Drago Sopta / Cropix
UOČI LOKOSA

Halilhodžić o Kramariću: 'Pa nisam ja jukebox da malome ispunjavam glazbene želje'

Nisam mu zamjerio, ali i on i svi ostali moraju znati da taktiku određuje trener; ja sam za to doveden i plaćen, neka ne diraju u moje nadležnosti - rekao je Vaha
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 24. rujan 2010. 16:31

ZAGREB - Pred nogometašima Dinama je uoči euroligaškog gostovanja u Solunu (četvrtak) još jedna domaća zamka. U Maksimiru su ‘gosti’ sestrinskom klubu Lokomotivi (subota, 18.00).

- Čuo sam već razne priče da će to biti lagano, ali ja svoju momčad pripremam kao da će s druge strane biti Hajduk - započeo je Vahid Halilhodžić novo zanimljivo druženje s novinarima.

- Kao Dinamov trener u svakoj domaćoj utakmici moraš pobijediti, ljudi nisu strojevi, a mi nikakav kvar ne smijemo dopustiti - oslikao je Vaha dobro poznatu situaciju u kojoj su tri boda uračunata prije nego je započelo njihovo osvajanje na terenu.

- Bit će to za nas teška utakmica, nadam se da će Lokomotiva igrati drugačije nego Zagreb...

Pod “drugačije” se misli otvorenije, s višlje postavljenom zadnjom linijom, no sudeći po kadru s kojim raspolaže Roy Ferenčina, ‘domaćin’ si neće dopustiti luksuz ostavljanja prostora ‘gostu’ i orijentirat će se na protunapade. Podsjećamo da su prošlosezonska dva sudara Dinama i Lokomotive završila gusto, pobjedama Plavih po 1-0, ali oba puta su Dinamovi vratari, Lončarić i Butina, bili označavani igračem utakmice jer su u završnicama spašavali tri boda, a oba puta je i sudački vjetar u leđa (Zagrepčana Mlakara i Jovića) bio u korist moćnijeg. Teško je valjda i sucima biti skroz objektivan kad cijeli grad očekuje laganu pobjedu ‘starijeg brata’...

- Ne dijelim suparnike po slabostima, protiv svakoga se mora imati puni angažman, u Kupu i Prvenstvu, tri boda su tri boda, samo maksimalnim uspjesima stvara se kultura pobjeđivanja. Ona se stvara i maksimalnim angažmanom na treninzima; nedavno mi je jedna grupa malo slabije radila i odmah sam prekinuo vježbu i započeli smo iznova.

Zbog tri žuta kartona pravo nastupa nema Sammir, pa Halilhodžić, čak i da je htio, neće moći postaviti 11-oricu za Solun.

- O sastavu ću odlučiti nakon konzultacija s liječnicima u petak navečer, Rukavina i Tonel su zbog lakših ozljeda bili na poštedi. Moram biti oprezan jer obojica nam trebaju za Solun, a ne smijemo ih ni ostaviti bez natjecateljskog ritma 10 dana.

U srijedu se u Hrastovskom ‘hat-trickom’ istaknuo Andrej Kramarić, koji je od svoja 24 prvenstvena nastupa prošle sezone šest puta započeo u 11-orici, od čega je triput zamijenen, jednom od toga baš protiv Lokomotive proljetos.

- Čuo sam da je Kramarić preko novina poručio koju bi ulogu trebao igrati, a to je ipak moj zadatak, trener raspoređuje igrače po terenu. Kud bih ja došao kad bih slušao želje svakog igrača. Nisam ja tu da ispunjavam nečije želje, nego klupske ciljeve, dakle želje Dinama: prvo mjesto, igra s identitetom, povratak publike, zadovoljstvo u klubu i među navijačima u gradu, da dinamovci budu ponosni kako momčad igra. Čim počne vatrica nezadovoljstva treba je gasiti, no nemojte od buhe praviti slona, Kramarića sam pred svima upozorio da nije njegovo da određuje taktiku i da se koncentrira samo na teren, dakako da to vrijedi i za sve druge.

Vaha je u Francuskoj stekao epitet trenera-tiranina, no metode poput razbijanja lažnog rolexa o zid svlačionice ili mahanja bejzbol palicom nije upotrebljavao.

- Ako trener i momčad moraju razgovarati palicama, čak i u prenesenom značenju, onda jedni i drugi moraju promijeniti zanimanje. Osobno ne smatram da imam radikalne metode, osim što inzistiram da mi treninzi počinju u 10 ujutro, te da igrači moraju jesti tri do četiri sata prije utakmice. Dakle ništa nisam izmislio, a to što su me u Francuskoj zvali tiraninom vrijeđa me u prvom redu kao čovjeka, jer nisam vodio puno igrača kojima moj način rada nije odgovarao - poručio je Vaha.

Linker
06. listopad 2024 18:24