Drago Sopta/CROPIX
BILIĆ ZA SPORTSKE

'Ako nam se poklopi, vjerujem da na Euru možemo do kraja!'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. veljača 2012. 00:12

U nedjelju praktično startaju pripreme za nastup na lipanjskom Euru. Tri dana kasnije Hrvatska u Zagrebu igra protiv jake Švedske jedinu utakmicu sa još nedefiniranim popisom za Poljsku i Ukrajinu. Preostala dva testa, s Estonijom kod kuće i Norveškom u Oslu, bit će završna glazura grupe koja će nastupiti na EP-u. O svemu što reprezentaciju očekuje, a i njega samoga, razgovarali smo s izbornikom Slavenom Bilićem, koji je u drugoj fazi rehabilitacije od operacije kuka.

Jeste li već u dogovorima za neku inozemnu klupu ili i dalje živi stand by opcija i za izbornički stolac 2012-14?

- Sve su opcije otvorene. U budućnosti me sigurno čeka inozemni angažman, a sada, hoće li to biti za pola godine, godinu ili više, tko će to znati. Istina je da se nisam ništa dogovorio ni sa kim te sam 100% zaokupljen reprezentativnom stvarnošću.

Što znači ovaj popis za Švedsku u kontekstu popisa za Euro?

- Znači dosta i malo. Pozvali smo igrače koje doista želimo vidjeti na djelu protiv Šveđana, zato ćemo im dati ravnomjerniji prostor da nam pokažu gdje su. Mi, primjerice, uvijek zovemo pet napadača, ali ovaj put ih je četiri baš zato da ih sve aktiviramo na travnjaku.

Niste spomenuli i kandidaturu igrača koji je po FIFA kriterijima upravo stekao pravo igranja za Hrvatsku, Sammira?

- Nisam spomenuo ni neke druge, recimo, kod golmana imamo još tri alternative, Blaževića, Krešića i Tomića. U fokusu su i Manuel Pamić, Vukušić, Tomečak, Leko, kao i drugi kandidati s manjim ili većim šansama da se dokopaju Eura. Tko zna što nosi nastavak klupske sezone, sve je podložno mijeni.

Dobro, ali Sammir je ipak posebna priča, znate da se njegov status tretira i “politički”?

- Nema nikakvih novosti u odnosu na ono što sam već više puta ponavljao.

Mislimo na nogometnu politiku koju javnost doživljava kroz utjecaj Zdravka Mamića...

- Ajmo ovako, vi želite jasne stavove i to prihvaćam, ali isto tako ja ne želim odgovarati na insinuacije i kao da se opravdam za nešto čega inače nema. Mogu još jednom ponoviti, svaki onaj koji može nastupati za Hrvatsku potencijalan je reprezentativac koji može dobiti poziv ako me uvjeri da to igrama zaslužuje. Isto, dakle, vrijedi sada i za Sammira.

Je li vam Sammir jesenskim igrama pokazao da je taj?

- Dosad me nije uvjerio da je bolji od igrača koje na tim pozicijama koristimo.

U toj našoj obrani dosta je nepoznanica nakon što ste se odrekli Strinića, Lovren je ozlijeđen, a najava Ćorlukina premještaja na ljevicu otvara pitanje desnice zadnje linije?

- Strinića se nisam odrekao. U dosadašnjim akcijama imao je dobrih i lošijih faza, ali potvrdio je naša očekivanja. Sada je u slabijem statusu u klubu i treba se što prije vratiti kontinuitetu igre.

Izbor lijevog, s obzirom da je Ćorluka u pitanju, temelj je drugih izbora u obrani...?

- Prvi je izbor za lijevi bok Ćorluka, drugi Pranjić, treći Strinić.

Zašto Ćorluka lijevo?

- Zato što je u Istanbulu samo potvrdio da ima sve što treba da pokrije i tu poziciju. Ćorluka ima dva garda, može driblingom proći lijevom stranom, može krenuti udesno gdje ima i priliku za šut, ali i rješenja veznog igrača. Već smo davno prije Istanbula u stožeru zaključili da je Čarli sposoban za lijevi bok i nije slučajno to što je baš protiv Turaka, kad je bilo najpotrebnije, odigrao maestralno.

On je javno dao do znanja da mu se ta pozicija u perspektivi ne dopada?

- Pročitao sam te izjave i respektiram njegov stav. S Ćorlukom je od prvog dana odličan odnos i mi ćemo o tome porazgovarati kao što smo uvijek činili. No, polazište svakog razgovora je podređenost cilju reprezentacije. U tom kontekstu i Ćorluka i svaki drugi igrat će ono što treba igrati i što ću, u konačnici, ja odrediti temeljem procjene sa svojim suradnicima o tome što je najbolje za Hrvatsku.

Ćorluka lijevo, znači na desnom boku...?

- Ćorluka je kandidat i za desni bok, nakon njega Vida, pa Vrsaljko, a imamo i opciju Srne. I tu ćemo stati s raspoređivanjem jer biste vi već složili, odnosno izvlačili postavu za Irsku...

Oni mogu prelomiti hrvatske ambicije na Euru?

- Start je važan, znamo to iz iskustva pa se tako i pripremamo za tu utakmicu. Ključno je Ircima parirati trkom, osvajati odbijene lopte i biti kompaktan. Uspijemo li u tome, onda su nam šanse za uspjeh vrlo realne. Izuzetno respektiram Irsku i legendarnog Trapattonija, ali mi smo i Dublinu, u kolovozu, pokazali da smo jači.

Italija je u Hrvatskoj tretirana kao stara umišljena mušterija, čiji će bunker Vatreni opet demolirati. Stvari stoje zapravo suprotno. Otkako ih vodi Cesare Prandelli, Azzurri igraju atipičan im nogomet, ofenzivno i razigrano...

- Slažem se da je to atipična Italija koja je, po meni, u nekim relacijama i bolja od selekcije koja je pobijedila na SP-u u Njemačkoj. Prandelli je složio razigranu postavu, koja teži brzoj i ofenzivnoj igri. Točno je da su im Srbi parirali u kvalifikacijama i ukazali na neke slabe im točke, kao što je realno da će Italiji, ne budu li spremni, jako nedostajati udarne napadačke igle Cassano i Rossi. Istina je da imaju dosta izbora, od Balotellija preko Matrija, Pazzinia do Di Natalea, ali za način igre koji forsira Prandelli čini mi se da su Cassano i Rossi specifične težine.

Španjolci?

- Oni su vrh i time sam sve rekao. Ne bojimo se, ali zaslužuju maksimalan respekt za sve što čine. Protiv njih ćemo vjerojatno biti podređeni u igri, ali to ne mora biti presudno. Kako god bilo, pokefat ćemo se i s njima.

Što onda očekivati od Eura?

- Budemo li zdravi i kompletni, nametnemo li na terenu igru koju dogovorimo i uvježbamo na pripremama, realna je ambicija proći skupinu. Nakon toga je doista sve moguće, a za takav stav imamo i iskustvo iz Austrije. I tamo smo, nakon što se govorilo da je startna pobjeda nad domaćinom najava slabog plasmana, mogli otići do kraja.

Što to znači “do kraja”, ne mislite valjda kazati...?

- Mislim kazati baš to! Ispunimo li preduvjete koje sam prethodno naveo, ako se poklope neke druge stvari, mi doista možemo otići do trona. Za takvu ćemo se ambiciju i pripremati, a jedan od ključnih zadataka nas iz stručnog stožera je uvjeriti igrače da smo sposobni za takav cilj, odnosno uvjeriti ih još više kako to možemo uspjeti! Mogu me smatrati luđakom, ali doista vjerujem da smo sposobni boriti se za naslov.

Nama se čini da je realno moguće, s obzirom na skupinu, da ostanemo kratkih rukava i za drugi krug?

- Koliko god vam može izgledati kontradiktorno, slažem se da je i to moguća realnost nastupa na Euru. Svaki takmac ima svoje adute i planove, a mi za protivnike imamo dva svjetska i europska prvaka. No, na Euru odlučuje puno toga i sve je moguće. Temeljem našeg potencijala, svakako bih bio doista strašno razočaran da ne uspijemo proći skupinu.

Nameće se logična usporedba Hrvatske 2008. i aktualne pred Euro 2012?

- Po kvaliteti smo slični. Od ružnog poraza u Ateni preko važne pobjede i dojma protiv Latvije do sjajnog nastupa s Turcima, momčad je sada pokazala iskorak u zrelosti. Kompaktni smo, jaki i nabijeni samopouzdanjem. Između dva Eura, podsjećam, odradili smo i smjenu generacija, uspostavu nove hijerarhije, a svi ti procesi iznimno su komplicirani kad nema rezultata, što nam se dogodilo u pohodu za SP 2010. Međutim, efekti navedenih procesa osigurali su reprezentaciji dugoročno kvalitetnu selekciju igrača, u kojoj je i deset od 11 donedavnih mladih reprezentativaca. Zato nas ne očekuju potresi kao druge nakon velikog natjecanja, a pred novi ciklus kvalifikacija...

Boban je idealan za lidera HNS-a, ali očito nije prelomio



Može li Dario Šimić, koji se upustio u trku za vlast u HNS-u, nešto promijeniti u nogometu ako dobije mandat?

- Dario se artikulirao kao predsjednik Nogometnog sindikata s aktivnostima koje su za svaku pohvalu. Bio je s nama u Istanbulu i razgovarali smo. Kazao sam mu neka se uključi u HNS čim prije. No, nema čarobnih štapića i promjena preko noći. U nogometu treba raditi svaki dan, uvjeti su teški, stanje još teže, treba puno energije i odricanja.

To ste višestruko puta sugerirali i Bobanu?

- Jesam, ne samo ja, ali Zvone očito nije prelomio. Žao mi je što je to tako jer Boban je sigurno najprihvatljivije, rekao bih i idealno rješenje za lidera HNS-a. Boban ima karizmu, veliku ugled u svijetu, a jako je važno unutar Hrvatske što bi uživao nepodijeljenu podršku svih faktora u nogometun i oko njega, od dužnosnika, struke preko igrača do navijača i javnosti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:17