GORAN MEHKEK/CROPIX
TEŽAK POSAO

Analiza suđenja: Evo kako je derbi odsudio Ivan Bebek i jesu li njegove ključne odluke bila ispravne!

Dodijelio je osam žutih, jedan crveni, isključio pomoćnog trenera, a u 98. gledao VAR zbog penala
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. veljača 2021. 20:14

Ivan Bebek vrlo dobro je odradio još jedan derbi. Kontrolirao je utakmicu, zrelo s njome ravnao, i iako je u završnici nervoza rasla i tenzije bivale sve veće, uspio ju je privesti kraju bez ozbiljne pogreške. Bebek nije izravno utjecao na rezultat, a to je za nogometnog suca najvažnije. I zato je ocjena za njega pozitivna. Kad se doda da to nije bio lagan derbi nego dvoboj s puno posla za arbitre, recenzije su za Bebeka još bolje.

Već neko vrijeme najbolji hrvatski sudac nije toliko čavrljao s trenerima i igračima kao vikend ranije u Gradskom vrtu na ogledu Osijeka i Hajduka, postavio je na startu visok prag za dodjelu kartona, ali do kraja utakmice pokazao ih je prilično. Samo igračima osam žutih, od kojih su dva bila Ristovskom za crveni za 77. minuti. Opravdana. Od tada su gosti imali igrača više.

Usto i dva pomoćnom treneru Dinama Damiru Krznaru i jedan gostujućem pomoćniku Reneu Pomsu. Mogao je još koji, kao što je mogao svirati i neke prekršaje koje nije, ali radilo se o događajima u terenu, ne u kaznenom prostoru, dok je pitanje je li Mierez zaslužio žuti za simuliranje... No to su detalji koji Bebekovu arbitražu dijele od perfekcije.

Na kraju je najveći spor izazvalo igranje rukom Theophile-Catherinea u sudačkoj nadoknadi, Marin Vidulin je iz VAR sobe zvao Bebeka koji je rekao: - Ruka mu je blizu tijela, igraj dalje.

Dinamov stoper pogođen je u nogu, odakle mu se lopta odbila u ruku koja je bila uz tijelo iako malo ispružena od lakta, to je siva zona suđenja svugdje u svijetu. Mnogi će suci kazati kao Bebek i bit će u pravu, iako smo viđali da se i sviraju takvi jedanaesterci. I prije toga isti je igrač bio rukom u kontaktu s loptom, ali se nipošto nije radilo o kaznenom udarcu.

Bebek, iskusan sudac koji s veseljem odrađuje ovakve derbi utakmice i s njima se zna nositi, upozoravao je igrače da paze što rade, težio je dovesti utakmicu do kraja s čim manje vlastitog upliva. U 53. minuti svirao je kazneni udarac za Osijek, prekršaj je bio, ali i prije toga zaleđe, VAR je intervenirao i poništio jedanaesterac. Ispravno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. listopad 2024 00:14