VOJKO BASIC Cropix
BILANCA MERCATA BILIH

Hajduk opet doveo više prinova nego pravih pojačanja, puno je upitnika, od Nikoličiusa se očekivalo više

Na kraju je Leko odlučio biti lojalan predsjedniku Jakobušiću, pa se u svojim izjavama primirio
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 17. veljača 2023. 06:13

Hajduk je za nastavak prvenstva brojčano kompletirao igrački kadar, dok ipak ostaje upitno je li to boljitak i u i kvalitetnom smislu. Sportski direktor "bijelih" Mindaugas Nikoličius baš se i nije istakao, očekivalo se više i bolje, bez obzira na to što je u zimskom prijelaznom roku "mercato" znatno siromašniji. Međutim, još prošlog ljeta, znači prije osam mjeseci, bivši trener "bijelih" Valdas Dambrauskas doslovno je zajaukao u odnosu na igrački kadar, kazao je da on bez pojačanja ne može u borbu za prvo mjesto. Zato se očekivala učinkovitija akcija Nikoličiusa, priprema za zimski transferni prozor.

Kakva je bilanca dolazaka i odlazaka na Poljudu?

U zadnji čas vratio se portugalski stoper Francisco Reis Ferreira Ferro, koji bi trebao ojačati obrambeni zid, ranije je doveden pričuvni vratar Ivan Lučić (Danijel Subašić je u kadru više radi folklora), te dva zasad misteriozna objekta: Marokanac Yassine Benrahou i Amerikanac argentinskog porijekla Agustin Anello. Reklo bi se smišljene prinove, koje će eventualno biti pojačanja.

Na odlascima se zaradilo

Što se tiče odlazaka: prodan je jako dobro Stipe Biuk, zatim su otišla trojica prvotimaca David Čolina, Jani Atanasov i Josip Vuković, tek toliko da se nešto zaradi, dok se raskidi ugovora sa Samuelom Eduokom i Kristijanom Dimitrovim tretiraju kao bingo dobici.

Vodstvo Hajduka prodaje tezu da je u minulom prijelaznom roku fokus bio na dovođenju trenera, dok će navodno prava pojačanja stići na ljeto. Angažman Ivana Leke zaista je pun pogodak, napokon nakon niza problematičnih trenerskih rješenja u liku Bore Primorca, Paola Tramezzanija, Jensa Gustafssona i Valdasa Dambrauskasa, koji - pokazalo se - nisu treneri kapaciteta Hajduka.

Sigurno je da je sportski direktor Nikoličius na vrijeme odaslao poruke brojnim agentima s preciznim uputama o dimenzijama željenih igrača, a to je da se u prvom redu traže "free-agenti", zatim da su zanimljivi angažmani na posudbu, da igrači ne budu stariji od 24 godine, pa je vjerojatno pobrojao kakvi se kadrovi traže.

Srećom, uskočili su juniori

Može se kazati da taj stil baš i nije ono pravo skautiranje, što je u stvari razotkrio trener Leko, kada je za Benrahoua rekao da ne zna tko ga je skautirao, kao što se na još nekoliko situacija kritički osvrnuo. Međutim, na kraju je Leko odlučio biti lojalan predsjedniku Jakobušiću, pa se u svojim izjavama primirio, govorio je kako je ipak zadovoljan igračima koji su mu na raspolaganju. A koliko je zadovoljan vidi se i po tome da je brzometno, na sveopće odobravanje hajdučkog puka, u prvu momčad lansirao juniore Dominika Prpića, Rokasa Pukštasa i Marka Capana. Uz napomenu da u inkubatoru na Poljudu ima još talentiranih, koji zaslužuju njegovu pozornost.

A sve to izazvalo je nemalu zabrinutost kod vodstva kluba, kad je na vidjelo izašla mogućnost da su samo malobrojni talentirani vezani dužim ugovorima.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Zbog čega je Hajduk gubitnik zimskog prijelaznog roka? Kakva pojačanja su Splićani trebali dovesti? Je li Dinamo pogodio s dovođenjem pojačanja iz Istre? Tko će slaviti na utakmicama 22. kola SuperSport HNL? Odgovore na ta i ostala pitanja oko domaćeg nogometa saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Linker
14. svibanj 2024 13:57