Ronald Gorsic / CROPIX
PRVI INTERVJU

Henriquez ekskluzivno: 'Nikada neću zaboraviti gol na Poljudu. Sve se stišalo...'

Dinamo je izvrsno organiziran klub, ima jaku momčad, sve mi se ovdje sviđa - kaže Čileanac
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. rujan 2014. 15:52

Angelo Henriquez zadao je posljednji udarac Hajduku na Poljudu. Čileanac je postigao onaj posljednji, treći gol u sudačkoj nadoknadi za nevjerojatan preokret i trijumf Dinama.

- Rekli su mi nakon utakmice da sam preko noći postao klupski heroj... Već kad sam zabio pogodak, vidio sam što to znači, svi su se bacili na mene, vidio sam kako je naša klupa skakala, da, definitivno mi je bilo jasno da sam napravio nešto veliko. Međutim nisam ja nikakav heroj. Zabio sam samo jedan gol. Važan, ali samo jedan... - govori nam Henriquez.

Znao je prije El Croatica da se radi o najvećem hrvatskom derbiju, ali logično da nije mogao osjetiti čar derbija dok nije istrčao na poljudski travnjak.

- Ispričali su mi svi prije utakmice o čemu se radi, ali sasvim logično, nisam imao osjećaj derbija dok nisam vidio tribine, atmosferu. Onog trenutka kad je lopta ušla u mrežu, sve se stišalo, nisam se stigao ni okrenuti, a već su suigrači bili na meni. Sjajan doživljaj, nema što. Jako mi je drago što sam baš ja odlučio derbi, iako bih ulogu heroja prebacio na druge, Duju Čopa, Soudanija, ma, svi smo bili dobri.

Transfer Henriqueza u Dinamo bio je svakako jedan od najspektakularnijih u povijesti maksimirskog kluba. Igrač Manchester Uniteda u plavom dresu? Budite ozbiljni... Nema veze što se radi o jednogodišnjoj posudbi. Platilo ga je društvo s Old Trafforda 6,5 milijuna eura Universidad de Chileu. Pitamo, zašto baš Dinamo?

- Vidim da je u vašim medijima moj transfer doživljen kao senzacija. Nisam baš shvatio. Dinamo je klub za koji se zna u Europi. Kad mi je još moj menadžer kazao da je odlazak u Zagreb moja velika prilika, nisam dvojio. Usput, moj kolega Junior Fernandes kazao mi je da je Dinamo dobro mjesto za dolazak, da je ovdje sve na vrhunskoj razini. Nakon mojih prijašnjih saznanja o klubu, te nakon takvih preporuka, odlučio sam doći i već sad znam da ću uživati.

Znači, vaš menadžer i Fernandes nisu lagali?

- Nijednu riječ. Dinamo je izvrsno organiziran klub, ima jaku momčad, sve mi se ovdje sviđa. Moj dolazak je pun pogodak! Sad kad pogledam, ne znam što sam bolje mogao izabrati.

Ipak, zašto se niste vratili u Španjolsku, u Zaragozu gdje ste bili na posudbi prošle sezone?

- Već sam vam objasnio zašto. U Dinamu sam vidio priliku igranja u Europi, Ligi prvaka i Europskoj ligi. Velika je stvar kad igrate u jednom od ta dva natjecanja. To je zapravo prozor u nogometni svijet. Naravno da je drukčije igrati u Španjolskoj nego u Hrvatskoj, ali Dinamo je nudio Europu.

Jeste li imali još koju ponudu da odete na posudbu prije nego što ste došli u Dinamo?

- Jesam, od nekoliko klubova. Naravno da nije profesionalno govoriti od kojih. Međutim, Dinamova je bila najbolja. Odmah sam shvatio da je najbolje za mene doći u Zagreb. U Zaragozi sam igrao dosta, naučio mnoge stvari, ali ova će mi promjena sjajno doći. Znam da će mi Dinamo vratiti samopouzdanje koje sam, onako iskreno, pomalo gubio u Španjolskoj. Vidite kako mi je dobro krenulo, postigao sam odlučujući pogodak u hrvatskom derbiju, već je sad naraslo.

O Dinamu ste već sve kazali, nahvalili ste klub. A kako vam se sviđa Zagreb?

- Sad mogu samo nastaviti s pohvalama. Grad je super, sve mi se sviđa. Nije kurtoazija. Baš sam se lijepo snašao.

Razlikuje li se vaš život u Zagrebu od onog koji ste vodili u Engleskoj ili Španjolskoj?

- Jedina razlika jest što sam sam prvi put u državi u kojoj ne znam jezik. U Engleskoj i Španjolskoj bilo mi je naravno lakše kad se radi o jeziku. Međutim ovdje u Zagrebu je zaista zanimljivo, nisam znao da ovdje svi govore engleski. Nisam sreo nikoga tko ne zna engleski! Hrvatski? Počeo sam učiti. Na treninzima. Iz dana u dan ću znati sve više.

Je li vam neobično igrati pred polupraznim tribinama?

- Sad ću vas sigurno iznenaditi odgovorom, ali - nije! Zaragoza je imala sličnu situaciju kad se radi o navijačima. Istina, na tribinama je bilo više navijača nego ovdje, ali isto tribine nisu bile pune.

Ova priča s Čopom za vas i nije baš dobra vijest. Kako ćete u udarni sastav?

- Važno je da su golovi koji kao na traci isporučuje Čop važni za momčad. Ali kad ste već spomenuli mene, onda ste vidjeli da možemo skupa, u derbiju smo zabili obojica. No dobro, o tome možemo li nas dvojica igrati skupa odlučuje trener. Na meni je naporno trenirati da bih zabijao kao Čop.

Što se dogodilo u Manchester Unitedu? Zašto ste morali na posudbu?

- Dobro je bilo prije početka sezone. Znao sam, međutim, da u Manchester Unitedu igraju igrači najviše svjetske vrijednosti. Nije se lako probiti. U klubu su odlučili da idem na posudbu i to je to.

O čemu ste razgovarali s Louisom van Gaalom prije no što ste otišli prema Dinamu?

- Kad sam se vratio iz Zaragoze, trenirao sam s njim i prvom momčadi, također i s rezervnom momčadi, ali mi je van Gaal kazao da me ne poznaje dovoljno, te da je za mene bolje da potražim drugi klub, da opet odem na posudbu, te da će me vratiti u Manchester kad vidi da sam spreman za povratak.

Linker
21. rujan 2024 07:37