacije, jednostavno ne znam što bih rekao jer još nisam ni sam sve analizirao. Grupa je bila takva kakva je bila, nekako se poklopilo da je bila najjača, ali to nije nikakav izgovor jer morate biti dobri, morate ući među tri, a u ovoj utrci jednostavno nije išlo bolje.

Pokazatelji uoči SP-a su nagovještavali drukčiji rasplet, bili ste zadovoljni svime odrađenim u pripremama.

- Jesmo, i Anamaria je odveslala svoje najbolje vrijeme do sada i sve je to tu negdje, ali jednostavno je malo falilo i u ovoj utrci je to bio maksimum koji nije bio dovoljan za A finale. Peti si u svojoj grupi što nisi smio biti, morao si se boriti za treće mjesto, eventualno da si bio četvrti, ali peti je malo previše.

Pariz je itekako dohvatljiv

Anamarijino vrijeme je bilo brže od trećeplasiranih kajakašica u prvoj i trećoj kvalifikacijskoj skupini, ali to malo znači s obzirom na to da se prolazi po plasmanu, a ne po vremenima. No, to je bilo i prošlo, sad je bitno što bolje odveslati B finale.

- Jako je bitno jer s eventualnim desetim mjestom ste svakako bliže kvoti s obzirom na to da se računa kako će biti dosta pomicanja. Ta preraspodjela kvota je malo komplicirana, politika je da se jednosjedi zadnji pune, ali jednostavno ne znam do koje granice će to točno ići.

image
HOO Hoo

Pritom se mora znati da će konkurencija u B finalu biti isto jaka jer recimo u A finale nije prošla ni Španjolka Isabel Contreras, Poljakinja Katarzyna Kolodziejczyk...

- Da, bit će dobra konkurencija jer ima sigurno 15 kajakašica koje su vrlo blizu po vremenima.

Neovisno na kojem mjestu završi SP i kako će se pomicati kvote, Anamaria ima i dodatnu šansu za odlazak na Igre u Parizu.

- U svibnju iduće godine su dodatne kvalifikacije, a Europa će imati još dva mjesta u kajaku jednosjedu. Odnosno, ići će još dvije djevojke od onih koje se nisu već kvalificirale na ovom SP.

Uz nastup u B finalu na 500 metara, Anamaria ima u Duisburgu još i utrke na neolimpijskih 200 metara. Kakva su očekivanja u toj disciplini?

- Iskreno, kad smo se prijavljivali za SP cijela koncentracija je bila na olimpijskoj disciplini, a 200 metara nam je služilo kao trening, uvođenje u utrke, da se razbije trema, isproba startni blok tako da iskreno ne znam što očekivati na ovoj disciplini.

I do kraja SP-a, ali i nakon njega najvažnije će biti ostaviti ono što je prošlo iza sebe i mentalno se dignuti za ono što tek dolazi, ali Anamarijin trener ne očekuje nikakve probleme vezano za to.

image
RONALD GORSIC Cropix

- Nakon SP- a idemo još u Pariz na posljednji Svjetski kup i nakon toga će Anamaria imati odmor. Mislim da će se dobro odmoriti, da će se bez problema ponovo dignuti i da ćemo normalno nastaviti raditi.

Pogotovo jer je Pariz još uvijek itekako dohvatljiv, a dani poput ovog četvrtka u Duisburgu su oni iz kojih se može izaći još jači i bolji.

Danas će svoju šansu za prolaz u A finale olimpijske discipline imati kanuistica Vanesa Tot. Njezina polufinalna utrka na 200 metara u kanuu jednokleku je prijepodne, a finala (A i B) su na rasporedu isti dan poslijepodne.

REZULTATI

Polufinale, K1 500 m

SKUPINA 1: Lisa Carrington (NZ) 1:47.216, 2. Teresa Portela (Por) 1:48.777, 3. Milica Novaković (Srb) 1:49.431

SKUPINA 2: 1. Tamara Csipes (Mađ) 1:46.862, 2. Emma Jørgensen (Dan) 1:47.608, 3. Pauline Jagsch (Njem) 1:48.849,... 5. Anamaria GOVORČINOVIĆ (Hrv) 1:49.241.

SKUPINA 3: 1. Alyce Wood (Aus) 1:48.085, 2. Michelle Russell (Kan) 1:48.538, 3. Melina Andersson (Šve) 1:49.464.

Govorčinović izborila polufinale na 200 metara

Uoči nastupa u polufinalnoj utrci na 500 metara, Anamaria Govorčinović je u četvrtak ujutro veslala u kvalifikacijama kajaka jednosjeda na 200 metara i izborila plasman u polufinale.

Kvalifikacije na 200 metara su održane u četiri skupine, a prvih šest u svakoj skupini i tri najbrže sedmoplasirane prolazile su u polufinale.

Anamaria je bila 4. u četvrtoj skupini iza Australke Yale Steinepreis (40.480), Novozelanđanke Lise Carrington (40.903) i Južnoafrikanke Esti Olivier (41.571). Anamarijino vrijeme je bilo 43.109. (rb)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 07:57