NIJEMCI U ŠOKU

'Grozno! Kao da ni jedni ni drugi nisu htjeli proći u finale i igrati protiv nas...'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. srpanj 2014. 16:17

Diego Maradona od jučer više ne uživa monopol na „Božju ruku“. Odsada taj nadimak, ali u množini, pripada i Sergiju Romeru, a zalijepili su mu ga argentinski mediji nakon što je obranjenim jedanaestercima odveo svoju zemlju u finale.

Sportski dnevnik Olé na naslovnici donosi veliku fotografiju Romerovog slavlja. Naslov „Heroyco“ aluzija je na bivšeg vratara Sergija Goycocheu zvanog Goyco koji je na SP-u 1990. jednako uspješno skidao penale protiv Jugoslavije i Italije te također vukao Argentinu do finala.

„Igrači su preživjeli intenzivnu dvosatnu taktičku borbu, ostavili srce i dušu i sada idu po slavu na Maracanu. Romero je svoje ime zapisao u nogometnu povijest“, ističe se. Olé je inače u tragičnoj nesreći prije nekoliko dana izgubio novinara Jorgea Luisa Lopeza, zbog čega su Argentinci tijekom utakmice na nadlakticama nosili crni flor.

Za „Božjim rukama“ posegnuo je Diario Hoy, koji također vuče usporedbu s Goychocheom i dodaje kako se tijekom 120 minuta najviše istaknuo Javier Mascherano. „U našoj zemlji punoj tjeskobe i sukoba, pokazalo se da nam nogomet može priuštiti golemu kvotu toliko potrebne sreće. Sinoć smo zaboravili na krizu, na devalvaciju, političku korupciju i sve neuspjehe na proteklih pet SP-a. Ljudi su izašli slaviti na ulice, jer su nas nakon 24 godine Messi, Sabella i Romero ponovno doveli u svjetski vrh“, piše Diario Hoy.

La Nación izvještaj započinje s četiri riječi: „Dramatično, patnički, uzbudljivo, dirljivo“. Dodaju da su tijekom cijelog turnira to bili zaštitni znakovi argentinske igre. „Nakon slomljene kletve četvrtfinala prekinuli smo i 24 godine frustracije, ali se time nećemo zadovoljiti“, napominju.

Igračima su u Naciónu podijeljene vrlo šarolike ocjene, od petica koje su dobili Lavezzi, Higuaín, Palacio i Agüero, do desetki koje su pripale Mascheranu („titan“) i Romeru („heroj“).

Democracia na naslovnici donosi fotografije slavlja s ulica i također ispod naslova „Argentina finalist“ piše da se radi o „užitku kojeg nismo osjetili 24 godine“. Nizozemski mediji žale zbog „završetka jednog sna“. De Telegraaf piše da se „oranje“ u šahovskoj utakmici razbilo o argentinski zid, a mat mu je zadan u „raspucavanju od kojeg se zgrušavala krv“.

Tabloid Trouw obrušio se na Wesleyja Sneijdera, kojega je zbog loše izvedbe nazvao vodonošom. Bivši reprezentativac Wim van Hanegem u kolumni je za Algemeen Dagblad ponudio drukčije viđenje i ustvrdio da nacija može biti ponosna na igre reprezentacije u Brazilu.

A kako su na sve gledali Nijemci? Uspoređujući je s prvim polufinalom, Bild je utakmicu nazvao groznom. „Izgledalo je kao da nijedna reprezentacija ne želi ući u finale“, napisali su...

Linker
21. rujan 2024 21:42